keskiviikko 31. joulukuuta 2014

Vuoden vaihtuessa...

Vuoden vaihtuminen on mielen sisäinen käännekohta, uusi mahdollisuus uuteen alkuun. Monessa yrityksessä ja julkisyhteisössä vaihtuu tilikausi. Uuteen voi siis olla myös uusia resursseja tarjolla. Vanhaan, päättyvään vuoteen nähden voi tehdä henkistä tilinpäätöstä: mikä meni niin kuin toivoin, minkä haluaisin muuttuvan?

Työlinjan ohjausväki toivottaa mitä parhainta alkavaa vuotta 2015!


keskiviikko 24. joulukuuta 2014

Rauhallista joulunaikaa!

Työlinjan ohjausväki rientää joulun viettoon ja toivottaa tämän mietelauseen kera hyvää ja rauhallista joulunaikaa kaikille Suotuisan suunnan lukijoille!

keskiviikko 17. joulukuuta 2014

Riitänkö minä?

Joulukuun alussa on Unelman nimipäivä.  En taida tuntea ketään Unelmaa, mutta Onni- ja Toivo- sekä Rauha-nimisiä tunnen.  Kauniita erisnimiä, jotka tarkoittavatkin jotain. Ohjaustyössä psykologina ihmisiä kuunnellessa nuo kaikki – onni, toivo, rauha ja unelma - esiintyvät tavoitteina.

 Ihminen voi suhtautua itseensä monin tavoin.  Saatat uskoa, että epäonni seuraa sinua. Uskot, että  työhakemuksesi eivät tuota tulosta, koska et ole tarpeeksi hyvä. Voi kuitenkin olla kyse siitä, että olet toiminut liiaksi samaa kaavaa toistaen. Ympyrä on pienentynyt ja näkökulma kaventunut. Epätoivo kurkistaa nurkan takaa.  Pienikin näkökulman laajennus voi auttaa, ystävät ja läheiset voivat olla avuksi, jopa me viranomaiset joskus. Saat toivon kipinän syttymään, löydät rohkeuden toimia toisin.  Lähetät sen pitkään harkitsemasi avoimen hakemuksen tänään.

Tolstoin kerrotaan sanoneen, että   onni ei ole siinä, että voit tehdä, mitä tahdot, vaan siinä, että aina tahdot, mitä teet.”  Tuo ajatus saa asioiden tekemisen tuntumaan paljon miellyttävämmältä.  Keskityt huomisiin sanakokeisiin, koska haluat joskus tulevaisuudessa sanoa ranskaksi jotain muutakin kuin ”Bon apetit!”.   Ilmoittaudut  työnhakuvalmennukseen ja sukujuhlissa keskustelet kesätöitä miettivän veljenpoikasi kanssa siitä, että työnhakukanavana Linkedin on edelleen paikallaan.

Arvosta sitä, mitä sinulla jo on. Elämän suuri rikkaus on, että me kaikki olemme erilaisia. Jos me olisimme samanlaisia, olisi melko yksitoikkoista.  Kannattaa miettiä, mikä on se sinun oma erityislaatuisuutesi.  Sinulla voi olla oikein hyvä suunnistustaito tai hyvä hahmotuskyky.  Hienoa, jos sinua kiinnostaisi yhdyskuntasuunnittelun opiskelu!  Tai persoonasi on niin iloinen,  että saat aina kaikki hyvälle tuulelle – olisit asiakaspalvelija vailla vertaa!

 Salaisuus elää rauhassa kaikkien ihmisten kanssa on taidossa ymmärtää jokaista yksilönä”, Friedrich L. Jahn on todennut.  Olemme yhteiskunnan jäseniä ja yksilöitä. Yhteiskunta toimii jäsentensä toiminnan kautta. Ihmisten toiminta ei ole yhtä järjestäytynyttä kuin muurahaisten. Odotan, kun taas tulee kevät ja saan katsella, kuinka järjestelmällisesti muurahaiset kantavat kortensa kekoon. Monet ihmiset muistuttavat enemmän sadun sirkkaa, joka vain korrella soittelee. Molempia tarvitaan, muurahaisia ja sirkkoja.  Sekä kaikenlaisia tyyppejä tältä väliltä.  Yhteisvoimin jakamalla ja toistamme tukemalla onnistumme.

Kukapa ei unelmoisi onnesta. Onnesta sanotaan, että se ei tule etsien vaan eläen.  Elämä on eteenpäin menemistä, ajan kulkua ei voi pysäyttää.  Kun pystyt hyväksymään itsesi, alat uskoa myös siihen, että saat olla onnellinen. Itsensä hyväksyminen tarkoittaa, että olet mielestäsi hyvä ja paras juuri omana itsenäsi. Sinun ei tarvitse olla muunlainen, sinä et voi olla joku muu. Voit alkaa kehittää itsestäsi jotain ominaisuutta ja hyödyntää sitä ammatissasi. Voit jatkaa ihan tavallisena itsenäsi, kuten meistä suurin osa. Oletko miettinyt, mitä oikeasti haluat? Jos tavoitteesi tuntuu kaukaiselta, on kuitenkin parempi lähteä liikkeelle kuin etsiä ikuisesti sopivia kenkiä. Matkalla kengät voi vaihtaa ja polulta voi poiketa toiselle. Kulkuvälineitäkin voi käyttää. Ja toisilta voi kysyä tietä ja neuvoa. Ja palatakin voi.  Harkitseva voi istua kannon nokkaan miettimään reittiään. Jokaisen kannattaa välillä levätä ja ravita itseään. Sinä riität sellaisena kuin olet.  Arvosta itseäsi. Ala elää omaa elämääsi ja unelmaasi!    

Tähän loppuun haluan laittaa parisataa vuotta vanhan värssyn. Pidän tuosta viimeisestä lauseesta.
 Joka päivä meidän tulisi ainakin
kuulla pieni laulu, lukea hyvä runo,
nähdä oivallinen maalaus, ja jos suinkin mahdollista,
lausua muutamia järjen sanoja.
                                        J.W. von Goethe
 
-Elise-

keskiviikko 10. joulukuuta 2014

Ei, ehkä vai kyllä

Näkökulmia voi lisätä ja laajentaa
Työllistymisen pitää olla varmaa. Opinnot voivat kestää korkeintaan vuoden tai pari vuotta. Tulotaso ei saa pudota opintojen aikana. Uuden ammatin palkan pitää olla vähintään yhtä paljon kuin nykyammatissa. Opintojen tai työn perässä muuttaminen on mahdotonta. Päiväopinnot eivät käy matkakulujen vuoksi. Kolmivuorotyö ei käy perhesyistä. Hoitoala ei ole oma juttu, puhumattakaan taloushallinnosta.

Työurallaan muutosta suunnitteleva osaa helposti listata valintojen reunaehtoja. Hän haluaa varmistaa, ettei tekisi virheinvestointia, panostaisi uuden eteen turhaan, menettäisi etuuksia, ottaisi isoja riskejä tai tekisi liian suurta muutosta. Työpaikan menettäminen on ollut pettymys ja tulevaisuus epävarmaa. Miten turvata onnistuminen? Miten löytää reunaehtojen sisältä mielekkäitä, mahdollisia ja innostavia vaihtoehtoja?

Tilannetta voisi verrata pitkän kapean putken läpi katsomiseen. Ympäristöstä näkee pienen sattumanvaraisen osan kerrallaan, maisema ei hahmotu kokonaisuutena. Liikkuminen on vaikeaa kompastumatta. Unohtuu, että ympäristö näyttää erilaiselta eri suunnista katsottuna. Tuntuu kuin seinä olisi vastassa joka suunnalla. Mitään ei jää jäljelle. Turha yrittää.

Luopumismieliala ei auta löytämään uusia vaihtoehtoja. Vaikka työ loppuu, paljon jää myös jäljelle: osaaminen, koulutus ja kokemus, elämäntilanteen hyvät puolet. Toiveikkuus ja näkökulmien laajentaminen ovat hyödyksi tulevaisuuden suunnittelussa. Mikä tekisi, jos kaikki olisi mahdollista? Toiveen suunnasta voi löytää toteuttamiskelpoisia ratkaisuja. Silloinkin, kun työuran muutoshaasteet tulevat itsestä riippumatta, on mahdollista ja hyödyllistä miettiä, mitä haluaa, mikä kiinnostaa ja mikä sopii itselle ja omaan elämäntilanteeseen. Voi tehdä voitavansa toivottavan tulevaisuuden hyväksi. Tulevaisuutta rakennetaan omilla valinnoilla ja toimimalla.

Sari

keskiviikko 3. joulukuuta 2014

Mistä on suomalainen työ tehty?

Ajatuksissa on eroa.
Mistä on suomalainen työelämä tehty?
Stressistä, kiireestä,
venyvistä työpäivistä.
Siitä on suomalainen työelämä tehty!

Vaihdan näkökulmaa.

Mistä on suomalainen työelämä tehty?
Työnilosta, onnistumisista,
luovista ideoista.
Siitä on suomalainen työelämä tehty!

Kumpaa uskot?


Mistä on suomalainen työntekijä tehty?
Paineesta, rasituksesta,
tehottomista työtavoista.
Siitä on suomalainen työntekijä tehty!

Vaihdan näkökulmaa.

Mistä on suomalainen työntekijä tehty?
Innostuksesta, osaamisesta,
pyrkimyksestä eteenpäin.
Siitä on suomalainen työntekijä tehty!

Kumpaa olet?


Hannele