keskiviikko 20. toukokuuta 2020

Miten saat parhaan hyödyn uraohjauksesta


























Uraohjaus on yhteistyötä, jossa sekä asiakkaalla että psykologilla on omat roolinsa ja vastuunsa. Tässä näkökulmia siihen, miten saat asiakkaana parhaan hyödyn uraohjauksesta:

Varaa rauhallinen paikka keskusteluun


TE-puhelinpalvelujen uraohjauksessa keskustelut käydään puhelimitse tai videoyhteyden välityksellä. Keskustelun pituus on noin 45 minuuttia. Siksi ajaksi kannattaa varata rauhallinen paikka, jossa voit puhua henkilökohtaisista asioistasi rauhassa ja jossa ei ole keskittymistä häiritseviä asioita. Hiljennä mobiililaitteiden ilmoitusäänet ja siirrä keskeneräiset työt tai muut asiat pois, jotta ne eivät vie huomiotasi. Jos olet kotona lasten kanssa, järjestä heille hoitaja tai tekemistä uraohjauskeskustelun ajaksi. Monet perhevapaalla olevat pienten lasten vanhemmat ovat havainneet toimivaksi keinoksi varata uraohjauskeskustelu lasten päiväunien ajalle.

Mihin ongelmaan olet etsimässä ratkaisua?


Selkiytä ennen uraohjauskeskustelua itsellesi, mihin ongelmaan olet etsimässä ratkaisua. Mihin asiaan haluat muutosta? Mikä olisi toivottu lopputulos? Miksi ongelman selvittäminen on juuri nyt sinulle tärkeää?

Palauta mieleen työ- ja koulutushistoriasi


Uraohjaus lähtee liikkeelle tämänhetkisen tilanteesi ja taustasi kartoittamisesta. Urapsykologi keskustelee kanssasi työ- ja koulutushistoriastasi. Palauta siis ennen uraohjausta mieleesi suorittamasi tutkinnot sekä aiemmat työpaikat. Pohdi myös, mikä on saanut hakeutumaan juuri noihin koulutuksiin ja työpaikkoihin. Urapsykologin on tärkeää tietää myös työtehtävistäsi, jotta hän saa kuvan tämänhetkisestä osaamisestasi. Oma CV on hyvä olla esillä ensimmäisen keskustelun aikana muistin tukena.

Uraohjaus on asiakkaan oman ajattelun, toiminnan ja itsetuntemuksen tukemista


Uraohjaus on keskustelua, jonka tarkoitus on auttaa sinua tarkastelemaan tilannettasi uusista näkökulmista ja sitä kautta löytämään ratkaisuja ongelmiisi. Psykologi ei tee valintoja puolestasi, mutta auttaa sinua tunnistamaan vahvuuksiasi, kiinnostuksen kohteitasi ja osaamistasi ja pohtimaan eri vaihtoehtoja. Uraohjauksessa voidaan pohtia myös seuraavia askeleita kohti omaa tavoitettasi. Sinulla itselläsi on vastuu tekemistäsi päätöksistä ja asioidesi eteenpäin viemisestä.

Itsetuntemus ja sen kehittäminen on uraohjauksen ytimessä. Olennaista on pysähtyä pohtimaan, kuka olet ja mitä oikeasti haluat. Omien luonteenpiirteiden ja vahvuuksien tunnistaminen auttaa tekemään itselle sopivia uravalintoja. Uraohjaus on mahdollisuus itsensä tutustumiseen.

Tee ajatuksella saamasi välitehtävät, ne auttavat omaa pohdintaasi eteenpäin


Uraohjauksessa käytetään usein välitehtäviä, joiden tarkoitus on toimia omien pohdintojesi tukena. Tehtävien avulla voidaan kartoittaa kiinnostuksen kohteitasi, persoonallisuuden piirteitäsi tai vahvuuksiasi. Niitä käytetään myös tilanteen jäsentämiseen, kokonaiskuvan muodostamiseen ja eri vaihtoehtojen vertailuun. Tehtävät valitaan sinun yksilöllinen tilanteesi huomioiden.

Saat tehtävistä parhaan hyödyn, kun varaat kunnolla aikaa niiden tekemiseen ja teet ne ajatuksella. Et tee tehtäviä psykologia, vaan itseäsi varten. Kun pysähdyt tehtävien avulla pohtimaan tilannettasi eri näkökulmista, näköalasi laajentuvat ja huomaat uusia mahdollisuuksia. Tämä kaikki vie omaa prosessiasi eteenpäin.

Välitehtävät voivat liittyä myös tiedonhakuun. Urapsykologi voi antaa sinulle vinkkejä, mistä lähteä selvittämään koulutusmahdollisuuksia tai tietyn alan työllistymismahdollisuuksia. Käytä aikaa myös tiedon etsimiseen. Se auttaa sinua saamaan kokonaiskuvaa olemassa olevista vaihtoehdoista ja voi johtaa sinut aivan uusien mahdollisuuksien äärelle.

Mikä työssä oikeasti motivoi


Monissa uraohjauskeskusteluissa tulee esille, että asiakas toivoo hyvää palkkaa ja arvostettua titteliä. Nämä ovat kuitenkin loppujen lopuksi hyvin pinnallisia asioita eivätkä kanna kovin pitkälle, jos työ muuten on itselle epäsopiva. On hyvä pysähtyä pohtimaan, minkälaiset asiat oikeasti innostavat, inspiroivat ja motivoivat. Minkälaisissa työtehtävissä pääsisit käyttämään omia vahvuuksiasi? Omien vahvuuksiensa varassa työskentelevät ovat tyytyväisempiä työhönsä ja kokevat olevansa työelämässä omalla paikallaan.

Usein tulee esille myös toive siitä, että työ olisi luovaa tai merkityksellistä. Nämä ovat hyvin subjektiivisia asioita. Moni työ voi olla luovaa, kun siihen asennoituu niin. Työn merkityksellisyys taas liittyy siihen, että hahmottaa oman työpanoksensa osana suurempaa kokonaisuutta: Mitä kaikkea oma työskentelyni mahdollistaa? Ketkä hyötyvät siitä, mitä teen?

Urasuunnitteluasioissa kannattaa olla avoimin mielin liikkeellä ja kiinnittää huomiota enemmän mahdollisuuksiin kuin rajoituksiin. Jos näkee kaikissa vaihtoehdoissa ensimmäisenä huonot puolet, sulkee omalla ajattelullaan itseltään monia ovia.

Muista, että muutos vie aikaa


On tärkeää varata uramuutokselle riittävästi aikaa. Joskus asiat etenevät nopeastikin, mutta useimmiten muutos on pidempi prosessi. Urasuunnittelussa on hyvä edetä levosta käsin: stressaantuneena, ahdistuneena ja kuormittuneena tulee helposti tehtyä hätiköityjä ratkaisuja. Jos olet hyvin kuormittavassa tilanteessa, on syytä keskittyä ensin oman jaksamisen tukemiseen ja voimavarojen palauttamiseen. Näissä asioissa esim. työterveyshuolto on sopiva auttava taho.

Huomaathan, että työuraan liittyvissä valinnoissa kaikkea ei välttämättä voi saada samaan aikaan. Jos valitsee jotain, jostain toisesta on luovuttava. Esimerkiksi siirtyessä palkkatyöstä kokopäiväiseksi uuden alan opiskelijaksi joutuu hyväksymään sen, että tulotaso ei säily ennallaan. Samoin jos vaihtaa omalla alallaan uudenlaisiin työtehtäviin, joista ei ole aiempaa kokemusta, palkka saattaa olla aluksi huonompi.

Omien valintojen seuraukset pohdituttavat monia uraohjauksen asiakkaita. Teenkö varmasti oikean valinnan? Entä jos teen väärän päätöksen? Tulevaisuudesta ei kukaan voi olla varma. Yhteiskunnan muutoksia ja sitä kautta esim. eri alojen työllisyysnäkymiä on entistä vaikeampi ennustaa. 100 % varmuutta ei voi saavuttaa. On vain hyväksyttävä elämän epävarmuus ja ennakoimattomuus ja tehtävä ratkaisuja senhetkisen tiedon perusteella, mitä on käytettävissä.

Milla
urapsykologi
TE-puhelinpalvelut, uraohjaus

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti