keskiviikko 31. tammikuuta 2024

Metallialalla on mahdollisuuksia – Sari kertoo hitsaajan työstään

Metalliteollisuus jatkaa kasvua, kertoo teollisuusliiton suhdanneberometri vuodelta 2023. Tämä on poikkeuksellista Suomen taloudessa tällä hetkellä. Yksi avainasemassa oleva ammattiryhmä on hitsaajat, joiden kysyntä on korkealla. Hitsaajista ilmenee Työvoimapulaa, mikä luo mahdollisuuksia alalla työskenteleville tai sinne aikoville. Tälläkin hetkellä te-palveluilla on satoja hitsaajien ja muita metallialan työpaikkoja haussa ympäri Suomen. Seuraavaksi Sari, joka on 40-vuotias putkihitsaaja, kertoo, miten on alalle päätynyt ja millaista hänen työnsä on.

Sarin tie metallialalle ei ollut aivan suoraviivainen, vaan kokeiluja ja sitkeyttä vaativa. Heti peruskoulun jälkeen hän aloitti opiskelemaan puuseppäartesaaniksi, mutta nämä opinnot jäivät kesken. Tämän jälkeen hänellä oli muutamia työpaikkoja muun muassa siivoojana ja lähettinä kunnes lehtiartikkeli naishitsaajasta muutti hänen suuntansa. Sari oli peruskoulusta lähtien pitänyt käsillä tekemisestä ja huomasi pian metallialan opinnot aloitettuaan, että hitsaaminenhan sujuu. Opinnot hän suoritti osatutkinnoittain työvoimakoulutuksena. Heti valmistuttua töitä ei löytynyt, ja hän päätyi työskentelemään te-palveluiden kautta työpajalla parin vuoden ajan tehden metallialan tilaustöitä ja samalla kasvattaen osaamistaan. Tämän jälkeen sitkeys ja ammattitaito tuottivat tulosta, ja hän sai nykyisen työnsä teollisuusputkiyritys Prepipe Oy:lla, jossa on ollut vuodesta 2011 lähtien.

Teollisuusputkiyrityksessä, jossa Sari työskentelee, tehdään hitsaustöitä pääasiassa eri tehtailla, mutta myös verstaalla. Työpäivät noudattavat tyypillisesti klo 7-16 -aikataulua, mutta joustavuutta vaaditaan erityisesti tehtaiden seisakkien aikaan. Sarin vahvuus hitsaajana piilee tarkkuudessa, hyvässä silmän ja käden koordinaatiossa sekä kärsivällisyydessä. Nämä ovat yleensäkin hyviä ominaisuuksia hitsaajalle. Työparin kanssa toimiminen on olennainen osa hitsaajan arkea, ja näin ollen myös hyviä yhteistyötaitoja arvostetaan. Sarille hitsaajan työssä mielekästä on muun muassa oman käden jäljen näkeminen ja valmiiksi saamisen tunne. Hän pitää siitä, että saa tehdä työnsä laadukkaasti, ja hänen kädenjälkensä on tunnetusti siistiä.

Sari hitsaamassa nosturin varassa. Tehtailla työolosuhteet ovat vaihtelevia.


Metallialan työskentelyolosuhteet voivat olla haastavia. Ahtaat tilat, likaisuus, kova meteli, kuumuus ja kylmyys ovat osa työn luonnetta. Sarin mukaan nämä haasteet ovat luonnollinen osa ammattia eivätkä ole haitanneet hänen työskentelyään. Fyysinen kunto on tärkeää, vaikkakaan työ ei välttämättä ole fyysisesti rankkaa, mutta työasennot voivat olla välillä haastavia, joten ergonomian miettiminen ja kehon huolto ovat olennaisia.

Työuransa alussa Sari joutui toisinaan todistelemaan osaamistaan enemmän kuin mieskollegojen olisi todennäköisesti tarvinnut, joskin on aina saanut myös kannustavaa ja hyvää palautetta työkavereilta. Kun ennakkoluuloista päästään, naisia arvostetaan hitsaajina erityisen tarkkuuden ja sitkeyden vuoksi. Sarin mielestä naiset tuovat arvokasta monimuotoisuutta sekä erilaisia näkemyksiä alalle ja hän toivoisikin näkevänsä alalla nykyistä enemmän myös naisia.

Vaikka nuorten innostus metallialaa kohtaan ei ole huipussaan, Sari rohkaisee harkitsemaan alaa avoimin mielin. Alan hyvinä puolina on myös mahdollisuus päivätyöhön ja verrattain ihan kiva ansiotaso, varsinkin kun ammattitaitoa kertyy. Ja kuten jo alussa todettiin, hitsaajien kysyntä ei näytä laantuvan, ja metalliala näyttäisi tarjoavan verrattain vakaita työllistymismahdollisuuksia.

Tutustu alaan:
Kone- ja metallituoteteollisuus - Ammattitieto - Työmarkkinatori (tyomarkkinatori.fi)
Hitsaaja - Ammattitieto - Työmarkkinatori (tyomarkkinatori.fi)
Levyseppä-hitsaaja - Ammattitieto - Työmarkkinatori (tyomarkkinatori.fi)

Metallialan työvoimakoulutuksia voit hakea täältä:
Haussa oleva työvoimakoulutus - Haku hakutekijöillä (te-palvelut.fi)

Heini
psykologi, valtakunnallinen uraohjaus

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti