keskiviikko 22. huhtikuuta 2020

Mitä tarkoittaa jatkuva haku

Olet ehkä kuullut, että ammatilliseen koulutukseen voi hakea jatkuvan haun kautta, mutta et vielä tiedä mitä se tarkoittaa. Me koulutusneuvojat vastaamme kysymykseen päivittäin. Lähdetään siis tutkimaan. 

 Voit hakea jatkuvan haun kautta opiskelemaan ammatillista perustutkintoa, ammattitutkintoa, erikoisammattitutkintoa ja niiden osia. Haku on tarkoitettu ensisijaisesti aikuisille. Nuoret hakevat pääsääntöisesti yhteishaussa, mutta voit silti hyödyntää jatkuvaa hakua, jos et päässyt opiskelemaan yhteishaussa. Jos sinulla on aiempi tutkinto, haet aina jatkuvassa haussa. Se on paras vaihtoehto myös silloin kun sinulla on esimerkiksi työelämässä hankittua osaamista. Koulutuksista monet järjestetään monimuoto-opintoina ja niitä on helppo yhdistää saman alan työtehtäviin. Järjestämistavat voivat kuitenkin vaihdella, joten asia kannattaa tarkistaa oppilaitoksesta.

Jopa koulutusneuvojalle jatkuvan haun koulutusten löytäminen voi olla välillä salapoliisityötä. Oman paikkakunnan tai lähialueen koulutuksista kuulee yleensä viidakkorummun kautta. Kun oppilaitokset ovat tiedossa, voi koulutuksia etsiä suoraan oppilaitosten omilta sivuilta. Ne ovat ylivoimaisesti paras tietolähde. Haasteet kasvavat, jos olet kiinnostunut koulutuksesta, jota ei järjestetä lähimmässä oppilaitoksessa tai oppilaitoksia on paljon. Opintopolusta löytyy osa koulutuksista. Toinen käyttämäni tietolähde on Studentum. Kummankaan käyttö ei velvoita oppilaitoksia, joten näistä löytyy murto-osa jatkuvan haun koulutuksista. Yksi kikka, on etsiä Opintopolusta yhteishaussa mukana olevia koulutuksia. Sitä kautta saat selville osan koulutusta järjestävistä oppilaitoksista. Sen jälkeen voit siirtyä oppilaitoksen sivuille tarkistamaan, löytyisikö koulutusta myös jatkuvasta hausta. Ammattitutkintokoulutuksia joutuu usein googlaamaan.

Haku koulutukseen löytyy useimmiten oppilaitoksen omilta sivuilta. Joskus oppilaitokset hyödyntävät myös Opintopolkua. Haku voi olla voimassa koko ajan tai oppilaitos voi rajata hakuaikaa. Hakuaikojen välillä voi päästä esimerkiksi täydentämään kesken jäänyttä tutkintoa. Me rohkaisemme aina ottamaan yhteyttä oppilaitokseen ja kysymään, jos seuraavaa hakuaikaa ei näy nettisivuilla. Esimerkiksi pelkän tutkinnonosan suorittaja voidaan ottaa sisään juuri silloin kuin sitä tutkinnonosaa suoritetaan.

Yhteisiä valintaperusteita jatkuvan haun koulutuksiin ei ole. Voit hyvin päästä opiskelijaksi, vaikka et olisi pärjännyt peruskoulussa. Oppilaitoksen tehtävä on arvioida, riittääkö osaamisesi tutkinnon suorittamiseen. Apuna tässä voidaan käyttää pääsy- tai soveltuvuuskokeita. Jos sinulla on jo työkokemusta alalta, voit päästä helpommin koulutukseen.

Jatkuvan haun koulutuksista saat parhaiten tietoa aina kyseisestä oppilaitoksesta. He tarjoavat hakemisen neuvontaa ja ohjausta. Jo hakuvaiheessa voidaan pohtia yhdessä millainen koulutus ja vaatimustaso olisi sinulle sopiva. Olisiko järkevämpää aloittaa ammatillisesta perustutkinnosta vai onko sinulla jo niin paljon osaamista, että voidaan siirtyä suoraan ammattitutkintoon? Olet voinut hankkia aiempaa osaamista työelämässä, harrastusten kautta tai vaikkapa järjestötyössä ja vapaaehtoistoiminnassa. Aiempi osaaminen vaikuttaa koulutuksen kestoon.

Jos tarvitset apua koulutusten etsintään, voit kysyä sitä meiltä valtakunnallisesta Koulutusneuvonnasta. Me autamme aina mielellään. Voit arvioida omia valmiuksiasi tutkinnon suorittamiseen myös Osaan.fi -palvelussa.

Kirsti
koulutusneuvoja
Valtakunnallinen koulutusneuvonta
 
Päivitetty 20.5.2022

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti