keskiviikko 15. huhtikuuta 2020

Onni suosii valmistautunutta mieltä


Korona-pandemia on yllättänyt meidät kaikki, monellakin tapaa. Koronan aiheuttamien rajoitusten myötä moni on nyt lomautettuna, tai muuten työttömänä tai työttömyysuhan alaisena. Vaikka työn päättyminen, varsinkin yllättäen on hyvinkin henkilökohtainen juttu, niin on tärkeää ymmärtää, että syy ei silti ole sinun. Ja vaikka pidämme nyt fyysistä etäisyyttä muihin ihmisiin, niin ihan varmasti et silti ole yksin.

Kukaan ei voinut ennalta tietää, mitä vaikutuksia korona meidän arkeemme toisi, emmekä vieläkään voi varmuudella tietää, mitä se tuo tullessaan. Onneksi on kuitenkin myös asioita, mitä voi tehdä, tässä ja nyt.


Mitä tässä tilanteessa voit työnhakijana tehdä?


Istu alas ja hengitä syvään. Työmarkkinatilanne on kaikille aivan uusi eikä voi tietää, mitä tuleman pitää. Silloin on hyvä varautua siihen, että olet valmiina työmarkkinoilla käytettävissä, kun tilanne muuttuu. Ole tarkkana ja seuraa uutisia ja tilannetta. Voisiko sinulla olla jotain annettavaa niillä aloilla, jotka nyt vetävät? Hoiva-alan lisäksi työvoimaa tarvitaan esimerkiksi maataloudessa ja ruokakaupoissa. Voisiko pohtia jotain uutta, ja mahdollisesti jopa oman mukavuusalueen ulkopuolelle astumista?


Keskity ensin siihen, että kaivat vanhan ansioluettelosi tiedostojen uumenista esille. Ansioluettelo kannattaa päivittää ajan tasalle. Tarkista, että kaikki oleellinen on ylhäällä. Työkokemuksissa on ehdottoman tärkeää avata työtehtäviä niin, että kaikki osaaminen tulee esille. Pelkkä työtehtävä ei kerro sisällöstä juuri mitään. Tuo esille oma persoonallisuutesi, vain mielikuvitus on rajana.


Kuvan laittaminen ansioluetteloon puhuttaa aina paljon. Sen tarkoituksena ei ole mikään kauneuskilpailu, vaan ideana on luoda kasvot asiakirjalle ja näin helpottaa rekrytoijaa siinä, että asioiden yhdistäminen sinuun on paljon helpompaa ja jäät paremmin mieleen. Hymyilevät kasvot tuovat myös lukijalle hymyn kasvoille. Toivotat näin lukijan tervetulleeksi.


Pelkät työnhaun asiakirjat riittävät usein työnhaussa, kun haet julkisessa haussa olevaa työpaikkaa. Mutta miten voisi markkinoida itseä piilotyöpaikkoihin ja näin olla koko ajan työmarkkinoiden saatavilla? Työnhakua kannattaa miettiä työnhakukampanjana, joka voi sisältää monenmoista sisältöä. Ota käyttöön sosiaalisen median profiilisi, käytä videoesittelyä, tee sähköinen CV nettiin ja markkinoi itseäsi koko maailmalle.


Omannäköinen ansioluettelo

Tekstinkäsittelyohjelmissa, kuten Wordissa, on jo valmiiksi erilaisia asiakirjamalleja. Perinteinen perusmalli on hyvä ja varma valinta, mutta tarjolla on myös paljon vaihtoehtoja. Esimerkkejä ansioluetteloista voit löytää myös Googlen kuvahaulla, kirjoittamalla hakukenttään curriculum vitae tai ansioluettelo. 


Microsoft Officen Word mallipohjia ansioluetteloon ja työhakemukseen (Microsoft Office Word). 




Nykyään moni käyttää myös visuaalisempaa ansioluetteloa. Visuaalinen ansioluettelo antaa lisää mahdollisuuksia tuoda esiin persoonaasi ja räätälöidä asiakirjat itsesi näköiseksi. Tässäkin toteutusvaihtoehtoja on paljon, mutta yksi suosituimmista välineistä visuaalisen ansioluettelon tekemiseen on Canva. Maksuttomalla versiolla pääset jo pitkälle ja valmiit mallipohjat tekevät asettelusta helppoa. Kannattaa kokeilla. 

Canvan mallipohjia ansioluetteloon (www.canva.com).




Ansioluettelossa on rajallinen tila kertoa omasta osaamisesta, joten kannattaa hyödyntää myös sosiaalista mediaa. Laita ainakin LinkedIn –profiilisi kuntoon ja lisää profiilisi linkki ansioluetteloon. Kannattaa muuten tarkastaa samalla myös muut someprofiilit kuntoon! Sen lisäksi, että sosiaalinen media on tärkeä työnhakukanava, niin somea voi joillakin aloilla hyödyntää myös esimerkiksi portfoliona.


Sähköinen työnhaku


Sähköinen työnhaku voi sisältää erilaista sisältöä virtuaalisessa muodossa. Sähköinen CV/profiili voi tuoda sinulle näkyvyyttä ja helpottaa oman persoonallisuuden esiin tuomisessa. On olemassa helppoja alustoja, jonne voit profiilisi/käyntikorttisi luoda. Haluamme tässä ottaa yhden palvelun esille, jonka käyttäminen on sinulle ilmaista ja helppoa. About.me on palvelu, jonne saat luotua oman näköisen profiilin ja se voi sisältää sosiaalisen median linkkejä, videoita, työnäytteitä, kuvia ja tekstiä. Tämä on rikas tapa tuoda esille omaa osaamistasi. Kuvat ja videot tuovat sisältöön laatua ja kertovat miljoona kertaa vakuuttavammin kuin pelkkä testi. Käy tutustumassa palveluun ja pohdi, voisiko sen avulla tehdä itsellesi käyntikortin uusiin haasteisiin. 



About.me esimerkki profiili, johon voit liittää videota, tekstiä ja linkkejä (www.about.me). 





Videoesittely


Mitä videolla voisit sitten kertoa itsestäsi? Pidä video lyhyenä ja napakkana. Tarkista valaistus ja tausta, jotta ne ovat kunnossa. Kerro itsestäsi kuka olet, koulutustaustasi ja avaa hieman työkokemustasi. Avaa, mitkä työtehtävät sinua kiinnostaisi ja kerro yleisesti, miksi juuri sinä olisit täydellinen työntekijä. Lyhyt ja napakka, hyvin suunniteltu video, jossa itsevarmasti annat ensivaikutelman mahdollisesti tulevalle työnantajallesi. Sinulla ei tarvitse olla mitään ammattilaisen kameraa, vaan kännykkä riittää. Hengitä syvään ja hymyile kameraan.



Tässä oli pieni katselmus työnhakuvinkkejä. Tarkempaa tietoa voit käydä etsimässä Työmarkkinatorilta ja TE-palveluiden tapahtumakalenterista erilaisten webinaarien avulla. Onko sinulla jokin työnhakuun liittyvä aihe, joka mietityttää ja haluaisit kuulla siitä meiltä tarkemmin? Heitä meille vinkkiä, niin voidaan kirjoitella niistä ensi kerralla.



Linkit:


Luo upeita asiakirjoja helposti valmiiden mallien avulla. www.canva.com

Luo sähköinen CV itsellesi www.about.me

LinkedIn www.linkedin.com

Tom Laineen LinkedIn megaopas ladattavissa https://www.tomlaine.com/linkedin-megaopas

Töiden ja tekijöiden kohtaamispaikka. Työmarkkinatori https://kokeile.tyomarkkinatori.fi/Etusivu

Ajankohtaisia webinaareja TE-palveluiden tapahtumakalenterista http://toimistot.te-palvelut.fi/web/guest/kaikki-tapahtumat



Työnhakuneuvontaan erikoistuneet palveluasiantuntijat 
Jinna ja Heli


2 kommenttia:

  1. On kyllä hyvä, että on näitä ohjelmiakin jonka avulla ansioluettelon voi tehdä. Minä itse ajattelin, että tässä jossain vaiheessa hommaan PDF muokkausohjelman. Yritän sitten sen avulla jonkinlaisen ansioluettelon rakentaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Sanna, vaihtoehtoja on tosiaan paljon! Lisää vinkkejä ansioluettelon rakentamiseen löydät mm. Suoma - suuntaa työnhakuun sivustolta:
      https://toimistot.te-palvelut.fi/web/suoma
      Siellä voit halutessasi myös chattailla työnhakuun erikoistuneen asiantuntijan kanssa ma-pe klo 9-12. Heiltä voit kysyä myös muita työnhakuvinkkejä! /Jinna

      Poista