keskiviikko 5. heinäkuuta 2023

Mitä tehdä, kun oma työ tai ammatti ei enää sovellu terveydellisistä syistä

Kuvituskuva.

Moni hakeutuu uraohjaukseen, koska nykyisessä työssä tai ammatissa jatkaminen tuntuu terveyssyistä mahdottomalta. Tilanteeseen voivat vaikuttaa niin fyysiset kuin mielenterveydellisetkin syyt. Suuri osa vammoista ja sairauksista mahdollistaa omassa ammatissa toimimisen. Joskus ne kuitenkin alentavat työkykyä nykyisessä työssä tai ammatissa siten, että joko työn muotoilu, toisenlaiseen tehtävään tai kokonaan uuteen ammattiin siirtyminen on välttämätöntä. Jos itselläsi on tällainen tilanne, tästä tekstistä löydät neuvoja, miten voit tilanteessasi toimia.

Ensin kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle. Jos olet työssä, hakeudu työterveyslääkärin vastaanotolle, jos et ole työssä, hakeudu oman alueesi terveyspalveluihin. Työttömänä voit myös hakeutua työttömien terveystarkastukseen, josta voit kysyä lisää omasta paikallisesta TE-toimistostasi tai kuntakokeilusta, riippuen kumman asiakas olet. Jos lääkäri on sitä mieltä, että terveydentila aiheuttaa työkyvyn rajoitteita nykyiseen työhösi tai ammattiisi, on paikallaan lähteä pohtimaan mitä asialle voisi tehdä.

Jos olet työssä, yleensä ensiksi lähdetään yhdessä työterveyden ja työorganisaation kanssa työterveysneuvotteluiden avulla pohtimaan, olisiko nykyisessä työssä erilaisilla tukitoimilla tai työtehtävien ja työajan järjestelyillä mahdollista jatkaa nykyisessä työpaikassa ja ammatissa. Jos jatkaminen samassa ammatissa ei ole enää mahdollista, on hyvä myös pohtia, olisiko työnantajalla tarjota jotain muuta, terveydentilalle paremmin sopivaa työtehtävää esimerkiksi uudelleenkouluttautumisen kautta.

Jos työpaikalla tehtyjen tukitoimien, käytännön järjestelyjen ja mahdollisen työnkuvan muokkauksen jälkeen terveydelliset ongelmat edelleen jatkuvat ja ammatinvaihto näyttää terveyssyistä välttämättömältä, kannattaa keskustella lääkärin kanssa ammatillisen kuntoutuksen mahdollisuudesta. Toimi samoin, jos järjestelyt nykytyössäsi eivät ole mahdollisia tai et ole tällä hetkellä työssä. Jos lääkäri arvioi, että nykyinen ammatti ei terveyssyistä enää sovellu, hän voi kirjoittaa B-lausunnon, jossa arvioi työrajoitteet ja niiden vaikutuksen työkykyyn nykyisessä ammatissa ja suosittaa ammatillista kuntoutusta. Sen perusteella voi hakea ammatillista kuntoutusta.

Ammatillinen kuntoutus on lakisääteinen työeläke-etuus. Se on tarkoitettu työikäisille, joilla on asianmukaisesti todettu sairaus tai vamma, joka aiheuttaa työkyvyttömyyden uhan. Ammatillisen kuntoutuksen tavoitteena on parantaa työllistymisen, työhön paluun ja työssä jatkamisen edellytyksiä terveysrajoitteista huolimatta. Ammatillinen kuntoutus voi pitää sisällään esimerkiksi kuntoutustarvetta selvittäviä tutkimuksia, työ- ja koulutuskokeiluja, työhönvalmennusta, kurssitusta, uudelleenkouluttautumisen tukemista tai elinkeinotukea. Ammatillisen kuntoutuksen ajalta saa yleensä kuntoutusrahaa, josta löydät lisätietoja työeläkelaitoksesi tai Kelan sivuilta.

Ammatillista kuntoutusta järjestävät Kela, työeläkelaitokset ja tapaturma- ja liikennevakuutuslaitokset. Se, mihin tahoon kannattaa olla yhteydessä, riippuu tilanteestasi. Jos olet töissä, yrittäjä tai työtön mutta työurasi oli vakiintunut ennen työttömyyttä, ja täytät tietyt ehdot (katso täältä), on työeläkelaitos oikea taho ottaa yhteyttä. Oman työeläkelaitoksesi voit tarkistaa täältä. Onnettomuus- tai tapaturmatilanteiden jälkeen ammatillisen kuntoutuksen järjestämisvastuu voi puolestaan kuulua liikenne- ja tapaturmavakuutuslaitokselle. Kelan ammatillinen kuntoutus taas on tarkoitettu työelämän ulkopuolella oleville, nuorille ja osatyökykyisille. Kelan kuntoutus voi tulla kyseeseen myös silloin, jos työeläkelaitoksen tukeman ammatillisen kuntoutuksen kriteerit eivät täyty tai saat työeläkelaitoksesta kielteisen päätöksen ammatillisesta kuntoutuksesta.

Ammatillista kuntoutusta haetaan täyttämällä hakemuslomake, ohjeet löydät omaan tilanteeseesi soveltuvan tahon sivuilta (esim. Kela tai työeläkelaitos). Hakemukseen liitetään lääkärin B-lausunto, jossa tämä suosittaa alanvaihtoa ja kertoo terveydellisistä rajoitteista nykyisessä työssä tai ammatissa. Kelalta ammatillista kuntoutusta hakiessa nuorilta (alle 30-vuotiailta) ei välttämättä vaadita B-lausuntoa, asia kannattaa tarkistaa Kelasta.

Jos toiveesi on kouluttautua uuteen ammattiin ammatillisen kuntoutuksen kautta, työeläkelaitoksilta voi osana ammatillista kuntoutusta pyytää ohjausapua kuntoutussuunnitelman tekemiseen ja itselle soveltuvan ammatin miettimiseen. Kelalla ei vastaavaa palvelua ole tarjolla, jolloin voit saada apua ammatin miettimiseen esimerkiksi TE-palveluista.

Silloin, kun ammatinvaihdon syynä ovat terveyssyyt, kannattaa siis olla yhteydessä tilanteesta riippuen joko Kelan, työeläkelaitosten tai tapaturma- ja liikennevakuutuslaitosten ammatillisen kuntoutuksen palveluihin. Jos ammatillisen kuntoutuksen palveluihin ei ole oikeutettu, saa kuntoutushakemukseen kielteisen päätöksen tai reitti työelämään ei ole selkiytynyt ammatillisen kuntoutuksen aikana, kannattaa ottaa yhteyttä TE-toimistoon tai kuntakokeiluun, joista voi saada harkinnanvaraisia kuntoutumista tukevia palveluja.


Mari
urapsykologi

Kuva: Pexels.com


Lisätietoa aiheesta:



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti