keskiviikko 27. syyskuuta 2023

Millä aloilla on töitä? Jatkossa löydät tiedot Työvoimabarometrista

Kuvituskuva.

Ammattibarometri (www.ammattibarometri.fi) on ollut oiva väline työmarkkinatiedon etsintään ympäri Suomen. Tällä hetkellä se on ollut valitettavasti pois käytöstä jo useamman kuukauden, koska parhaillaan kehitetään uutta korvaavaa palvelua. Työ- ja elinkeinoministeriö tiedottaa, että uudistunut Työvoimabarometri tulee käyttöön loppuvuodesta 2023 tarjoten aiempaa täsmällisempää tietoa. Täysin vailla tietoa ei odotellessakaan tarvitse olla, koska työllistymisnäkymiä koskevaa tietoa löytyy muiltakin sivuilta.

1.Työmarkkinatorin Ammattitieto

Ammattitieto -sivulla voit tutkia Ammattiala -valikossa eri ammattialoja. Kunkin alan kuvauksessa kerrotaan alan tyypillisimmistä työnkuvista, ja "Työllisyys" -kohdassa kerrotaan alalla työskentelevien henkilöiden määrä ja työllistymisnäkymät. Jos valitset tarkasteltavaksi jonkun yksittäisen ammatin, löydät "Työpaikat" otsikon alta linkin "Selaa avoimia työpaikkoja", josta pääset katsomaan listauksena tällä hetkellä Työmarkkinatorisivuille ilmoitettuja avoimia työpaikkoja. Voit rajata näkymään tietyn alueen tai paikkakunnan avoimet työpaikat. 

2.Haussa olevat työvoimakoulutukset

Työvoimakoulutuksia järjestetään aloille, joille tarvitaan lisää työntekijöitä ja joille kouluttautuminen ei vaadi kovin pitkää koulutuspolkua. Kirjoita hakusivulle Sijainti -kohtaan paikkakunta tai alue, jonka koulutuksia haluat tarkastella. 


3.Työvoimatiekarttojen loppuraportti 2022

Loppuraportin liitteenä olevista alueanalyyseista, sivulta 47 alkaen löydät työmarkkinatietoja, alueiden suosituimpia ammatteja, tietoa työvoimapula-ammateista ja työllisyydestä. 

4.Työ- ja elinkeinoministeriön toimialapalvelu

Toimialapalvelun sivun vasemmasta alalaidasta löydät alaotsikoita, joita valitsemalla pääset lukemaan kyseisten toimialojen näkymistä ja työvoimatarpeista

5.Työvoiman saatavuus ja kohtaanto -työkalu Työmarkkinatorilla 

Voit katsoa tältä sivulta esittelyvideon, millainen työkalu on kyseessä, ja linkistä jossa lukee "Siirry raporttiin", pääset käyttämään kyseistä työkalua itse. Raportin välilehdellä "Ammatit taulukkona" pääset melko vaivattomasti tarkastelemaan oman alueesi tilannetta ammateittain, kun teet sivun ylälaidassa tarkentavia valintoja. Taulukon oikeanpuoleinen sarake kertoo mm. ylitarjonta-, työvoimapula-, ja tasapaino -merkinnöin kyseisen ammatin työvoimatilanteesta. 




Tiedonhaku vie aikaa, joten hieman raotan verhoa viimeisimpiin uutisoituihin työvoimanäkymiin: Viime syksyn ammattibarometri kertoi, että suurin pula työntekijöistä on sosiaali- ja terveysalalla (lähihoitajat, sairaanhoitajat, terveydenhoitajat, sosiaalityöntekijät), varhaiskasvatuksessa ja erityisopetuksessa. Kuntien puolella edellä mainittujen lisäksi pulaa on psykologeista ja luokanopettajista.

Heli
psykologi
valtakunnallinen Uraohjaus

keskiviikko 13. syyskuuta 2023

Kiitollisia asiakkaita ja kiitollisia uraohjaajia

Kuvituskuva.

Me TE-puhelinpalveluiden uraohjauksessa, kuten TE-puhelinpalveluissa muutenkin, keräämme säännöllisesti palautetta teiltä, asiakkailtamme. Palautetta siitä miten meillä meni ja miten voisimme toimintaamme kehittää.

Joka kerta teidän palautteenne sykähdyttää positiivisuudellaan, niin tälläkin kerralla. Tänä vuonna lähetimme palautekyselyn puhelinjärjestelmämme kautta huhtikuun alusta elokuun loppuun kaikille puhelimitse uraohjaukseen osallistuneille. Kysyimme, kuinka hyvin onnistuimme teitä auttamaan ja arvosanaksi saimme huikean 4.8, maksimin ollessa 5. Arvosanan 5 antoi 88 % vastanneista ja arvosanan 4 tai 5 antoi 97 % vastanneista.

Samassa kyselyssä pyysimme teiltä myös avointa palautetta palvelustamme. Mikä ilo palautteita olikaan lukea, kiitos kaikille palautetta antaneille! Palautteissa kiiteltiin uraohjauksen vastanneen odotuksia, jopa ylittäneen ne. Kiitosta annettiin siitä, että uraohjaus antoi itseluottamusta, kaivattua tietoa ja neuvoja, uusia näkökulmia, tukea ja vahvistusta. Se lämmittää sydäntä sillä siihen me pyrimme ja se on meidän tehtävämme: olla teidän tukenanne uran haastekohdissa. Palveluamme kuvattiin ilmapiiriltään ystävälliseksi ja empaattiseksi, kohtaavaksi, rennoksi, avuliaaksi ja motivoivaksi – hieno juttu että se välittyy, meillä on kiva olla töissä ja rakastamme tehdä tätä työtä. Kiittelitte myös osaamistamme, kuvaten meitä asiantunteviksi ja ammattitaitoisiksi. Nöyrä kiitos siitä, pyrimme kehittämään osaamistamme koko ajan ja pysymään kärryillä alati muuttuvasta työelämästä. Monessa palautteessa kiiteltiin siitä, että ajan uraohjaukseen sai nopeasti ja niinhän se onkin, avaamme uusia aikoja nettikalenteriimme viikoittain eli aika on yleensä mahdollista saada ihan lähiviikoille. Palautteessa kiitettiin myös siitä, että tällainen palvelu on ilmaiseksi tarjolla kaikille, olet sitten työssä, työnhakijana, vanhempainvapaalla tai mikä tahansa tilanteesi onkin. Se on totta – meillä asioidessaan ei tarvitse olla TE-toimiston asiakas, vaan me palvelemme kaikkia ihmisiä ympäri Suomen työmarkkinatilanteesta huolimatta.

Todella ilahduttavaa kuulla, että olemme onnistuneet teitä auttamaan, sydämellinen kiitos vielä palautteestanne. Tässä työssä saa kokea merkityksen tunteita joka päivä, kun saa yhdessä toisen ihmisen kanssa pohtia ratkaisuja haastaviin tilanteisiin ja toivon mukaan sitä myötä toisen urapolun edes hitusen verran helpommaksi kulkea.

Jos haluat lukea aiempien vuosien asiakaspalautteistamme, ne löydät alla olevien linkkien takaa.

http://suotuisasuunta.blogspot.com/2022/02/kuunteleva-ja-kannustava-ihminen.html

http://suotuisasuunta.blogspot.com/2019/11/asiakaspalautteita-te-puhelinpalvelujen.html

http://suotuisasuunta.blogspot.com/2017/06/heratti-ajatuksia-kartoitti.html

http://suotuisasuunta.blogspot.com/2015/06/tyolinjan-uraohjauksen-asiakaspalaute.html

Mari
urapsykologi