keskiviikko 28. helmikuuta 2024

Ammattikorkeakouluun vai yliopistoon?

Kuvituskuva.

Yhteishaun alkaessa moni pohtii, hakisiko ammattikorkeakouluun vai yliopistoon. Yleisesti ottaen ammattikorkeakoulussa opiskelua pidetään käytännönläheisempänä kuin yliopistossa opiskelua. Yliopisto-opiskelun ajatellaan olevan teoreettista puurtamista. Päätin selvittää, millaista on saman alan opintojen opiskelu ammattikorkeakoulussa ja yliopistossa. Haastattelin henkilöä, joka on opiskellut molemmissa.

Haastateltava on opiskellut ensin konetekniikkaa ammattikorkeakoulussa lähitoteutuksena. Opinnot vaativat läsnäoloa, koska esimerkiksi labraharjoituksissa pitää olla läsnä tiettyyn aikaan. Kokoaikaista päivätyötä on hankalampi yhdistää opintoihin. Monimuotototeutuksessa on enemmän joustoa, ja opintoja on mahdollista suorittaa työn ohessa. Opinnoista hän on valmistunut vuoden 2021 alkuvuodesta ja saman vuoden syksyllä jatkoi yliopistoon opiskelemaan konetekniikan maisteriopintoihin. Yliopistossa hän on opiskellut päätoimisesti ensimmäiset kaksi lukuvuotta. Tällä hetkellä hän käy töissä ja suorittaa opintoja loppuun työn ohella.

Haastateltava kuvaa ammattikorkeakoulussa opiskelua aika käytännönläheiseksi. Opiskellaan enemmän, miten asioita tehdään. Käytännönläheisyys on vähentymässä. Esimerkiksi labratuntien määrää harjoittelujen suhteen on vähennetty. Opiskelua hän kuvailee hyvin ohjatuksi. Asiat on pureksittu enemmän valmiiksi, joten ne eivät vaadi opiskelijalta niin paljoa. Opiskelu on enemmän opettajajohtoista opiskelua. Järjestelmä tukee, että opinnot etenevät ja opinnoista valmistuu ajoissa.

Yliopistossa opinnot vaativat enemmän itseohjautuvuutta ja ne haastavat opiskelijaa enemmän. Yliopistossa voidaan antaa esimerkiksi ongelma ratkaistavaksi, joka ratkaistaan yhdessä opiskelijoiden kesken. Haastateltava on kokenut, että opinnot ovat vaatineet itseltä enemmän aikaa esimerkiksi matemaattisten aiheiden osalta. Yliopistossa asioita käydään läpi enemmän teoreettisella tasolla, esimerkiksi matemaattisella tasolla. Sen sijaan käytännön työvälineiden käyttöä ei opiskella välttämättä lainkaan.

Yliopistossa opiskelu on joustavampaa esimerkiksi luentojen suhteen. Poikkeuksena ovat SILTA-opinnot, jotka käydään siirryttäessä ammattikorkeakoulusta yliopistoon. Ne vaativat paljon. Silloin töiden tekeminen on vaikeampaa.

Opintojen välillä on eroavaisuuksia sen suhteen, miten ne valmistavat työelämään. Ammattikorkeakoulu valmistaa enemmän työelämään ja huolehtii siitä, että opiskelijat työllistyvät. Opintoihin sisältyy esimerkiksi työnhakuun liittyviä kursseja. Urapolkua mietitään laajasti jo opiskeluvaiheessa ja suunnitellaan uraa. Yliopistossa ei ole ainakaan vielä ollut vastaavia opintoja, mutta haastateltavalla ne ovat vielä vähän kesken.

Tekniikan alalla työmarkkinat ovat todella kilpailtuja. Työllistymisen näkökulmasta ei ole niin suurta merkitystä, valmistuuko ammattikorkeakoulusta vai yliopistosta. Valmistuneet taistelevat samoista työpaikoista. Silloin työkokemus voi ratkaista enemmän. Muutoinkin työkokemuksella on suuri merkitys alalla. Myöhemmin yliopistotutkinto auttaa enemmän työllistymisessä. Yliopistotutkinnolla on odotettavissa parempi palkkakehitys.

Suurin ero ammattikorkeakoulun ja yliopiston välillä on opiskelukulttuurin erilaisuus. Yhteisöllisyys korostuu enemmän ylipistossa, jossa on enemmän vapaa-ajan toimintaa. Se tukee yhteisöllisyyttä. Yliopistossa opiskellaan enemmän myös yhdessä. Ammattikorkeakoulussa opiskelu on enemmän ohjattua. Järjestelmä huolehtii, että opinnot etenevät. Yliopisto-opinnot vaativat opiskelijalta itseohjautuvuutta.

Kenelle sopii ammattikorkeakoulu? Se sopii käytännönläheisille ihmisille. Etenkin tekniikan osalta sellaisille, jotka haluavat oppia alan kädentaitoja. Entä yliopisto? Se on paikka ihmisille, jotka ovat kiinnostuneita asioista teoreettisesti ja ovat kunnianhimoisempia. Haastateltava muistuttaa, että jos itsellä on halua nähdä vaivaa, niin varmasti on mahdollista valmistua molemmista opinnoista. Tästä olen hänen kanssaan samaa mieltä.

Toivon, että tästä jutusta on sinulle apua, kun puntaroit ammattikorkeakoulun ja yliopiston välillä. On muistettava, että eroavaisuuksia eri alojen ja koulutustenjärjestäjien suhteen voi olla. Jos sinua mietityttää opintojen sopivuus, suosittelen kokeilemaan ensin opiskelua avoimen ammattikorkeakoulun tai yliopiston kurssilla. Varmasti jo yksikin kurssi antaa suuntaa, millaista opiskelu on. Sitten vain rohkeasti hakemaan ja kokeilemaan rahkeita!

Miia
Koulutusneuvoja
Valtakunnallinen koulutusneuvonta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti