keskiviikko 9. toukokuuta 2018

Oma hissipuheesi – oletko jo kokeillut videointia?


Oletko jo harjoitellut hissipuhetta? Todennäköisesti olet jonkin verran. Hissipuhe on minuutin pituinen esittelypuhe, jolla tähdätään tuotteen tai palvelun myyntiin. Työnhaun yhteydessä sillä tarkoitetaan oman osaamisen esittelyä videolla. Hissipuhumista olet harjoitellut silloin, kun olet kertonut työstäsi lyhyesti yhteistyötahoille tai asiakkaille. Samoja asioita olet tuonut esiin myös työhaastatteluissa. Hissipuhe on ytimekäs ja parhaita puolia esille tuova esittely, jossa kuuntelija otetaan huomioon.  Puheen videointi antaa sinulle mahdollisuuden arvioida esiintymistäsi haastattelutilanteissa. Opit samalla rohkeutta myös mahdollista videohaastattelua varten: varsinkin etäämmällä sijaitseviin työpaikkoihin on kätevä tulla haastatelluksi omassa kodissa.

1.      Alkuun hissipuheen valmistelussa:

Voit etsiä Youtubesta materiaaleja hakusanalla ’työnhakuvideo’ tai ’video cv’. Kannattaa huomioida pukeutuminen, valaistus ja puheen sisällöt. Voit huomata vinkkejä joita itsekin haluaisit hyödyntää omassa videohakemuksessa.
 

2.      Mieti puheesi sisällöt:

Mitä haluat tuoda esiin osaamisestasi, mihin tilanteeseen ja kenelle haluat puheesi suunnata, miten kerrot onnistumisistasi töissä sekä omasta persoonallisuudestasi ja toiveistasi. Video mahdollistaa visuaalisten ja äänellisten elementtien hyödyntämisen. Puheessa voi olla eri vaiheita kuten johdanto, juonenkäänteet, pääkohdat, esimerkit, yhteenveto, lopetus.
 

3.      Millä tekniikalla tallennat puheesi?

Voit harjoitella kuvaamista älypuhelimen tai tabletin kameraohjelmalla. Tavallisen videoinnin lisäksi voit kokeilla TEK Haastis –sovellusta. Jos haluat käyttää tietokoneen kameraa, helppo ja ilmainen tietokoneohjelma ruudun videointiin tai omien kasvojen kuvaamiseen on https://screencast-o-matic.com/.  Jos haluat hienommin editoidun videon alkuteksteineen ja leikkauksineen, voit perehtyä tietokoneella vaikkapa Openshot –editointiohjelman käyttöön.
 

4.      Miten työnantaja pääsee katsomaan video-cv:si? 

Voit julkaista videon esimerkiksi Youtubessa. Ohjeet videoiden lataamiseen löytyy täältä. Tietosuoja-asetukseksi voit valita ’piilotettu’, jos haluat että videota pääsee katsomaan ainoastaan sinun antamasi linkin kautta.
 

Heli

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti