keskiviikko 18. syyskuuta 2019

Miten selvitä uraan liittyvistä takaiskuista?


 














Nykyisen työelämän ennakoimattomuus ja monimutkaisuus haastavat sekä nuoret että aikuiset uraansa ja ammatillista osaamista suunnittelevat kohtaamaan jatkuvaa muutosta. Osa työelämän vastoinkäymisistä tai häiriöistä voidaan ennakoida ja osa tulee täysin odottamatta. Teknologinen kehitys tarkoittaa monelle uudelleenkouluttautumista ja työssä oppimista vastauksena uudenlaiseen tapaan tehdä töitä. Epävakaa talous voi johtaa organisaatioiden supistamiseen, uudelleenjärjestelyihin ja tehtävänkuvien muutoksiin työpaikoillamme. Yllättävä terveydentilan heikkeneminen ja muutos edellyttävät sopeutumista ja työkykyä vastaavan ammatillisen paikan uudelleen rakentamista. Toisaalta työelämän siirtymä tilanteet ovat osa luonnollista elämänkulkuumme kuuluvia kehitystehtäviä. Esimerkiksi koulutusalan valinta, aktiivinen tiedonhakeminen internetin avulla, kyky päättää mielekkäistä uratavoitteista ja tehdä omannäköisiä toimintasuunnitelmia sekä proaktiivinen työnhakeminen ja ammatillisesta osaamisesta huolehtiminen opiskelun avulla.

Työn tehostamisen aikakaudella yksilöiltä, koulutuksen järjestäjiltä, työyhteisöiltä ja koko kansakunnaltamme odotetaan kykyä olla joustavia, muutosketteriä, työllistyvyyttä edistäviä ja innovatiivisia. Muutos merkitsee henkistä venymistä ja mukautuvuutta eli valmiutta tehdä muodon muuttaminen häiriötilanteissa hajoamatta. Vastoinkäymisiltä emme voi siis kukaan välttyä! Ammatillista elämäämme koskettavia haasteita syntyy usein sen seurauksena, ettemme saavuta meille merkittäviä tavoitteita ja jo saavutettu tasapainotila järkkyy. Esimerkkejä ikävistä tilanteista: et päässyt toivomaasi koulutukseen, taloudellista tukea ei myönnetty opiskeluihin tai opinnot eivät etene toivotussa tahdissa. Voi olla, että opiskelu tai nykyinen työsi ei vastaa ammattiin liittämiäsi arvoja tai koulutuksesi kautta saatu osaamispohja ei ole selkeästi yhdistettävissä tarjolla oleviin avoimiin työpaikkoihin. Työssä ollessa kriisiä synnyttävät: jos organisaatio kulttuuri ei tue tehdyn työn arvostusta tai työpaikalla ilmapiiri ei ole avoin ja tukea antava. Asiantuntemustasi ei ehkä osata hyödyntää työssä ja saatat kokea, että työnkuva ei tarjoa riittävästi haasteita tai vastaavasti sinulta odotetaan venymistä työtaidoissa, joihin osaamisesi ei vielä yllä. Tällöin löydämme itsemme tilanteesta, jossa kysytään, olemmeko valmiita yrittämään uudelleen? Miten suhtaudumme muutokseen? Löydämmekö ongelmaan sopivia ratkaisukeinoja, joilla mennä eteenpäin rakentavalla tavalla?

Resilienssi on kykyä nousta uudelleen jaloilleen
Uraan liittyvät takaiskut voivat laukaista stressitilanteen ja yksilöinä meidän kyky selviytyä ja sopeutua muutoksiin sekä ammatillisessa että henkilökohtaisessa elämässämme vaihtelee. Nykyisin on alettu puhua ammatillisesta resilienssista, jota luonnehditaan kykynä palautua takaisin uraan liittyvistä vastoinkäymisistä muutostilanteessa, jossa olosuhteet ovat lannistavat. Kun ”asiat menevät pieleen” ja muutos aiheuttaa ristiriitaisia ajatuksia ja tunteita. Voimme kokea muutoksen haastavana jopa uhkaavana skenaariona omalle tavoitteelliselle toiminalle, kasvulle ja hetkellisesti jopa ihmisen minuudelle. Yksin selviytymisen ansaan ei kannata kompastua, vaikka olemme tunnetusti sisukasta kansaa!

Resilienssi on eteenpäin ponnahtamista vastoinkäymisissä ja myönteistä toimintakykyä, jossa palaudumme toimintaan aikaisempaa tehokkaampana kielteisistä tapahtumista huolimatta. Prosessiin liittyy inhimillistä ja myönteistä kasvua, kun tiedostamme haavoittuvaisuutemme rajat ja vahvuudet. Meille uusien ja vaikeiden elämänkokemuksien edessä pystymme oppimaan käyttäytymisestä, kun uskallamme kohdata itsessämme heräävät kipupisteet ja kuunnella itseä. Tunteiden vuoristoradassa tuttuja ovat pelko omasta riittävyydestä ja kykeneväisyydestä tulevissa tavoitteissa. Turhautuminen ja hämmennys, jos ahkerointi ei tuo muutosta, esimerkiksi tulet torjutuksi työhakemuksien kanssa. Suru, joka seuraa luopumisesta, ja ahdistus ponnistellessa, kun varmuus näkymästä horjuu.
Lisäksi ajassamme leijailee ääneen sanomatonta huippusuorituksen odotusta. Yksilöinä saatamme asettaa vahvuuksiemme käytölle täydellisyyden kriteerit lopputuloksesta, joka voi jopa toimia hidasteena kehittymisellemme. Tässä kohden peräänkuuluttaisin työllisyyden tavoitteiden saavuttamisen toimintamalleissa joukkuehenkeä! Sosiaalisen yhteisön tuki ja yhdessä tekemisen merkitystä, jotta yksilöinä tulemme oikeasti kohdatuksi kriittisillä ammatillisen kasvun hetkillä. Yhteisön rooli on tukea kokonaiskuvan rakentamista ja avoin rehellinen palaute on keskeistä muutoksessa, jotta tekemisestä tulee sujuvaa. Tarjoanko käden tueksi, kun toinen on nousemassa pystyyn saavuttaakseen riittävän hyvin ammatillisen tavoitteensa.

Urasopeutuvaisuus kykyä voidaan kehittää. Nykytiedon valossa resilienssi on ajan myötä etenevä kehitysprosessi, joka tapahtuu ihmisen ja ympäristön vuorovaikutuksen kautta. Voimme tehdä valintoja vaikeilta tuntuvissa tapahtumissa, ja silti päättää mennä myönteisiä tavoitteita kohti. Mentaalinen aikamatkailu on osoitettu hyväksi keinoksi. Myönteisten mielikuvien luominen tulevaisuudesta ja ennakointi lisää toiveikkuutta! Lisäksi ennakoimalla tulevia riskejä voi nähdä, mitä olisi nyt järkevä tehdä. Kaikkein tärkeintä on aloittaa pienistä askelista ja keskustella toisten kanssa suunnitelmien etenemisestä. Esimerkiksi oman uratarinan kirjoittaminen portfolio tyylillä, auttaa näkemään omia vahvuuksia sekä pieniä ja isoja onnistumisia työelämässä. Olet varmasti ollut aikaisemminkin vaikeassa tilanteessa. Kun tiedostaa, mikä on auttanut silloin selviytymään paineen alla, voi auttaa ymmärtämään henkilökohtaisia voimavarojasi ja sinnikkyyttäsi!

Palautumista ja kestävyyttä
Tasapainon ja jatkuvuuden kokeminen sekä hallinnan tunne ovat ihmisen turvallisuutta rakentavia tarpeita. Kohtaamamme pettymykset ja menetykset horjuttavat väliaikaisesti kokonaisvaltaista hyvinvointiamme. Sanonta ”mennään, vaikka läpi harmaan kiven”, ei yksistään toimi meidän ajassamme. Yksilöinä meidän on hyvä pysähtyä tiedostamaan kussakin muutostilanteessa tärkeimmät ja omalle persoonallemme sopivimmat toipumisen ja selviytymisen keinot. Palautuminen on resilienssin keskeinen elementti. Se on kykyä toipua tasapainoon ja palauttaa sisäisiä vahvuuksia koettelevissa elämäntapahtumista. Riskinä voi olla hetkellinen uupuminen, kun kaikesta järjellisestä tilanteen realiteettien näkemisestä jatkamme äärirajoille ilman, että muutamme joko itseä, ympäristöä tai toimintaa. Omasta henkisestä ja fyysisestä hyvinvoinnista on ensiarvoisen tärkeää pitää huolta! Hälytyskellot on hyvä soida, jos jäämme syyttämään itseä tapahtumista, vetäydymme ainutkertaisen elämämme virrasta tai vastustamme kaikkea, mitä eteemme tarjoutuu.



Altistuessamme stressille taistelemme vastaan. Laittamme itsemme liikkeelle, joka voi parhaimmillaan karaista meitä. Sisuuntuminen kasvattaa muutoksen jo tapahduttua uutta luonteen särmää! Lisäksi vastoinkäymisen läpikäyminen uudistaa taitoja ja iskunkestävyyttä kohdata entistä paremmin hyvinvointiamme koettelevia kielteisiä elämäntapahtumia. Ja tällä en tarkoita, että yksilöinä meidän tulisi toimia kuin soturit, vaan ymmärryskykymme laajentumista, psykologista joustavuutta, jolla on suojaava vaikutus. Pieni pysähdys aika ajoittain ja taito rauhoittua tukevat toivotun tavoitteen ja siihen sopivien keinojen uudelleen kirkastamista. Jos saan kielteisiä vastauksia yhdestä ammatillisesta suunnasta, voinko lähestyä ammatillista osaamistani uudesta vaihtoehdosta käsin ja toimia jollakin eri tavalla (out of box ajattelu). Vitkuttelu, on tunteiden seilatessa hyvin yleistä. On vaikea ryhtyä ja tarttua tuumasta toimeen. Kenties tässä ajassa korostuukin oman ajankäytön suunnittelutaitojen merkitys. Voihan taustalla olla onnistumiselle asetetut tavoitteet. Kerrasta mentävä läpi ja vielä täydellinen suoritus. Onko yhteisöissämme aikaa ammatilliselle kasvulle, on hyvä kysymys.

Joka tapauksessa jokaisella meistä on poikkeuksellinen kyky ponnahtaa eteenpäin!

Tilanteen tietoinen arviointi ja myönteinen uudelleentulkinta voi avata uuden tarkoituksen mahdollisuuksien kartassa (ongelmasuuntautunut selviytyminen). Toiselle sosiaalinen tuki ja rohkea lähestyminen ja yhteydenotto uusiin verkostoihin, antavat erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja jatkaa eteenpäin (esim. mentorointi tai uravalmennus). Tunteiden sekamelskan jakaminen helpottaa tapahtuman käsittelemistä ja olennaisen päämäärän uudelleen löytämistä (tunnekeskeinen selviytyminen). Itsensä haastaminen pohtimaan omaan ammatillisen minäkuvaan liittyviä uskomuksia ja itsensä hyväksyminen muutoksen toimijana omine vahvuuksineen ja heikkouksineen edistää uudelleen suuntautumista. Muutokset on hyvä nähdä yksilön ja ympäristömme vuorovaikutuksena! On tapahtumakulkuja, joihin voimme vaikuttaa. Tällöin roolimme on laittaa itsemme likoon ja miettiä useampia mahdollisia tulevaisuuden urapolkuja. Lisäksi on asioita, joihin emme voi vaikuttaa. Sellaiset tekijät on hyvä tiedostaa, välttyäksemme uppoutumasta murehtimisen noidankehään. Uskotko, että hyviä asioita voi tapahtua sinulle, jos toimit joustavasti? Luotatko itseesi sellaisena ihmisenä kuin olet, ja että sinulla on kykyä kohdata vastaan tulevat haasteet työelämän ja opiskelun matkallasi? Yhteenvetona, muutos turbulenssia kohdatessa, toivon, että luotat itseesi ja käytät rohkeasti sisäisiä psyykkisiä voimavarojasi, kun jokin sinulle tärkeä on saatava aikaan!

Johanna Viheräkoski

Psykologi, ihmisten itsensä voittamisen ja osaamisen kehittämisen teemoista innostunut ja työhyvinvoinnin puolesta puhuja.
Lähteet: Bimrose, J. & Hearne. L. (2012). Resilience and career adaptability: Qualitative Study of adult career counselling. Journal of Vocational Behavior, 81, s 338-344.
Poijula, S. (2018). Resilienssi Muutosten Kohtaamisen taito. Kirjapaja Helsinki.

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti