keskiviikko 12. kesäkuuta 2019

Mitä teen korkeakoulututkinnollani


Korkeakoulutetut voivat olla hyvin erilaisissa tilanteissa työtä hakiessaan. Toisilla on tutkinto, jolla he löytävät runsaasti sopivia omaan osaamiseen sisältäviä työpaikkoja, joihin oma koulutus ja kiinnostukset tuntuvat sopivan. Joillakin on epäselvyyttä enemmän, mitä työtä voisi hakea, jos paikkoja on vähän ja tutkinto ei ole selkeästi johtanut johonkin tiettyyn työelämän ammattiin, kuten vaikkapa taidealalla. Joskus mieli muuttuu työuran varrella ja haluaisi päästä tekemään jotakin muutakin työtä, mutta mitä? Katso alla olevaa listaa ja arvioi, mitkä näistä kohdista ovat jo hyvin hallussa ja mihin voisit vielä panostaa lisää.



















1. Mieti osaamistasi ja kiinnostuksiasi
Millaista työkokemusta ja koulutusta sinulla on? Millainen rooli työyhteisössä on sinulle luontevin? Viihdytkö paperitöiden parissa tai nautitko esillä olosta tai asiakaspalvelusta? Mieti hakusanoja, joilla voisit koko Suomen työpaikoista te-palvelut.fi-sivuilla etsiä ammattivaihtoehtoja. Esimerkiksi lapset, terveys, kouluttaminen, viestintä, asiakaspalvelu, markkinointi, oppisopimus, ohjaus, neuvonta, etätyö, hanke, järjestö, soveltuva korkeakoulututkinto. Vertaa omaa osaamistasi löytämiisi tehtäviin. Omia vahvuuksia voit kartoittaa vaikkapa tekemällä mindmapin asioista joista nautit, tai laatimalla osaamispohjaisen cv:n (malleja löydät netistä)

2. Korkeakoulutettuja etsitään töihin, ns. yleisiin virkatehtäviin mm. kuntarekry.fi –sivuilla ja valtiolle.fi –sivuilla, joihin voit tallettaa oman cv:n helpottaaksesi työnhakua. On ammatteja, joissa toimitaan erilaisilla taustakoulutuksilla. Tärkeitä korkeakoulutuksen myötä kehittyneitä taitoja ovat mm. laajojen kokonaisuuksien hahmottaminen, kriittinen ajattelu, tiedonhaun taidot sekä päättely- ja ongelmanratkaisutaidot.

3. Tarkista, olisiko sinua kiinnostavia hankkeita tai järjestötoimintaa meneillään. Myös ammatillisissa oppilaitoksissa ja ammattikorkeakouluissa on hankkeita meneillään, hakusanoina toimii oppilaitoksen nimi ja sanat “hanke” tai “TKI”. TKI tarkoittaa tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotyötä. Hankkeita löydät myös seuraavilta sivuilta ·
- Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus http://avustukset.stea.fi/ ·

4. Voit etsiä uratarinoita netistä sivuilta www.toissa.fi, Työmarkkinatorin ammattitiedosta ja yliopistojen sivuilta (esim. kieliopinnot https://www.utu.fi/fi/humanistinen-tiedekunta/kieli-ja-kaannostieteiden-laitos/uramahdollisuudet). Myös ammattiliittojen jäsensivuilta tai lehdistä löytyy tietoa. Kannattaa hyödyntää myös yritysten nettisivuja ja niillä olevia tietoja rekrytoinnista.

5. Voisiko lyhyellä täydennyskoulutuksella saada lisää näkemystä ja kokemusta uutta tavoitetta kohti? Kannattaa seurata työvoimakoulutuksia, niihin liittyvät työssäoppimiset tuovat työkokemusta uuteen tehtävään suunnatessa. Tarvittaessa TE-palveluista ja oppilaitoksista saa lisätietoa ja tukea valintaan ja esimerkiksi koulutuksen rahoituksen mietintään. Ammatinvalinta- ja uraohjaus on käytettävissä TE-toimistoissa ja TE-puhelinpalveluissa.

6. Seuraa paikallisten TE-palvelujen sivuja http://toimistot.te-palvelut.fi/
katso oman alueen tapahtumakalenteria, onko kiinnostavia rekrytointitapahtumia tulossa tai muuta tukea suunnan mietintään. Työttömille siellä tiedotetaan oman alueen ajankohtaisista palveluista osiossa ”paikalliset palvelut”

7. Hae töitä rohkeasti, siten hahmottuu omat mahdollisuudet ja samalla saat tietoa työpaikoista.

8. Ovatko työnhakutaitosi ajan tasalla? Vinkkejä työnhakuun voi löytää mm. blogimme kirjoituksista Näin valmistaudut työhaastatteluun, Työnhaku on peliä - millä kentillä ja miten pelaat, Hae piilotyöpaikkoja - moninkertaistat mahdollisuutesi työllistyä, Sosiaalinen media työnhaussa, Välg mig! Jag kan! Jag vill!, Oma hissipuheesi – oletko jo kokeillut videointia



Heli

linkit päivitetty 25.4.2023

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti