keskiviikko 26. kesäkuuta 2019

Vinkkejä välivuodeksi



Nyt kesäkuun viimeisellä viikolla on ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen kevään -19 yhteishaussa hakeneille ilmoitettu valintojen tulokset. Toisille yhteishaussa hakeneille on siis jo tullut tieto opiskelun alkamisesta tulevana syksynä – tosi lämpimästi onnea kaikille opiskelupaikan saaneille! Ilman opiskelupaikkaa jääneillä on sen sijaan edessä pohdinta mitä tehdä syksystä eteenpäin, jos opiskelun aloittaminen oli oman ykköstavoite, mutta suunnitelma ei nyt lähdekään toivotusti toteutumaan. 
 
Keräsimme tähän vaihtoehtoja, jotka vievät ilman opiskelupaikkaa olevia eteenpäin kohti itseä kiinnostavaa opiskelupaikkaa. Näkökulmana on erityisesti lukion tai ammatillisen perustutkinnon pohjalta jatko-opintoihin suuntaavat, mutta yhtä lailla tässä kerrotut opiskeluvaihtoehdot ovat kaikkien opiskelusta kiinnostuneiden käytettävissä – ei ikärajoja, ei pohjakoulutusvaatimuksia. 
 
Välivuosi on nimensä mukaisesti kahden pitempikestoisen jakson (tyypillisesti lukiosta seuraavaan oppilaitokseen siirtymisen) väliin sijoittuva aika.  Välivuoden alkaessa olet joko omasta halusta tai ulkoa tulevan syyn johdosta tilanteessa, jossa ehkä ensimmäisen kerran peruskoulun alkamisen jälkeen ei ole selkeitä suuntaviivoja ja aikatauluja arkipäiville. Jokaisen omalle vastuulle jää miettiä miten täyttää päivät ja viikot itselle mahdollisimman mielekkäällä tavalla.
 
Jos olet juuri saanut tietää, että tulevana syksynä opiskelu ei alakaan alkuperäisen suunnitelman mukaan, mieti ensin tavoite välivuoden jälkeiseen tulevaisuuteen. Missä kohdassa haluat olla vuoden kuluttua? Miltä alalta haluat opiskelupaikan vaikkei vielä tärpännyt? Kun tavoite on selkeytynyt ja tiedät mihin haluat, on aika kääriä hihat ja aloittaa tekemään konkreettisia asioita tavoitteeseen pääsemiseksi.  

 

Avoin ammattikorkeakoulu 

 
Jos oma pidemmän tähtäimen tavoitteesi on opiskelupaikka ammattikorkeakoulusta, selvitä löytyykö avoimesta ammattikorkeakoulusta sinulle sopivia opintoja välivuoden ajalle. Avoimen ammattikorkeakoulun polkuopinnot ovat mielenkiintoinen reitti alan opiskeluun. Polkuopintojen aloituspaikkoja on tarjolla vähän, ja opiskelijat valitaan useimmiten verkkoilmoittautumisjärjestyksessä. Selvitä siis heti milloin hakuaika polkuopintoihin on alkamassa sinua kiinnostavassa ammattikorkeakoulussa! Polkuopinnoissa suoritat tavallisimmin ensimmäisen vuoden opinnot varsinaisten opiskelijoiden mukana lähiopetukseen osallistuen. Lukuvuoden aikana suoritettujen opintojen perusteella voit hakea varsinaista opiskelupaikkaa seuraavan kevään yhteishaussa polkuopintoväylän kautta. Polkuopintojen lisäksi avoimessa ammattikorkeakoulussa voi opiskella yksittäisiä kursseja tai opintokokonaisuuksia. 

Avointen ammattikorkeakoulujen koulutuksia voit hakea Opintopolusta. Lisää avoimen ammattikorkeakoulun koulutuksia löytyy ammattikorkeakoulujen omilta nettisivuilta. 


Avoin yliopisto 

 
Jos haluat päästä opiskelemaan yliopistoon, kannattaa tutkia avoimessa yliopistossa opiskelun vaihtoehtoja sinua kiinnostavalta alalta. Useita avoimen yliopiston opintokokonaisuuksia on mahdollista opiskella myös verkko-opintoina. Avoimessa yliopistossa suoritetut opinnot on mahdollista saada osaksi myöhemmin suoritettavaa yliopistotutkintoa. Avoimen yliopiston opintoja riittävän määrän (määrä vaihtelee yliopistoittain ja tiedekunnittain) suorittaneet voivat myös hakea tutkinto-opiskelijaksi yliopistoon avoimen yliopiston väylän kautta. Avoimen yliopiston – kuten myös avoimen ammattikorkeakoulun – opiskelun kautta pääset aloittamaan sinua kiinnostavan aiheen opiskelun, pääset kokeilemaan yliopisto-opiskelussa pärjäämistä ja sen kiinnostavuutta. Lisäksi saat erittäin hyvän pohjan seuraavan kevään valintakokeisiin valmistautumiseen. Avointen yliopistojen koulutukset Opintopolussa 

 

Jatkuva haku ammatillisiin perustutkintoihin 


 
Jos haluat opiskella ammatillisen perustutkinnon kautta sinua kiinnostavaan ammattiin, kannattaa muistaa, että ammatilliseen koulutukseen voi hakeutua yhteishakujen lisäksi jatkuvan haun kautta. Jatkuva haku antaa mahdollisuuden hakea ammatilliseen koulutukseen joustavasti ympäri vuoden. Oppilaitokset itse päättävät tarkemmista hakuajoista, hakumenettelyistä ja valintaperusteista. Ota siis yhteyttä sinua kiinnostavaan ammatilliseen oppilaitokseen, josta saat hakemiseen ohjausta ja neuvontaa. 
 

Kansanopistot 

 
Kansanopistot puolestaan tarjoavat lukuvuoden mittaisia koulutusohjelmia, joiden yhtenä sisältöjä on usein avoimen yliopiston opintojen suorittaminen sekä muita opintolinjalla tarjottavia opintoja. Kansanopistossa opiskelu voi myös helpottaa seuraavan vuoden pääsykokeisiin valmistautumista, koska olet päässyt tutustumaan tarkemmin sinua kiinnostavaan koulutusalaan, ja olet jo opiskellut avoimessa yliopistossa alan opintoja. Kansanopistoissa opiskelu on maksullista, ja osaan koulutusohjelmista voi saada Kelan opintotuen. Hae opiskelemaan kansanopistoon 

 

Työhön tai työkokeiluun 

 
Opiskelusuunnitelmien miettimisen lisäksi työkokemuksen kartuttaminen voi olla hyvä tapa selkeyttää omaan ammatinvalintaan välivuoden aikana. Vaikkei heti ole tarjolla unelmatyötä, palkka ja oma raha kuitenkin motivoi meistä useimpia. Ensimmäisistä työpaikoista saatu yleinen työkokemus kertoo joka tapauksessa positiivista viestiä asenteestasi ja työhaluistasi myöhempiä työpaikkoja hakiessasi. Jos työpaikkaa ei löydy, kannattaa miettiä myös työkokeilua tai nuorten työpajaa. Palkkaa näiden ajalta ei saa, mutta työmarkkinatukea voi saada. Kokemus karttuu kuitenkin. Työkokeilun mahdollisuuksista voit kysyä omasta TE-toimistostasi 
 

Ulkomaille 


 
Välivuoden vapaalla matkailu voisi olla mahtavaa, mutta jos rahat eivät riitä, voit hakea ulkomaille töihin tai vapaaehtoistyöhön. Vinkkejä vapaaehtoistyöhön, työleireille tai au-pairiksi hakeutumiseen löytyy Allianssin Nuorisovaihdon sivuilta. EkaEURES-työpaikka -hankkeen kautta voi puolestaan saada tukea työhaastattelumatkoihin ja muuttokustannuksiin ulkomaille.  
 

Nuorisotakuu

 
Nuoret ovat valtion erityisessä suojelussa, ja tavoitteena on, että kaikille löytyy sopiva opiskelu-, työ- tai työkokeilupaikka. Oman paikkakunnan Ohjaamoon kannattaa ottaa yhteyttä, kun tarvitset apua missä tahansa työhön, opiskeluun tai arkeen liittyvässä asiassa. Nuorisotakuu tarkoittaa, että TE-toimiston pitää tarjota jokaiselle alle 25-vuotiaalle nuorelle ja alle 30-vuotiaalle vastavalmistuneelle työ-, työkokeilu-, opiskelu-, työpaja- tai kuntoutuspaikka viimeistään kolmen kuukauden kuluessa työttömäksi ilmoittautumisesta. Työttömäksi työnhakijaksi ilmoittaudutaan TE-toimistoon. Tarvittaessa myös oman paikkakuntasi etsivä nuorisotyö auttaa eteenpäin.  
 
  

Syksyn 2019 korkeakoulujen yhteishaku 

 
Syyskuussa 4.-18.9.19 on korkeakoulujen syksyn yhteishaku. Tuolloin haetaan Opintopolussa tammikuussa –20 alkaviin korkeakouluopintoihin – tutustu myös näihin tammikuussa alkaviin koulutuksiin! 
 

 Tärkeintä on siis, että: 
1) Selkeytät ja pidät mielessä oman tavoitteesi   
2) Suunnittelet ja teet asioita, jotka vievät sinua toivomaasi suuntaan myös välivuoden aikana  
 Jos kaipaat apua toteuttamiskelpoisen opiskelusuunnitelman miettimiseen (mikä ala? mikä ammatti?), voit varata verkossa ajan TE-puhelinpalvelujen uraohjauksen psykologille (ajanvaraukseen tästä) tai oman paikkakuntasi TE-toimiston uraohjauksen psykologille. Jos tarvitset apua koulutukseen ja opiskeluun liittyvän tiedon löytämisessä, ota yhteyttä TE-puhelinpalvelujen koulutusneuvontaan (Koulutusneuvonta Facebookissa).  
 
Näillä ajatuksilla kesää eteenpäin, tulevan syksyn suunnittelua unohtamatta! 
 
Jenni  
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti