Työttömyysturvalaki uudistui 1.1.2023 alkaen. Uudistuksen myötä työnhakijan ei tarvitse ilmoittaa kaikista opinnoista työvoimaviranomaiselle, eli TE-toimistolle tai kuntakokeilulle. Opinnoista ilmoittaminen voi olla kuitenkin monissa tilanteissa järkevää, vaikka se ei olisikaan pakollista. Palaan asiaan myöhemmin tekstissäni.
Tämän tekstin tavoitteena on kertoa nimenomaan opinnoista ilmoittamisesta: mistä opinnoista pitää ilmoittaa, miten opinnoista ilmoittaminen tapahtuu, mistä opinnoista ei tarvitse ilmoittaa ja miksi opinnoista ilmoitetaan. Tarkoituksena ei ole avata sen tarkemmin opintojen vaikutusta työttömyysetuuden saamiseen, opintojen sivutoimisuuden/päätoimisuuden ehtoja tai eri työttömyysetuudella opiskelun muotoja. Etenen tekstissä tavalliseen tapaani keskeisten kysymysten ja vastausten kautta. Jos haluat tietää laajemmin vuodenvaihteen muutoksista, suosittelen tutustumaan blogitekstiini Työttömyysetuudella opiskelun muutokset vuonna 2023.
Tämä listaus löytyy lain soveltamisohjeen luvusta 3.2. Lisäsin alkuperäiseen listaukseen sulkuihin pari selvennystä ja hyperlinkit. Nämä ovat opintoja, joiden pää- tai sivutoimisuus selvitetään paitsi lyhytkestoisen opiskelun tapauksessa. Näiden opintojen vaikutuksesta työttömyysetuuden saamiseen annetaan myös lausunto työttömyysetuuden maksajalle eli työttömyyskassalle tai Kelalle.
Kohtien 3 ja 9 mukaiset ammatilliset tutkinnot löydät listattuna ePerusteista. Kohdan 8 mukaisia jatkotutkintoja ovat yleensä lisensiaatti- ja tohtoriopinnot. Eläinlääketieteen, hammaslääketieteen ja lääketieteen lisensiaatin tutkinnot eivät ole kohdan 8 mukaisia jatkotutkintoja vaan kohdan 2 mukaisia ylempiä korkeakoulututkintoja. Entä erikoislääkärin, erikoishammaslääkärin, erikoiseläinlääkärin, erikoispsykologin (70 op) ja erikoissosiaalityöntekijän (70 op) koulutukset, jotka eivät johda tutkintoon? Niitä tarkastellaan kohdan 11 mukaisesti.
Kohdan 11 piiriin kuuluva opiskelu on haasteellisin rajata. Kohdassa 11 mainittu “kokoaikaisten opintojen” käsite on täysin uusi työttömyysturvalaissa. Kokoaikaisella opiskelulla tarkoitetaan tässä kohtaa sellaisten opintojen suorittamista, joita järjestetään keskimäärin vähintään neljänä päivänä kalenteriviikossa kuusi tuntia päivässä. Opintojen kokoaikaisuuden kannalta molempien ehtojen pitää toteutua: keskimäärin vähintään 4 pv/vko ja 6 h/pv. Mukaan lasketaan lähiopetus, opintoihin kuuluvaa harjoittelu tai vastaava toiminta, mutta ei itseopiskelua.
Kohdan 11 mukaisen opiskelun kokoaikaisuus lasketaan siten, että kaikki opintojaksoon kuuluvat vähintään kuuden tunnin opiskeluläsnäolopäivät lasketaan yhteen ja jaetaan opiskeluviikkojen määrällä. Opiskelu on kokoaikaista, jos näin laskemalla kuuden tunnin opiskelupäiviä on keskimäärin vähintään neljä per viikko. Muussa tapauksessa kyse on ei ole kokoaikaisesta opiskelusta.
Hyvä nyrkkisääntö on, että ilmoita kohdan 11 opinnoista, jos niitä järjestetään jossakin kohdassa opintoja vähintään neljänä päivänä kalenteriviikossa. Verkko-opinnot, joissa opetukseen pitää osallistua tiettyyn kellonaikaan, katsotaan lähiopetusta vastaavaksi toiminnaksi. Sellaisia verkko-opintoja ei lasketa mukaan tämän kohdan opintoihin, joissa suorittamisen ajankohdan voi valita itse.
Huom.! Kohtien 1–10 mukaisista opinnoista (esim. avoimen yliopiston/AMK:n opinnot) pitää ilmoittaa aina, vaikka ne ovat verkossa järjestettyjä ja suorittamisen ajankohdan voi valita itse.
Lain soveltamisohjeen luvun 3.2 mukaan työnhakijan työttömyysturva-asian sujuvan käsittelyn turvaamiseksi kohdan 11 opintojen osalta otetaan huomioon vain vähintään 4 päivää kestävät kokoaikaiset opinnot. Tätä lyhyemmät opinnot eivät voi olla milloinkaan kyseisessä säännöksessä tarkoitetulla tavalla päätoimisia, joten niistä ei tarvitse ilmoittaa.
Kohdan 11 piiriin kuuluvat esimerkiksi yksityisten oppilaitosten opinnot, ulkomaisten oppilaitosten opinnot, Snellman-korkeakoulun opinnot, kuljettajan ammattipätevyyden jatkokoulutus (kesto 5 pv), varsinaisen yliopiston tai ammattikorkeakoulun ei-tutkintotavoitteiset opinnot (esim. yliopiston ja ammattikorkeakoulun erikoistumiskoulutukset), ammatillisen opettajakorkeakoulun opinnot, kesäyliopiston opinnot ja pääsykokeisiin valmentavat valmennuskurssit. Jos avoimen yliopiston opintojen järjestäjätaho on kesäyliopisto, opintojen päätoimisuutta arvioidaan kohdan 11 perusteella.
Esimerkki: Kuvataiteen perusopinnot (25 op). Opintojen järjestäjätaho on kesäyliopisto. Opetuksen järjestäjätaho on yliopisto/avoin yliopisto. → Opintojen päätoimisuutta arvioidaan kohdan 11 perusteella.
Huom.! Kaikki edellä mainitut opinnot eivät ole suinkaan automaattisesti kokoaikaisia/päätoimisia opintoja, vaan niitä tarkastellaan kohdan 11 kriteerien kautta. Opintojen kokoaikaisuutta/päätoimisuutta täytyy arvioida aina koulutuskohtaisesti.
Kenelle opinnoista ilmoitetaan ja miten se tapahtuu?
Ilmoita opinnoista oman alueesi TE-toimistolle tai kuntakokeilulle, riippuen siitä kumman asiakas olet. Asiakkuus käy ilmi kirjautumisen jälkeen Asiointi-palvelun etusivulta. Sivutoimisesta tai päätoimisesta opiskelusta on helpointa ilmoittaa Asiointi-palvelun kohdasta, jossa ilmoitetaan muutoksista tilanteessasi. Jos olet 25 vuotta täyttänyt ja opinnot kestävät enintään 6 kuukautta, seuraa ohjeita blogitekstistäni Lyhytkestoinen opiskelu ei estä työttömyysetuuden saamista. Jos olet 25 vuotta täyttänyt ja haet työttömyysetuudella tuettua omaehtoista opiskelua, seuraa ohjeita blogitekstistäni Työttömyysetuudella tuetun omaehtoisen opiskelun hakemisesta. Epävarmoissa tilanteissa ota yhteyttä meille Koulutusneuvontaan. Tarvittaessa otamme vastaan ilmoituksen opinnoistasi ja välitämme sen TE-toimistolle tai kuntakokeilulle.
Mistä opinnoista ei tarvitse ilmoittaa?
Sinun ei tarvitse ilmoittaa työttömyysturvalain piiriin kuulumattomia opintoja. Listaus työttömyysturvalain piiriin kuuluvista opinnoista on annettu otsikon “Mistä opinnoista minun pitää ilmoittaa?” alla. Käy läpi listaus kohta kohdalta. Kohdan 11 mukaisten opintojen tapauksessa on mahdollista, että joudut kysymään kokoaikaisuuden arvioimista varten lisätietoja suoraan oppilaitoksesta. Jos olet varma, että opiskelu ei ole kohtien 1–11 mukaista, opiskelua ei tarvitse ilmoittaa.
Opintoja, joita ei tarvitse ilmoittaa, ovat tyypillisesti erilaiset lyhyehköt kurssit ja koulutukset, pätevöitymiskoulutukset (puhutaan työelämän passeista ja korteista) sekä opinnot kansalaisopistossa. Kansalaisopistot.fi -verkkosivun mukaan "Kansalaisopisto voi olla nimeltään kansalaisopisto, työväenopisto, opisto tai aikuisopisto. Kansalaisopisto on yksi vapaan sivistystyön oppilaitosmuodoista." Kansalaisopistoa ei pidä kuitenkaan sekoittaa kansanopistoon, jonka kursseista pitää ilmoittaa aina. Ohessa on listattuna opintoja, joista ei tarvitse ilmoittaa:
- autokoulun, ensiapukurssin tai hygieniapassin suorittaminen,
- enintään 3 päivää kestävät kohdan 11 mukaiset opinnot, esim. työelämän passi- tai korttikoulutukseen osallistuminen,
- kohdan 11 mukaiset ei-kokoaikaiset opinnot, esim. verkko-opinnot, jossa suorittamisen ajankohdan voi valita itse,
- omatoiminen valmistautuminen pääsykokeeseen.
Edellä mainittujen omaehtoisten opintojen pää- tai sivutoimisuutta ei arvioida, eikä niistä anneta lausuntoa työttömyysetuuden maksajalle. Näitä opintoja ei katsota myöskään lain soveltamisohjeen luvun 3.3. mukaan lyhytkestoiseksi opiskeluksi.
Entäpä työvoimakoulutukset? Sinun ei tarvitse ilmoittaa erikseen TE-palvelujen hankkimaan työvoimakoulutukseen osallistumisesta, ellei niin ole pyydetty tekemään. Yhteyden ottaminen ennen koulutuksen alkamista voi olla kuitenkin siinä mielessä järkevää, että työvoimakoulutuksen lisääminen suunnitelmaan on edellytys työttömyysetuuden korotusosan saamiselle.
Haluan korostaa seuraavaa: jos olet epävarma pitääkö sinun ilmoittaa opinnoistasi, ilmoita niistä kaiken varalta. Sillä tavalla vältät mahdolliset omasta virhetulkinnasta aiheutuvat työttömyysturvaseuraamukset. Jos opiskelu paljastuukin myöhemmin päätoimiseksi, voit joutua maksamaan takaisin perusteettomasti maksettuja työttömyysetuuksia. Se on erittäin ikävä tilanne, jota ei toivoisi kenellekään. Epävarmoissa tilanteissa voit olla yhteydessä meille Koulutusneuvontaan, niin pohditaan yhdessä opinnoista ilmoittamista.
Miksi opinnoista pitää ilmoittaa työvoimaviranomaiselle?
Ilmoitusvelvollisuus perustuu työttömyysturvalain 1 luvun 3 §:n, jonka mukaan “Etuuden saajan yleisenä velvollisuutena on hakea aktiivisesti työtä ja koulutusta, antaa työvoimaviranomaiselle ammatillista osaamistaan, työhistoriaansa, koulutustaan ja työkykyään koskevat tiedot ja selvitykset”. Lisäksi työttömyysturvalain 2 luvun 10 §:n mukaan “Päätoimisella opiskelijalla ei ole oikeutta työttömyysetuuteen”, eli opiskelulla voi olla vaikutusta työttömyysetuuden saamiseen.
Työvoimaviranomaisen täytyy tietää riittävällä tarkkuudella asiakkaan opinnoista, jotta se pystyy arvioimaan opintojen mahdollisen vaikutuksen työttömyysetuuteen ja antamaan sen pohjalta (tarvittaessa) lausunnon etuuden maksajalle. Työvoimaviranomaisen on lisäksi työnvälittäjänä tärkeä tietää asiakkaan osaamisesta ja voimassa olevista pätevyyksistä. Sen vuoksi voi olla ihan perusteltua ilmoittaa koulutuksesta, vaikka se ei välttämätöntä olisikaan.
/Panu
Koulutusneuvoja
Valtakunnallinen koulutusneuvonta
Lähteet
Laki julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta (28.12.2012/916) (viitattu 18.4.2023)
https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2012/20120916
Työttömyysturvalaki (30.12.2002/1290) (viitattu 18.4.2023)
https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2002/20021290
Työ- ja elinkeinoministeriö: Työ- ja elinkeinoministeriön ohje julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annetun lain ja asetuksen soveltamisesta (TEM/2376/00.03.05.02/2017) (viitattu 18.4.2023)
https://www.finlex.fi/fi/viranomaiset/normi/540001/42910
Työ- ja elinkeinoministeriö: Työ- ja elinkeinoministeriön ohje TE-toimiston tehtävistä työttömyysturvajärjestelmän toimeenpanossa (VN/34741/2022) (viitattu 18.4.2023)
https://finlex.fi/fi/viranomaiset/normi/540001/48879
TEM: Hallitus esittää parannuksia työttömien opiskelumahdollisuuksiin (viitattu 24.4.2023)
https://tem.fi/-/hallitus-esittaa-parannuksia-tyottomien-opiskelumahdollisuuksiin
Työmarkkinatori (viitattu 24.4.2023)
https://tyomarkkinatori.fi/
Opintopolku.fi -portaali (viitattu 24.4.2023)
https://opintopolku.fi/konfo/fi/
Kansalaisopistot.fi (viitattu 24.4.2023)
https://kansalaisopistot.fi/
Kansanopistot.fi (viitattu 24.4.2023)
https://www.kansanopistot.fi/
(Päivitetty 31.10.2024. Päivitettiin Työmarkkinatorin linkit.)
(Päivitetty 18.4.2024. Korjattiin tieto koskien erikoislääkärikoulutusta. Nykymuotoinen tutkintoon johtamaton erikoislääkärikoulutus ei kuulu kohdan 8 alle, vaan kohdan 11 alle.)
(Päivitetty 9.2.2024. Lisättiin tarkennus siitä, kuinka työttömyysturvalain 2 luvun 10 §:n 2 momentin 11 kohdan mukaisten opintojen kokoaikaisuus lasketaan.)
(Päivitetty 16.6.2023. Lisättiin tieto siitä, että jos avoimen yliopiston opintojen järjestäjätaho on kesäyliopisto, opintojen päätoimisuutta arvioidaan kohdan 11 perusteella. Lisättiin myös esimerkki.)
(Päivitetty 16.5.2023. Lisättiin lause/linkit koskien yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen erikoistumiskoulutuksia.)
(Päivitetty 15.5.2023. Lisättiin tieto erikoispsykologin ja erikoissosiaalityöntekijän koulutuksista.)