keskiviikko 15. toukokuuta 2019

Näin valmistaudut työhaastatteluun



Kun olet saanut kutsun työhaastatteluun, siihen kannattaa valmistautua hyvin. Tässä muutamia urapsykologin vinkkejä:
Valmistele hissipuheesi
Työhaastattelun alussa työnantaja tai rekrytoija pyytää sinua kertomaan itsestäsi. Tuota tilannetta varten kannattaa miettiä etukäteen lyhyt esittely, jossa tuot tiiviisti esille parhaat puolesi kyseistä tehtävää ajatellen. Mikä on ydinosaamistasi? Mitkä ovat ammatilliset vahvuutesi? Missä olet erityisen hyvä? Mitä haluat nostaa esille työ- ja koulutushistoriastasi?
Miten tuot esille omaa motivaatiotasi?
Yksi tärkeimmistä rekrytointipäätökseen vaikuttavista tekijöistä on työnhakijan motivaatio kyseiseen tehtävään, joten sitä kannattaa haastattelutilanteessa korostaa. Valmistaudu kertomaan, miksi haluat tulla valituksi juuri tähän työpaikkaan. Mikä työn sisällössä innostaa ja motivoi? Miksi?
Mitä hyötyä sinusta on työnantajalle?
Haastatteluun valmistautuessasi pohdi omaa osaamistasi työnantajan näkökulmasta: Mitä hyötyä sinusta on työnantajalle? Mitä lisäarvoa tuot omalla osaamisellasi työyhteisöön? Minkälaisia ongelmia pystyt ratkaisemaan? Millä tavalla oma toimintasi auttaa muita onnistumaan? Mieti valmiiksi konkreettisia esimerkkejä, jotka kuvaavat osaamistasi, vahvuuksiasi, työskentelytyyliäsi ja ammatillisia saavutuksiasi. Tarinat jäävät haastattelijalle paremmin mieleen kuin yleisellä tasolla kuvatut osaamisalueet.
Minkälainen olet työyhteisön jäsenenä?
Työnantaja etsii tietyn alan osaajaa, mutta myös työyhteisöön sopivaa jäsentä. Siksi haastattelussa on tärkeää tuoda esille omaa persoonaa ja työskentelytyyliä: Miten toimit tiimin jäsenenä? Mitkä ovat vahvuutesi tiimityöskentelyssä? Minkälaisessa työyhteisössä viihdyt? Miten toivot itseäsi johdettavan? Kannattaa tutustua myös työnantajan arvoihin ja tuoda esille, millä tavalla ne sopivat omaan ajatteluusi ja arvomaailmaasi.
Mihin olet ammatillisesti menossa?
Yksi työhaastattelun yleisimmistä kysymyksistä liittyy urasuunnitelmiisi: Missä haluat olla 5 tai 10 vuoden kuluttua? Tällä kysymyksellä haastattelija haluaa selvittää, minkälaisia ammatillisia tavoitteita sinulla on ja miten nyt hakemasi työtehtävä liittyy niihin. Saako sinusta juuri tähän työtehtävään sitoutuneen työntekijän? Työhaastatteluun valmistautuessa kannattaa siis pohtia omaa tulevaisuutta vähän pidemmällekin.
Ota mukaan muistiinpanovälineet
Työhaastattelu ei ole esiintymistilanne, jossa sinun pitäisi muistaa kaikki tärkeät asiat ulkoa. Voit hyvin ottaa mukaan muistikirjan, johon olet kirjannut itsellesi muistiin ydinasioita, joita haluat haastattelussa tuoda esille. Haastattelun aikana saat todennäköisesti lisää tietoa työnantajasta ja työtehtävästä. Myös sen vuoksi muistiinpanovälineet on hyvä olla mukana. Älä kuitenkaan käytä muistiinpanojen tekemiseen puhelinta tai tietokonetta, koska niiden esille ottaminen ja näpytteleminen kesken haastattelun antaa helposti vaikutelman, että et ole tilanteessa täysin läsnä.
Usko itseesi!
Kaikkein tärkeintä työhaastatteluun valmistautuessa sekä itse haastattelutilanteessa on uskoa itseensä. Jos et itse usko olevasi hyvä hakija kyseiseen tehtävään, miten onnistuisit vakuuttamaan työnantajan siitä? Älä pienennä tai vähättele itseäsi, vaan ole ylpeä omasta osaamisestasi ja tuo sitä rohkeasti esiin!
Menestystä työnhakuun!
 
Milla


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti