keskiviikko 22. toukokuuta 2019

Siirtymät ja muutokset työelämässä – pohdintaa aikuisiän valinnoista

2000-luvun suomalaisessa yhteiskunnassa työhön ja koulutukseen liittyvät ratkaisut ja valinnanpaikat ovat laajentuneet ulottumaan läpi koko aikuisiän ja työuran. Yhä useammat työikäisistä kohtaavat työuransa aikana tilanteita, joissa oman ammatin olemassaolo ja työpaikan pysyvyys joutuvat vaakalaudalle. Osalla tämän päivän työikäisistä työelämä on aina, jo alusta asti, sisältänyt erilaisia siirtymiä, muutoksia sekä työstä ja tehtävästä toiseen vaihtamisia. Työelämän muuttuminen ja sen taustalla vaikuttavat ison mittakaavan tekijät (kuten globalisaatio, työn tuottavuuden tehostaminen, digitalisaatio, työpaikkojen tai toisaalta sopivien työntekijöiden puute) ovat meidän yksittäisten ihmisten näkökulmasta katsottuna ulkoapäin tulevia tekijöitä, jotka – välillä pakottaen tai toisesta kulmasta katsottuna eteenpäin tuupaten – vaikuttavat yritysten, työpaikkojen ja ammattien olemassaoloon. Ulkoa päin meihin vaikuttaviin työelämän muutospuhureihin ja -myrskyihin emme välttämättä pysty millään tavalla itse vaikuttamaan vaan joudumme sopeutumaan, sietämään ja toivottavasti viime kädessä hyväksymään muutosten eteemme heittämät tilanteet.

Omassa terveydentilassa elämän varrella tapahtuvat muutokset ovat usein myös näitä yllättäen ja ikään kuin ulkoapäin koko elämään ja myös työuraan vaikuttavia tekijöitä, joita ei kenellekään toivoisi, mutta joita valitettavan moni meistä työikäisistä joutuu kohtaamaan. Sairastuminen voi muuttaa työkykyä lyhytkestoisesti tai pysyvästi sairauden jatkuessa ja kroonistuessa. Lyhytkestoinen työkyvyttömyys voi sairaudesta toipumisen ja kuntoutumisen jälkeen väistyä ja omaan työhön palaaminen onnistuu yhdessä työnantajan kanssa työtehtäviä keventäen ja räätälöiden tai entisenlaisiin tehtäviin suoraan palaten. Mutta jos sairastuminen on muuttanut omassa ammatissa pärjäämistä pysyvästi, on uuden ja sopivamman työn ja ammatin etsiminen usein edessä. Näissä terveydellisistä syistä uuteen ammattiin suuntaamisen tilanteissa tukea ja neuvoja on saatavilla eikä uuden ammatin ja työn valinnan kanssa tarvitse jäädä yksin. Voit lukea lisää ammatillisen kuntoutuksen vaihtoehdoista aiemmista blogeistamme: Mitä tehdä, kun ei terveydellisistä syistä pysty jatkamaan nykyisessä työssä? Ammatilliseen kuntoutukseen hakeutuminen työttömänä 

Työtehtävien, ammattien ja itsen työllistämisen muotojen muuttaessa muotoaan osa meistä työikäisistä aikuisista saattaa huomata – ulkoapäin vaikuttavien syiden sijaan tai niiden rinnalla – myös itsestä lähteviä merkkejä halusta kokeilla jotakin uutta, vaihtaa alaa, hakea uusia haasteita tai mielekkäämpää sisältöä omaan työhön. Oman elämänkaaren eri vaiheissa onkin ihan luonnollista, että suhtautuminen työhön ja työelämään muuttuu aiemmasta. 20-vuotias opiskelija todennäköisesti kokee eri tavalla ja arvostaa työelämässä eri asioita kuin 50-vuotias työelämän konkari. Eräs kokenut kollegani uraohjauksen parista puhui usein ja osuvasti siitä, miten hänen kokemuksensa pohjalta noin nelikymppisiä voi alkaa ”vaihdatuttamaan”. Sitä voi huomata miettivänsä aiempaa enemmän minkälaista elämää on tähän asti elänyt, mitä tästä aiemmasta haluaa edelleen kantaa mukana omassa selkärepussa tästä eteenpäinkin, ja mistä on toisaalta jo ihan valmis luopumaan. Myös työn ja ammatin suhteen voi alkaa vaihdatuttamaan, eli eri elämänvaiheissa voi alkaa aktiivisemmin pohtimaan mitä työltä aidosti ja oikeasti haluaa, ja tarjoaako nykyinen työ tai ammatti riittävästi tätä kaivattua sisältöä ja mielekkyyttä. TE-puhelinpalvelujen uraohjauksen psykologien asiakkaista n. 70% on iältään 30 vuotta täyttäneitä tai vanhempia, joten aivan meidän työn keskiössä on luottamuksellisen ja asiantuntevan tuen antaminen näissä aikuisten työelämän vaihdatuttamiseen ja muutostoiveisiin liittyvissä kysymyksissä.  

On työelämän muutoksia pohtimaan pistävät syyt joko ulkoa tulevia, oman hallinnan ulottumattomissa olevia tai sisältä omasta itsestämme esiin pyrkiviä toiveiden ituja, on uusien suuntien ja ratkaisujen etsiminen vaihe, joka voi tuntua raskaalta, työläältä, tympeältä – tai yhtä lailla innostavalta, motivoivalta, mahdollisuuksia avaavalta. Kuten usein sanotaan, työssä ja ammatissa toimiminen on ajankäytöllisesti ja sisällöllisesti niin merkittävä osa työikäisten työssäkäyvien ihmisten elämää, että sillä todellakin on väliä ja merkitystä miten oman työsi koet, miten siinä jaksat ja kuinka sen parissa viihdyt. Kuuntelemalla itseäsi, miettimällä aktiivisesti omaa tilannettasi ja työssä herääviä ajatuksia ja tunteita sekä juttelemalla läheisten ja ystävien kanssa voit saada jo paljon selkeyttä työelämään liittyviin pohdintoihisi. Lisäksi voit kääntyä meidän uraohjauksen ammattilaisten puoleen ja päästä keskustelemaan - puhelimitse tai videoyhteyden kautta - luottamuksellisesti tilanteesi herättämistä ajatuksista, tunteista ja kysymyksistä. Useimmiten ohjausyhteistyön tavoitteena on asiakkaan näkökulmasta katsottuna toteuttamiskelpoisen työelämän tai koulutuksen jatkosuunnitelman rakentaminen.
    
Jenni

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti