Työvoimaviranomaisen sähköiset palvelut uudistuivat 14.10.2024. Aikaisempi Oma asiointi jäi historiaan, ja tilalle tuli Asiointi, johon linkki löytyy heti Työmarkkinatorin etusivulta. Sähköiset palvelut näyttävät nyt aikaisempaan verrattuna erilaisilta, minkä vuoksi päätin laatia tämän blogitekstin. On hyvä käydä läpi keskeisten toimintojen sijainnit kuvankaappausten kera, jotta ne löytyvät tarpeen tullen. Omasta mielestäni muutos sähköisissä palveluissa on varsin onnistunut. Asiointi on edeltäjäänsä selkeämpi kokonaisuus: pääsy kaikkiin tärkeimpiin toimintoihin löytyy heti kirjautumisen jälkeen etusivulta. Toki kehittämisen varaakin on vielä, mutta tästä on hyvä lähteä liikkeelle!
Keskityn tekstissäni esittelemään palvelua asiakkaan näkökulmasta. Koulutusneuvojana olen rajannut tekstin koskemaan vain koulutukseen liittyviä toimintoja. Jos toimintoja tulee lisää tai ne muuttuvat merkittävästi, pyrin pitämään tekstin ajan tasalla. En ottanut kuvankaappauksia kovin syvältä toiminnoista enkä selittänyt jokaista välivaihetta, koska haluan pitää tämän tekstin yksinkertaisena ja helppolukuisena. Tarkoituksena on näyttää sinulle riittävän tarkka polku, jotta löydät oikean toiminnon. Asioinnissa tiettyihin toimintoihin pääsee käsiksi useita eri reittejä pitkin. Tässä tekstissä olen esitellyt jokaista toimintoa koskien vain yhden reitin.
Asioinnin sijainti
Asiointiin pääset kirjautumaan Tyomarkkinatori.fi-etusivulta “Asiointi” -painikkeen kautta. Kirjautumiseen tarvitset pankkitunnukset, mobiilivarmenteen tai varmennekortin.
Työnhakijaksi ilmoittautuminen
Sisään kirjauduttuasi pääset käynnistämään työnhaun painamalla “Ilmoittaudu työnhakijaksi” -painiketta ja seuraamalla sen jälkeen järjestelmän antamia ohjeita. Jos järjestelmä kysyy sisään kirjautuessa käyttäjäroolista, valitse rooliksi “Henkilöasiakas”. Muut kuin EU- tai ETA-maan tai Sveitsin kansalaiset eivät voi aloittaa työnhakua Asioinnissa; heitä järjestelmä kehottaa ottamaan yhteyttä työvoimaviranomaisen palvelupisteeseen. Työnhakijaksi voi ilmoittautua aikaisintaan 15-vuotiaana.
Työnhakijaksi ilmoittautuessa sinun pitää kirjata järjestelmään kaikki työ- ja virkasuhteet sekä opinnot vähintään viimeisen kahden vuoden ajalta. Ota siis työ- ja koulutodistukset valmiiksi esille, kun alat ilmoittautumaan työnhakijaksi Asioinnissa. Työnhakijaksi ilmoittautuminen ei onnistu ilman koulutustietoja. Jokin koulutus on siis ilmoitettava. Myös koulutuksen alkamis- ja päättymisajankohta on ilmoitettava. Vanhan koulutuksen kohdalla kuukauden tarkkuus riittää.
Kun työnhaku on voimassa, näkyy siitä tieto Asioinnin etusivulla “Työnhaun tilanne” -kohdassa. Samasta kohdasta löydät myös tiedon työvoimaviranomaisesta, joka vastaa asiakkuudestasi (TE-toimisto tai kuntakokeilu).
Työnhakijaksi ilmoittautuminen on yleensä ensimmäinen askel sähköisessä asioinnissa. Työnhakijaksi ilmoittautuminen on välttämätöntä, jos tavoitteenasi on saada työttömyysetuutta koulutuksen aikana. Työttömyysetuudella tarkoitan ansiopäivärahaa, peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea. Ansiopäivärahaa maksaa työttömyyskassa. Peruspäivärahaa ja työmarkkinatukea maksaa Kela. Koulutuksen aikana voi saada työttömyysetuutta kaikkien edellytysten toteutuessa, jos koulutus on työvoimakoulutusta, lyhytkestoista opiskelua, sivutoimista opiskelua tai työttömyysetuudella tuettua omaehtoista opiskelua. Tässä blogitekstissä en käsittele sen tarkemmin erilaisia työttömyysetuudella opiskelun muotoja.
Suosittelen työnhakijaksi ilmoittautumista myös niille työvoimakoulutukseen hakeville, jotka eivät ole varsinaisesti työttömiä hakuhetkellä tai joilla ei ole tarkoituksena hakea työttömyysetuutta opintojen ajalle. Työnhakijaksi ilmoittautuminen parantaa opiskelijavalintoja tekevän TE-toimiston mahdollisuuksia arvioida, kuuluuko hakija työvoimakoulutuksen ensisijaiseen kohderyhmään. Sitä kautta työnhakijaksi ilmoittautuminen voi parantaa valituksi tulemisen mahdollisuuksia. Työnhakijaksi voi ilmoittautua missä elämäntilanteessa hyvänsä, myös työssäkäyvänä. Työnhaun voi myös halutessaan katkaista helposti.
Opinnoista ilmoittaminen
Opinnoista voit ilmoittaa työvoimaviranomaiselle Asioinnin etusivulla olevan “Ilmoita muutoksesta tilanteessasi” -painikkeen kautta. Valitse avautuvalta sivulta muutosilmoituksen syyksi “Aloitan opiskelun” ja seuraa sen jälkeen ohjeita. Jos saat ilmoituksen jälkeen vielä selvityspyynnön opinnoista, muista vastata siihen.
Sinun ei tarvitse ilmoittaa työvoimakoulutuksen tai työttömyysetuudella tuettujen omaehtoisten opintojen aloittamista tällä muutosilmoituksella. Työttömyysetuudella tuetun omaehtoisen opiskelun hakemiseen on oma toimintatapa, joka on kerrottu tässä blogitekstissäni. Opintojen ilmoittamisvelvollisuudesta olen kertonut täällä.
Selvityspyyntöön vastaaminen
Opinnoista annettuun selvityspyyntöön voit vastata Asioinnin etusivulla olevan “Vastaa selvityspyyntöön” -painikkeen kautta.
Opintojen etenemisestä ilmoittaminen
Työttömyysetuudella tuetun omaehtoisen opiskelun etenemisestä voit ilmoittaa työvoimaviranomaiselle valitsemalla Asioinnin etusivulta “Ilmoita etenemisestä”. Sitä kautta voit myös hyväksyä suunnitelmaehdotuksen sekä ilmoittaa työnhakuvelvollisuuden ja muiden suunnitelmassa sovittujen tehtävien toteutumisesta.
Opintojen etenemisvaatimuksista ja opintojen aikaisesta työnhakuvelvollisuudesta löydät lisätietoja tässä annettujen blogi-linkkien kautta.
Koulutustarjousten tarkasteleminen
Työvoimaviranomaisen antamat koulutustarjoukset löydät Asioinnin etusivun kohdasta "Tarkastele työ- ja koulutustarjouksia". Koulutustarjoukset kannattaa ottaa vakavasti, koska hakematta jättäminen voi vaikuttaa työttömyysetuuden saamiseen.
Yhteydenottopyynnön jättäminen
Voit jättää yhteydenottopyynnön työvoimaviranomaiselle valitsemalla Asioinnin etusivulta “Jätä yhteydenottopyyntö”. Järjestelmässä voit valita aiheeksi jonkin seuraavista: oman tilanteen tarkastaminen, työttömyysturva, työnhaun tukeminen, yrittäjyys, koulutus, ammattivalinta- ja uraohjaus, työ- ja koulutuskokeilu tai palkkatuki.
Yhteydenottopyynnön jättäminen voi olla tarpeellista esimerkiksi seuraavissa tilanteissa:
- Haluat lisätä työvoimakoulutuksen suunnitelmaasi.
- Haluat varmistaa, katsooko työvoimaviranomainen opinnot lyhytkestoiseksi opiskeluksi.
- Haluat keskustella koulutustarpeesta ennen opintoihin hakemista ja selvittää, voisiko työvoimaviranomainen puoltaa opintojen tukemista työttömyysetuudella.
- Opiskelet työttömyysetuudella tuetusti omaehtoisia opintoja ja haluat keskeyttää tilapäisesti opintojen tukemisen esimerkiksi työllistymisen vuoksi.
- Olet löytänyt oppisopimuskoulutuksesta kiinnostuneen työnantajan ja haluat selvittää palkkatuen saamisen mahdollisuutta.
- Haluat varmistaa, onko yrittäjyyskoulutus sinulle sopiva, jotta voit saada starttirahaa.
- Saamasi koulutustarjous ei mielestäsi ole sinulle sopiva.
Yhteydenottopyynnön voi jättää vain, jos olet ilmoittautunut työnhakijaksi. Yhteydenottopyyntö ohjautuu Asioinnin etusivun “Työnhaun tilanne” -kohdassa mainitulle työvoimaviranomaiselle (TE-toimisto tai kuntakokeilu). Työvoimaviranomainen vastaa yhteydenottopyyntöösi viiden arkipäivän kuluessa.
Työvoimakoulutushakemuksen tilanteen tarkistaminen
Voit tarkistaa työvoimakoulutushakemuksen perille saapumisen ja opiskelijavalintojen tilanteen valitsemalla Asioinnin etusivulta "Katsele koulutuksiasi ja palveluitasi" ja avautuvalta sivulta "Koulutushakemusten tilanne".
Samalta "Koulutukset ja palvelut" -sivulta pääset myös jatkamaan keskeneräisenä tallennettua työvoimakoulutushakemusta valitsemalla "Keskeneräiset koulutushakemukset".
Mistä saan lisätietoja?
Ensiapuna suosittelen tutustumaan Asioinnin ohjeisiin, joihin pääset käsiksi palvelun yläosassa olevan “Ohjeet ja tuki” -painikkeen kautta. Palautetta järjestelmän toiminnasta voit antaa Työmarkkinatorin alaosassa sijaitsevan "Palaute" -painikkeen kautta. Kaikissa opintoihin liittyvissä asioissa voit olla yhteydessä Koulutusneuvontaan.
/Panu
Koulutusneuvoja
Valtakunnallinen koulutusneuvonta
Lähteet
Työmarkkinatori (viitattu 19.9.2024)
https://tyomarkkinatori.fi/
Suotuisa suunta -blogi (viitattu 19.9.2024)
https://suotuisasuunta.blogspot.com/
Työttömyyskassojen yhteisjärjestö (viitattu 19.9.2024)
https://www.tyj.fi/
Kela (viitattu 19.9.2024)
https://www.kela.fi/henkiloasiakkaat