keskiviikko 5. kesäkuuta 2019

Uskallatko voittaa?



Suomi voitti noin viikko sitten miesten jääkiekossa MM-kultaa, vastoin ennakko-odotuksia. Päävalmentaja Jukka Jalonen kertoi voiton jälkeisissä haastatteluissa, kuinka tämän joukkueen valtti oli juuri se, ettei siltä odotettu liikoja. Joukkue meni ensin vain pelaamaan ja sitten vain voittamaan, kertoi Jalonen.

Ennakko-odotusten vaikutus on suuri, sillä yleensä helpommin saa sitä, mitä odottaa. Jos odottaa hyvää, voi saada hyvää. Jos arvelee epäonnistuvansa, epäonnistumisen mahdollisuus on suuri. Osaaminen syntyy harjoittelemalla, määrätietoisesti ja suunnitelmallisesti. Pakottamalla ei synny parhaita tuloksia; urheilussakin tunnetaan tähän liittyvä termi ylikunto. Ylikuntoon joutuu, kun harjoittelee liian innokkaasti ilman riittävää lepoa. Suomen Leijonat voittivat yhteispelillä ja rennolla otteella.

Muistan miesten Suomi-Ruotsi MM-jääkiekko-ottelun vuodelta 2006. Suomella oli loistava alku, mutta pelin kuluessa tilanne kääntyi Suomen 5-1 johdosta Ruotsin voittoon 6-5. Mikä oli syy tähän ottelun käänteeseen ja ”katastrofaaliseen” tappioon? Todennäköisesti liian kovat ennakkopaineet, jännittäminen ja yliyrittäminen. Kun alkaa pelätä häviämistä, keskittyy huomio häviön estämiseen. Tuolloin energia suuntautuu väärin. Jos haluaa voittaa, kannattaa suunnata huomio positiiviseen suuntaan – esimerkiksi jääkiekossa keskittyä joukkueen onnistumiseen. Joukkuepelissä yhteispelin lisäksi tärkeää on olla omaan persoonaansa sopivassa roolissa, jonka muut joukkueen jäsenet oppivat tunnistamaan.

Tampereen Työväen Teatterin teatterinjohtaja Otso Kautto on entinen kilpauimari. Hän kertoi Anne Flinkkilän haastattelussa, että on saanut elämäänsä parhaat opit uimisen lisäksi myös ohjaamiseen ja johtamiseen uintivalmentajaltaan. Tämä valmentaja ei koskaan sanonut, mitä valmennettava teki väärin. Valmentaja antoi ohjeet, miten tehdä paremmin. Hän ei sanonut, että uit liian syvällä, vaan kertoi, miten kannattaa suunnata potku, että se kantaa paremmin.

Jos haluaa olla voittaja itselleen tärkeässä asiassa, vaikkapa laihduttamisessa tai työnhaussa, kannattaa määritellä itselleen myönteinen tavoite. Jos jonkun asian pystyy kuvittelemaan, se on saavutettavissa. Kun uskoo itseensä, muutkin uskovat. Jos määrittelee itsensä ”ikuiseksi laihduttajaksi” tai työttömäksi, oletuksena on, että aina on vasta matkalla päämäärään. Solakoitunut ja työnhakija ovat parempia sanoja. Tavoitteissa kannattaa olla johdonmukainen, muttei liian ankara itselleen. Laihduttajaa ei auta negatiivinen sisäinen puhe, kuten ”taas sorruit jäätelöön, et ikinä onnistu”. Työnhakijaa ei auta se, että luettelee mielessään, kuinka moneen paikkaan on hakenut tulematta valituksi, vaan muistamalla ne kerrat, kun on päässyt haastatteluun asti. 


Tavoitteeseen, voittoon tai onnistumiseen, tarvitaan motivaatiota ja tahtoa. Matkalla kohti onnistumista joutuu kenties kohtaamaan monenlaisia esteitä ja hidasteita. Matkalla menestykseen voi olla vaikeita valintoja ja päätöksiä, kuten uran aloittaminen lyhytaikaisessa työsuhteessa tai kaukana tavoitepaikkakunnastaan. Muiden apu kannattaa ottaa vastaan, me kaikki tarvitsemme tosiamme. Joskus tavoitetta pitää madaltaa tai muuttaa. Jos ei pääse usean pyrkimiskerran jälkeen haluamaansa koulutukseen, voi tutkia vaihtoehtoja, jotka olisivat lähellä haavetta. Matkalla päämäärään on hyvä tarkastella omia arvojaan, ja erittäin tärkeää on tuntea ja hyväksyä itsensä. Itsensä voi oppia tuntemaan pohtimalla, mitä haluaa, mitä odottaa elämältä ja mikä tekee onnelliseksi.

   
Itsensä voittaminen on voitoista ensimmäinen ja paras. Filosofi Platon (427–347 eKr.) 

Elise 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti