keskiviikko 29. syyskuuta 2021

Löydä kätevästi osaamistasi vastaavat työpaikkailmoitukset Työmarkkinatorilla

 

Kuvituskuva

Useamman vuoden työn ja opiskelun jälkeen voi olla epäselvää millaiseen työhön oma osaaminen sopii. Myös ammatinvaihdon tai täydennyskoulutuksen jälkeen voi syntyä kysymys, löytyisikö työtä jossa voi yhdistää erilaisia osaamisia.

Työmarkkinatori.fi -palvelu on Keha-keskuksen ja työ- ja elinkeinoministeriön perustama palvelusivusto, jossa voi etsiä tietoa työelämän eri tilanteisiin. Työmarkkinatorissa työpaikkoihin on liitetty osaamistunnisteita, jotka helpottavat osaamisvaatimusten ymmärtämistä. Työmarkkinatorille voi tehdä oman osaamisprofiilin, joka helpottaa osaamisen mukaisen työpaikkailmoituksen löytämistä. Enää ei siis tarvitse tietää mikä ammattinimike on etsinnässä tai käyttää epätarkkaa sanahakua, vaan Työmarkkinatorin taustalla oleva koneäly tekee etsintätyötä puolestasi. Jos haluat, voit julkaista oman profiilin jolloin työnantaja voi käydä lukemassa profiilitietosi ja lähettää sinulle sähköpostia. Profiilin poistaminen on helppoa, se onnistuu välittömästi oikean ylälaidan ”Omat tiedot” -valikosta kohdasta ”Tilin hallinta”.

  1. Käy tutkimassa avoimia työpaikkoja – Työmarkkinatorin etusivulla on hakuikkuna johon voit jo heti kirjoittaa hakusanan ja ”näytä työpaikat” -painikkeesta saat hakusanaa vastaavan listan näkyviin. Kokeile löydätkö omaa koulutusta/osaamista vastaavia avoimia työpaikkoja tällä haulla ja huomaa ilmoituksen alalaidassa mahdollisesti esiintyvät osaamistunnisteet kohdassa ”vaaditut osaamiset”. Mitä huomioita teet ”vaaditut osaamiset” – kentistä? Vertaile oman alan tai alojen työpaikkojen vaadittuja osaamisia.
  2. Tutustu Työmarkkinatorin oma profiili -toimintoon, johon pääset etusivulta painamalla ”Henkilöasiakkaat” ja sitten ”Luo profiili”. Tarvitset profiilin luomista varten pankkitunnukset. Voit katsoa tarkempia ohjeita videolta. Tee profiili, mikä onnistuu useammankin ammatin ja niitä vastaavien tehtävien ja osaamisten osalta. Katso millaisen työpaikkalistauksen saat profiilin avulla. Kirjaa ylös erilliseen tiedostoon talteen, millaisia havaintoja teit listauksesta ja esiin tulleista työpaikoista. Voit tallettaa kiinnostavia tietoja tulevaisuutta varten: ammattinimikkeitä ja niihin liittyviä osaamisia, kiinnostavia työnantajia jne. Työpaikkailmoituksissa on yleensä linkkejä työnantajien sivuille, katso löytyykö sieltä ”töihin meille” tai ”rekry”-sivuja. Paitsi että saatat löytää työpaikan, jota ryhdyt hakemaan, voit löytää paljon muuta hyödyllistä: Saat käsitystä, millaisia toiveita työnantajilla on. Saat myös vinkkejä, millaisia teemoja voit käsitellä työhakemuksissa oman alan töitä hakiessa. Kirjoita havaintosi muistiinpanotiedostoosi


Heli
psykologi

Uraohjaus


hyvä esittelyvideo Työmarkkinatorin käytöstä työn etsimiseen löytyy TE-livestä 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti