keskiviikko 25. toukokuuta 2022

Jokaisen osaaminen on ainutlaatuinen oppimismatka

Kuvituskuva.

Työnhaku on nyt ajankohtaista ja haastaa tutkimaan työpaikkailmoituksia toden teolla. Omasta osaamisesta kertominen ei ole helppo tehtävä. Oman osaamisen tunnistaminen ja sanoittaminen on taito ja siinä voi kehittyä lähestymällä työnhakua oppimismatkana. Oivallamme osaamisemme ja mitä todella haluamme työnä tehdä yleensä vuorovaikutuksessa muiden kanssa. Työnhaussa keskustelut erilaisten ihmisten kanssa toimivat peilinä sinulle ammatillisesti tärkeistä sisällöistä. Opit jokaisesta keskustelusta uutta alasi sinua kiinnostavista avaintaidoista, missä olet jo hyvä ja siitä, mitä et haluaisi työssäsi tehdä. Voit tarkastella työn hakemista seuraavien askelien ja kolmen vinkin avulla. Huomaat kyllä, että luottamuksesi oman alan osaamisessa kasvaa ja työnhausta tulee helpompaa ja innostavaa!

Kaiken alku olet sinä itse, siksi oman elämäsi oma-asiantuntijaksi tuleminen on tärkeää! Oletko valmis tarttumaan ensimmäiseen vinkkiin ja katsomaan itseäsi avoimesti ja rehellisesti. Kirjoita ylös mitkä ovat ne taidot, joita käytät jatkuvasti jokaisessa tekemässäsi tekemisessä ja tuovat iloa? Nämä ovat luontaisia kykyjäsi ja vahvuuksiasi ja linjaavat todellisen minäsi kehittämisen mahdolliseksi minäksi. Miten haluat käsikirjoittaa itse osaamisidentiteettisi: kuinka olet kasvanut itsesi näköiseksi ammatilliseksi osaajaksi, joka nyt olet ja kuka sinusta on tulossa? Oman ”itsesi hakkerointi” tarkoittaa energiaa antavien ydintaitojesi tuntemista sekä omasta ammatillisesta, opiskelujesi sisältö osaamisesta, ja että teet itsesi tutuksi itsellesi luovasti työn ulkopuolisten oppimiskokemuksiesi kautta. Älä unohda tarinaa sisukkuudestasi, kuinka jotkin elämän ja työn uralla kohtaamasi vaikeat tilanteet ovat kehittäneet henkisiä kykyjäsi toimia muutoksessa. Yhdistämällä ainutkertaisen osaamisesi ja luonteesi ominaisuuksia laajennat vaihtoehtoja, millaisia töitä voitkaan hakea siirrettävien työelämätaitojesi kautta. Ideointi vaatii uskallusta unelmoida ja kekseliästä asennetta uusia ammatillisia rooleja kohtaan.

Sitra on koonnut hyviksi katsottuja osaamisen tunnistamisen työkaluja, joilla pääset alkuun ainutkertaisten taitojesi ja vahvuuksiesi jäsentämisessä. YouTubesta löydät avainsanalla ”osaamisen tunnistaminen” lukuisia opas videoita. Esimerkiksi TE-toimiston TE-live palvelu tuottaa verkossa ansiokkaita live-lähetyksiä eri aiheista: rekrytointi-, info-, koulutus-, yritysasiakaslähetyksiä ja asiantuntija keskustelua osaamisen sanoittamisesta. Kun tiedät taitosi, kiinnostuksen kohteesi ja mitä arvostat työssä, tiedät mitä haluat toisille tarjota ja hallitset osaamisen kertomustasi. Kirkasta visiosi, ja mikä on sinulle seuraava ammatillinen uratavoitteesi. Ennen kuin lähestyt kiinnostavaa työnantajaa, huolehdithan, että osaamisesi on sanoitettuna CV:ssä, ansioluettelossa. Vinkkejä löydät Suoma - suuntaa työnhakuun itsepalveluaineistosta, joka on valtakunnallisen TE-asiakaspalvelukeskuksen ylläpitämä sivusto.

Kirjoittajan tekemät Sampson, James P. luennon muistiinpanot 10.-11.3.2011. Kuvan nimi on Tiedonkäsittelyn alueiden CIP-malli urapäätöksenteossa. Kuvassa kolmio, jonka kärki ylhäällä. Kolmio on jaettu vaakasuunnassa kolmeen osaan. Alin, vihreä ja suurin alue on tiedollisten sisältöjen alue, ja siihen kuuluu itsetuntemus ja tietoisuus vaihtoehdoista. Keskimmäinen, sininen osio on päätöksentekotaitojen alue, ja siihen kuuluu valinnat ja päätöksenteko. Ylin, punainen ja pienin alue on toimeenpano prosessien alue -toteutus, ja siihen kuuluu työnhaku- ja siirtymätaidot.


Keräät tarvitsemaasi tietoa alasta

Toinen vinkki on, kun tiedät mitä todella arvokasta haluat saavuttaa ja missä olet taitava, on relevanttia kysyä, kuinka hyvin tulet löydetyksi osaamisellasi otollisten yrityksien näkökulmasta. Aloita kertomalla läheisille ihmisillesi ja potentiaalisille verkostoille, että olet hakemassa uutta työteon mahdollisuutta. Kysele avoimesti, mitkä yritykset työllistävät sinun osaamisellasi olevia ihmisiä tai tuntevatko henkilön, joka tietäisi. Ihmiset auttavat mielellään ideoinnissa ja saattavat tietää kontaktin, johon voit olla yhteydessä. Huomaamatta laajennat tietoa paikallisista työnantajista sekä toimialojen tilanteesta ja hakukohteitasi. Henkilökohtaiset kohtaamiset ja keskustelut yrityksen työntekijän tai HR-vastaavan kanssa tai soitto oman alasi kouluttajalle, tarjoavat varmasti kaikki uutta ymmärrystä.

Työtä hakiessa ympäröi itsesi ihmisillä, jotka jo tekevät niitä asioita, joista olet innostunut. Joten mieti hetki, mitä haluat ehdottomasti kysyä, kun alat etsiä mahdollisuuksia uteliain mielin. Listaa 5 työpaikkaa, tai organisaatiota tai toimialaa, joista haluat tietää lisää. Listaa kolme henkilön nimeä ja luovaa tapaa, joilla voit lähestyä yrityksiä tai alalla työskenteleviä ihmisiä (voit käyttää LinkedInia tai etsiä verkosta tiettyjä ihmisiä). Tee taitosi näkyväksi, esimerkiksi laadi ja julkaise työnantajille osaamis- ja työnhakuprofiilisi LinkendIn tai vaikkapa Työmarkkinatorille. Kun etsit sosiaalisen median kautta, voit löytää esim. Facebookin paikalliset työpaikat ryhmän tai LinkendIn piilotyöpaikkoja ja saada työtarjouksia. Työnvälitysyritykset etsivät osaajia somesta rekrytoidessaan. Paikallisten Te-palveluiden tapahtumakalenterista löydät työnhakuryhmiä ja kaikille avoimia verkossa toteutuvia webinaareja eri aiheista.

Tarkista tutkitko työelämätietoa sopivista kanavista. Tavoite on muodostaa selkeä kuva siitä, mitä sinua kiinnostavalla toimialalla tapahtuu ja mitä alan osaamisessa etsitään. Työnhaussa luottamus kasvaa, kun olet kartalla vaihtoehtojesi mahdollisuuksista. Voit edetä osaamisen oppimisen matkalla tutkimalla työnhakuportaaleja kuten Työmarkkinatori avoimet työpaikat, Oikotie avoimet työpaikat ja Monster.fi avoimet työpaikat. Hyödynnä työpaikkojen hakukriteerejä ja saat nopeasti kohdennettua tulokset asettamaasi tehtäväalueeseen, työpaikan sijaintiin ja työsuhteen muotoon. Älä unohda yrityksien omia nettisivuja, työnhakutilejä ja viestintää sosiaalisessa mediassa. Kun kirjoitat hakukenttään rekry, työpaikat, duuni ja oman toimialasi ja paikkakuntasi mitä löydät? Internetissä voi olla tarjolla alaasi liittyviä ilmaisia webinaareja, ammattialan verkkolehtiä, ammattiliittosi rekrytointi tapahtumia, joissa keskustella alan toimijoiden kanssa. Käynnistä keskustelusarja alan toimijoiden kanssa.

Hissipuhe auttaa luomaan verkostoja

Saatamme kohdata vastatuulta työnhaussa. Epävarmuutta kokiessamme näemme helpommin uhkakuvia ja esteitä, mikä voi jähmettää ajatteluamme näkemästä ympäristöstämme erilaisia toimintamahdollisuuksia. Epäuskon yllättäessä saatat ajatella, minulla ei ole rohkeutta käydä tällaisia keskusteluja. Sinun ei tarvitse olla täydellinen aloittaaksesi, jokainen tekemäsi yhteys avaa useampia yhteyksiä. Kolmas vinkki on, suunnittele työnhaun tekemistä ideoimalla useita eri työnkuvapolkuja osaamisellesi ja vaihtoehtoisia etenemisreittejä toivomaasi tavoitteeseen. Johda työnhakuasi ennakoiden projekti kerrallaan. Huomaa toimintasi onnistumisia ja sitä, mikä ei toimi. Ole valmis tarvittaessa muutamaan kurssia, sillä opit kokeilemalla. Miten ja milloin etenet käytännössä arjessasi seuraavan kuukauden aikana työelämän tavoitteidesi suuntaan? Työnhaussa voi auttaa, kun voit tehdä pieniä asteittain eteneviä tuuppauksia itsesi kanssa kohti omien mahdottomuuksien saavuttamiseksi, rohkeasti tuppaa itsesi alkuun.

Hissipuhe on tapa haastaa itsesi työnhaussa kohti aitoa toimintaa. Kiteytät olennaisen itsestäsi esittelemällä lyhyesti, kuka olet, työroolisi ja osaamistasi. Tavoite on, että 2–5 minuutissa tarinallasi luot yhteyden alasi osaajaan, selvittääksesi avautuvan työ mahdollisuuden. Keskity kertomaan tiivistettynä avoimesti, kuka olet ja mitä ainutlaatuista kokemusta sinulla on tarjota ammatillisesti. Listaa kolme pointtia, mitä osaat, taitoja ja kykyjä, jotka voivat olla kiinnostavia tai tärkeitä jollekin, joka ei tiedä sinusta paljoa. Miksi olet innostunut juttelemaan heidän kanssaan, on vakuuttavaa yhteistyön rakentamista. Mitä uutta osaamista voisit tuoda sinua kiinnostavalle yritykselle? Mikä heillä olevassa osaamisessa ja tavassa tehdä työtä innostaa? Pohdi mikä olisi hyvä tapa sopia uudesta keskusteluhetkestä ja viedä yhteistyötä eteenpäin. Hissipuhetta voit harjoitella itsesi kanssa. Pian huomaat, että keskustelet uteliain mielin todellisen yhteistyökumppanin luona ja jaatte teitä yhdistäviä kokemuksia ammatillisista kiinnostuksen kohteista.

Uutta osaamista oivaltaen ja innostavia kohtaamisia työnhakuun!

Johanna
Psykologi
Valtakunnallinen Uraohjaus

keskiviikko 11. toukokuuta 2022

Kirjoittamalla ohjaus TE-asiakaspalvelukeskuksen Uraohjauksessa

Kuva ohjaustaverkossa.fi sivusta.


Ohjaustaverkossa.fi -ympäristöä voi käyttää viestintävälineenä monella tavoin, myös osana puhelin- tai video-ohjauksia. Ympäristön käyttö vaatii asiakkaalta suomi.fi-kirjautumisen.  Tämän vuoden kirjoittamalla ohjauksista on tullut vaikutelma, että joillekin tämä palvelutapa sopii erittäin hyvin. Kirjoittamisen parhaita puolia on se, että hitaasti ilmaisten tuntee ja kokee enemmän. Teksti antaa mielikuvitukselle ja ideoille tilaa, kun ei ole niin paljon virikkeitä viemässä huomiota kuin muunlaisessa vuorovaikutuksessa. Tekstiä ja mahdollisesti annettuja oheistehtäviä voi niin asiakas kuin psykologikin tarkastella useampaan otteeseen. Voi myös valmistella useamman päivän mielessään, miten vie keskustelua eteenpäin. Tämä pitää prosessia yllä. Kirjoittaja kirjoittaa sekä itselleen, että vastapuolelle. Tekstiä voi korjata eikä tarvitse miettiä äänensävyjä tai olemustaan – voi paljastaa toiselle juuri sen verran kuin tarpeelliselta tuntuu, mikä voi tuntua turvalliselta.

On tärkeää, että asiakas voi itse valita, mitä palvelukanavaa käyttää. Jokaisella on luultavasti taipumusta suosia tiettyjä tapoja – joku haluaa soittaa, toinen käydä paikan päällä, joku käyttää mielellään videoneuvotteluja tai chattia. Kirjoittamalla ohjaus sopii asiakkaille, joilla on halua kertoa kirjoittaen itsestään ja osaamisestaan. Myös liitetiedostoja voi lähettää puolin ja toisin. Useamman kuukauden kirjoittamalla ohjauksesta ehtii saada tukea pitkälle ajalle, koska viestien määrää ei ole rajoitettu. Kirjoittamalla viestimisessä yhteistyö rakentuu jonkun verran hitaammin kuin muunlaisessa asioinnissa. Kannattaa varautua siihen, että kirjoittamalla ohjaus vaatii enemmän aikaa ja huolellisuutta kuin puhuminen.

Aivan kaikki ammatinvalintapsykologien työhön kuuluva tekeminen ei suju vain kirjoittaen, esimerkiksi psykologisia testejä emme tee, jos ei ole mahdollista vähintään puhelimitse keskustella etukäteen. Myös testipalautteen osalta käytämme harkintaa. Sen sijaan monenlaiset tehtävät ja nettilinkkien jako on ohjaustaverkossa.fi -ympäristön vahvuus – ne löytyvät samasta paikasta, ja asiakkaan on helppo ladata ne pdf-tiedostona talteen. Sivustolta löytyvä kalenteritoiminto on myös kätevä, sinne ajastetaan tehtävien palautuspäivät ja ohjauksen arvioitu päättymispäivä.

Asiakkaiden palautteita

"Itse asiassa tämä kirjoittamalla ohjaaminen on varmaankin minulle paras vaihtoehto. Yritin aiemmin varata aikaa puheluun/videopuheluun, mutta ne ajat tuntuivat olevan kortilla. Ehkä puhelussakin asioita tulisi pohdittua, mutta tässä kirjoittamisessa on hyvin aikaa miettiä asioita. Kun asioita kirjoittaa auki, se auttaa myös selventämään niitä itselle. Ja kuten aiemmin totesin, kirjalliset tehtävät voivat auttaa ihan konkreettisesti tekemään esimerkiksi paremman työhakemuksen."

”Suuret kiitokset sinulle monipuolisesta ja asiantuntevasta vastauksesta! Täällä puolella ruutua palvelu ylitti kyllä odotukset heti alkuun. Haluan ottaa tästä kaiken mahdollisen irti. Uskomatonta, että näin hyvää apua ja tukea voi olla saatavilla ihan kenelle vaan, vaikka olisi vakituinen työpaikka.”

Ohjaustaverkossa.fi-sivun esittelyvideo https://www.youtube.com/watch?v=CW7XyqTQlVc

Blogissa aiemmin aiheeseen liittyen:

Verkko-ohjauksesta ohjaustaverkossa.fi -ympäristössä: http://suotuisasuunta.blogspot.com/2021/04/verkko-ohjaus-urasuunnittelun-tukena.html

ohjeita, miten ohjauksesta saa parhaan hyödyn irti
http://suotuisasuunta.blogspot.com/2020/05/miten-saat-parhaan-hyodyn-uraohjauksesta.html

mitä ammatinvalintapsykologilla tapahtuu
http://suotuisasuunta.blogspot.com/2014/10/mita-ammatinvalintapsykologilla-tapahtuu.html


Heli
psykologi
valtakunnallinen Uraohjaus

kirjoitus päivitetty 26.9.2022