tiistai 25. huhtikuuta 2017

Vinkkejä ammatillisten aikuiskoulutusten etsimiseen (2017)




(Päivitetty 1.11.2024. Huom.! Tekstin sisältö ei ole ajan tasalla.)

Opintopolku.fi -palvelusta on hyvä lähteä liikkeelle. Aikuiskoulutusta järjestetään jokaisella koulutusasteella aina peruskoulusta yliopistoon. Erilaisten aikuiskoulutusten etsimiseen on omat keinonsa ja hakukoneensa, esimerkiksi ammattikorkeakoulujen monimuotototeutuksena järjestetyt aikuiskoulutukset löytyvät Opintopolku.fi -palvelusta. Sen sijaan työvoimakoulutuksia (eli työvoimapoliittisia aikuiskoulutuksia) etsitään Te-palvelut.fi -sivustolta.  Tässä blogitekstissä keskityn kuitenkin ammatilliseen perustutkintoon, ammattitutkintoon ja erikoisammattitutkintoon johtaviin aikuiskoulutuksiin, jotka ovat järjestetty muuten kuin työvoimakoulutuksena.


Valitettavasti tilanne on se, että tällä hetkellä ei ole olemassa yhtä ainoaa hakukonetta, jolla löytäisi kaikki aikuiskoulutukset. Tämän hetken työkaluista paras mahdollinen on kuitenkin Opetushallituksen Opintopolku.fi -palvelu. Se ei tarkoita kuitenkaan kyseisen portaalin olevan täydellinen. Opintopolun käyttämisessä on omat jipponsa, jotka pitää vain oppia. Tässä blogitekstissä avaan sinulle hieman aikuiskoulutusten etsimisen maailmaa omasta koulutusneuvojan näkövinkkelistäni käsin. Toivottavasti tästä on apua, olitpa sitten utelias uudelleenkouluttautuja tai ohjausalan ammattilainen.

Yksi suurimmista haasteista koulutusten etsinnässä on oikean hakusanan löytäminen. Väitän, että koulutuksia etsiessä kannattaa käyttää tutkinnon virallista pitkää nimeä. Esimerkiksi, jos etsit lähihoitajakoulutusta, käytä hakusanana mieluummin "sosiaali- ja terveysalan perustutkinto" kuin pelkkä "lähihoitaja". (Huom. lainausmerkkejä ei tarvitse laittaa hakukenttään.) Miksi näin? Hakusanalla tuntuu olevan suuri merkitys Opintopolun hakutulosten määrän suhteen. Hakusana "sosiaali- ja terveysalan perustutkinto" tuottaa nyt kirjoitushetkellä hakutuloksia 348kpl. Sen sijaan hakusana "lähihoitaja" tuottaa hakutuloksia vain 336kpl, eli 12kpl vähemmän. Syytä sille en tiedä.

Hakutuloksista pitää osata itse rajata pois epärelevantit tulokset, koska Opintopolku ei sitä tee puolestasi. Esimerkiksi hakusanalla "sosiaali- ja terveysalan perustutkinto" Opintopolku ehdottaa ensimmäisenä hakutuloksena hiusalan perustutkintoa, eli parturi-kampaajakoulutusta. Se on hieman eri kuin lähihoitajakoulutus, vaikka molemmat ovatkin virallisesti sosiaali-, terveys- ja liikunta-alan koulutuksia. Vastaavasti hakusanalla "tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto" Opintopolku ehdottaa ensimmäisenä hakutuloksena välinehuoltoalan perustutkintoa, eli välinehuoltajakoulutusta. Tässä tapauksessa haettu koulutus ja ensimmäinen hakutulos ovat hämmästyttävän kaukana toisistaan. Näistä kummallisuuksista ei kannata kuitenkaan masentua, vaan Opintopolun epätäydellisyyttä pitää oppia ymmärtämään.

Jos haluat löytää pelkästään aikuiskoulutukset, käytä Opintopolun hakusanana koko tutkinnon nimeä ja valitse Opintopolun tarjoamista hakusanaehdotuksista se, joka päättyy sanaan "aikuiskoulutus". Esimerkiksi, jos etsit sähköasentajakoulutusta, valitse hakusanaksi "sähkö- ja automaatiotekniikan perustutkinto, aikuiskoulutus". Älä tyydy yksinkertaisempaan hakusanaan, jos et halua kahlata läpi myös "nuorten" koulutuksia.

Hakutulosten vasemmasta reunasta voit tehdä monenlaisia rajauksia hakutuloksiin. Jos haluat nähdä vain tällä hetkellä haussa olevat koulutukset, valitse hakutulosten vasemmasta reunasta "Haku on käynnissä". Sen lisäksi on usein hyödyllistä rajata hakutuloksia sijainnin mukaan, jolloin paikkakunnaksi voi kirjoittaa esimerkiksi "Uusimaa" tai "Helsinki". Tehdyt rajaukset näkyvät listauksen yläosassa sinisinä laatikkoina, joita voi tarvittaessa poistaa ruksia painamalla. Opintopolussa ei ole sellaista täppää, jonka valitsemalla voisi rajata haun koskemaan pelkästään aikuiskoulutuksia. Sen sijaan rajaus pitää tehdä hakusanalla. Kun löydät listauksesta kiinnostavan koulutuksen, voit avata sen tiedot linkistä. Jos päädyt tietoihin tutustuttuasi hakemaan koulutukseen (ja koulutuksen haku on päällä), tietojen oikeasta reunasta löytyy linkki, jossa lukee "Täytä hakulomake". Sen valitsemalla pääset oppilaitoksen kotisivuille, josta hakeutuminen aikuiskoulutukseen tapahtuu.

Voit myös tutustua kaikkiin tietyllä paikkakunnalla (tai alueella) haussa oleviin aikuiskoulutuksiin laittamalla Opintopolun hakukoneeseen hakusanaksi "aikuiskoulutus". Sen jälkeen valitset "Haku on käynnissä" ja kirjoitat paikkakunnaksi esimerkiksi "Turku". Jos haluat rajata hakutulokset koskemaan pelkästään erikoisammattitutkintoja, valitse "Ammatilliset tutkinnot" ja sen alta "Erikoisammattitutkinto". Toisinaan hakutuloksia on hyödyllistä rajata myös aiheen (esim. Tekniikka) ja opetustavan (esim. Etäopetus) mukaan. Rajausvaihtoehtoja on paljon muitakin ja voit itse kokeilla yhdistellä niitä tarpeidesi mukaan. Lähtökohta tietoa etsiessä on kuitenkin se, että aluksi kannattaa etsiä vähemmällä määrällä rajauksia. Näin saat suuremman määrän hakutuloksia, jota voit vähitellen karsia pienemmäksi lisäämällä rajausten määrää. Kaikkein eniten hakutuloksia saat laittamalla hakusanaksi asteriskin eli tähden (*). Silloin Opintopolku näyttää aivan kaikki sinne syötetyt koulutukset.

Toisinaan voi olla tiedossa ammatti (esim. putkimies) ja pitäisi keksiä jotenkin tutkinnon virallinen nimi, jota voisi käyttää Opintopolussa hakusanana. Siinä tilanteessa voit käyttää apuna Ammattinetti.fi -palvelua. Valitse etusivulta "Ammatit" ja hae ammateista hakusanalla "putkimies". Valitse "LVI-asentaja", jolloin pääset ammatin esittelyyn. Tekstin kohdasta "Koulutus" löydät tiedon talotekniikan perustutkinnosta, jossa voi suuntautua putkiasennukseen. Hakusanalla "talotekniikan perustutkinto, aikuiskoulutus" voit etsiä sitten aikuiskoulutuksia Opintopolusta.

Jos haluat selvittää mitä tutkintovaihtoehtoja vaikkapa tekniikan ja liikenteen alalla on sähköasentajalle, ePerusteet -palvelu auttaa siinä. Valitse "Ammatillinen aikuiskoulutus", koulutusalaksi "Tekniikan ja liikenteen ala" ja opintoalaksi "Sähkö- ja automaatiotekniikka". Näin saat listauksen alan ammatillisista perustutkinnoista, ammattitutkinnoista ja erikoisammattitutkinnoista. Klikkaamalla tutkinnon nimeä (esim. sähköasentajan ammattitutkinto) löydät arvokkaita tietoja muun muassa tehtävistä, joissa tutkinnon suorittanut voi työskennellä.

Opintopolku ei sisällä kaikkia aikuiskoulutuksia, koska oppilaitoksilla ei ole velvollisuutta laittaa niitä Opintopolkuun. Jos et löydä etsimääsi Opintopolusta ja epäilet sellaista koulutusta löytyvän kuitenkin, on järkevintä etsiä tietoa suoraan oppilaitosten kotisivuilta. Nayttotutkintohaku.fi -palvelun avulla voit selvittää helposti kaikki oppilaitokset, joilla on oikeus antaa esimerkiksi sähköasentajan ammattitutkintotodistus. Kirjoitat vain tutkinnon nimeksi sähköasentajan ammattitutkinto ja valitset tutkinnon nimen listasta. Listasta näet suoraan oppilaitoksen kotisivujen osoitteenkin. Harmi, kun listasta ei näe oppilaitoksen paikkakuntaa. Siitä tiedosta olisi monesti apua.

Tiesitkö muuten, että Opintopolku kätkee sisäänsä myös muilla kielillä järjestettäviä koulutuksia kuin suomen kielellä? Kokeile laittaa hakusanaksi asteriski (*) ja klikkaa opetuskielen rajauksista suomi pois, jolloin näet muut kielivaihtoehdot. Valikoimasta löytyy englantia, ruotsia, venäjää, kiinaa jne. Toisinaan Opintopolun hakukoneen käyttäminen ei tuota haluttua tulosta, jolloin on hyvä kokeilla myös muita vaihtoehtoja. Studentum.fi on tutustumisen arvoinen palvelu, jonka hakukoneella voit etsiä aikuiskoulutuksia valitsemalla koulutustyypiksi aikuiskoulutuksen. Viimeinen oljenkorsi on käyttää Googlea laittamalla hakusanoiksi tutkinnon tai ammatin nimi, aikuiskoulutus ja paikkakunta. Google johdattaa sinut yleensä oppilaitoksen kotisivuille. Jos et löydä jotain tietoa oppilaitoksen kotisivuilta, voit varmistaa asian suoraan oppilaitoksesta puhelimitse tai sähköpostitse.

Sitten ei muuta kuin koulutuksia etsimään — ja jos tuskastut etsinnässä, soita meille koulutusneuvonnan puhelinpalveluun tai laita vaikka viestiä Facebookin kautta. Ihmetellään asioita yhdessä! Kuinka sinä etsit aikuiskoulutuksia netistä? Kerro ihmeessä vinkkisi tämän blogitekstin kommenteissa, niin muutkin saavat tietää.

/Panu

(Päivitetty 1.11.2024. Päivitettiin vain Koulutusneuvonnan linkki tekstin lopusta. Sisältö ei ole muilta osin ajan tasalla.)

keskiviikko 12. huhtikuuta 2017

Sopimaton työ

Ei ole lainkaan harvinaista, että oma työ alkaa tuntua sopimattomalta. Työ muuttuu koko ajan, sekä työn tekijät että esimiehet muuttuvat, yhteiskunta ja elämäntilanteet muuttuvat. Jossain kohti kaihertaa kivi kengässä. Muutoksessa on tullut kitkaa, emmekä aina huomaa mitä kaihertaville asioille voisi tehdä.

Epätietoisuuteen on apua tilanteen tarkastelusta. Sitä kannattaa tehdä itsekseen ja toisten kanssa. Vuosittaiset kehityskeskustelut ovat yksi luonteva hetki ottaa puheeksi asioita esimiehen kanssa. Työterveydessä on näkemystä työhön liittyvien terveysasioiden huomioimisessa. Uraohjauspsykologi on myös luotettava ja myös tilanteeseen nähden riittävän ulkopuolinen taho, jonka kanssa voi keskustella omasta tilanteesta ja saada ehdotuksia omaan tilanteeseen liittyen.

Moni yrittäjyystarina on syntynyt sopimattoman työn tilanteesta. On tullut vahva ajatus, että pitää tehdä toisin asioita. On ehkä tullut joku uusi idea tai asiakasryhmä, jolle haluaa tarjota osaamistaan omasta lähtökohdastaan nähden. Ehkä työ on muuttunut ahtaaksi ja hankaavaksi, ja mielessä on syntynyt idea miten haluaisi asiat tehdä. Usein esimerkiksi koulutusten kautta on tullut uusia yhteyksiä ihmisiin, on tutustunut uusiin ajattelutapoihin, ja rohkaistunut kokeilemaan itsekin jotain uutta.

Sopimattoman työn tilanteessa on hyvä ynnätä lähtökohtiaan, eli valmiuksiaan, kiinnostuksiaan ja toiveitaan. Voi miettiä oman alan osaamistaan, ja missä ympäristöissä siitä voisi olla hyötyä. Onko avoimia työpaikkoja, joihin osaamiseni sopisi, tai löytyykö niitä lähipaikkakunnilla sijaitsevista yrityksistä? Kun löytää näin vertailukohtaa mihin verrata, niin oma työ näyttää sekä vahvuutensa että heikkoutensa. Monissa keskusteluissa on ilmennyt myös nykyisten työpaikkojen epävarmuus ja nopea muuttuminen. Vaikka viihtyisin omassa työssäni, kontakteja kannattaa pitää yllä odottamattomien yllätysten varalta. Analyysiä omasta tilanteesta voi tehdä vaikkapa Lauri Järvilehdon Upeaa Työtä -nettisivuilta löytyvillä harjoituksilla https://upeaatyota.wordpress.com/tyokaluja/

keskiviikko 5. huhtikuuta 2017

TE-palvelut työnhaun tukena - TE-toimiston asiantuntijan tarjoama apu


Miten asiakkuus alkaa TE-palveluissa?

TE-toimiston asiantuntija on asiakkaan taustatuki työnhaussa. Pääsääntöisesti työnhakijaksi ilmoittaudutaan verkossa ja työnhaun voimassaolo on edellytys työttömyysturvan saamiselle. Jos nettiä ei ole käytettävissä, niin TE-puhelinpalveluihin soittamalla voi pyytää ohjeet asioimiskäyntiin: missä ja milloin kannattaa lähteä käymään paikan päällä virkailijoita tavoittelemassa. Toki asiakkaana voi olla kokopäivätyössä olevakin, silloin kannattaa ilmoittaa suoraan että ei hae työttömyysetuutta.

Työnhaun aloituksen jälkeen pääsee suunnittelemaan työnhakua TE-toimiston asiantuntijan kanssa. Meidän virkamiehemme ovat kokeneita, moniin elämäntilanteisiin tottuneita ja keskustelut sivuavat niin asiakkaan työhistoriaa, elämäntilannetta kuin työmarkkinatilannetta. Näissä asioissa TE-toimiston asiantuntija selvittää yhdessä asiakkaan kanssa jatkopolkuja, jakaa tietoa ja ohjeitakin sekä tarvittaessa ohjaa muiden toimijoiden palveluiden piiriin.

Minkälaisin keinoin edistetään asiakkaiden työhön pääsyä?

TE-palveluissa työn löytyminen on keskiössä ja TE-toimiston perustehtävä on työmarkkinoiden toimivuuden edistäminen saattamalla työntekijöitä ja työnantajia työsuhteeseen. Lisäksi TE-palveluissa yritetään neuvoa, tukea ja auttaa, jos joku haluaa ryhtyä palkansaajasta yrittäjäksi tai päinvastoin. Joillekin tie työelämään käy koulutuksen kautta, joten TE-toimisto voi auttaa myös siinä.

Internetin keskustelupalstoilla puhututtaa toisinaan TE-toimiston asiakkailleen antamat karenssit, työtarjoukset, suosittelut kuntouttavaan työtoimintaan tai työkokeiluun. TE-toimiston ensisijainen tai työntekijälle mukavin tehtävä ei ole antaa karensseja. Karenssien sijaan TE-toimiston asiantuntijat toivovat keskustelussa tulevan esiin myös muut seikat kuten palkkatuki. Palkkatuki madaltaa työnantajan kynnystä palkata työnhakija työsuhteeseen, koska TE-toimisto maksaa osan työntekijän palkasta määrätyn ajan. Vaikka palkkatuki on kustannus, se lisää työpaikkoja ja mahdollistaa työllistymisen, toivottavasti pidemmäksi aikaa. Työkokeilua usein arvostellaan, että se ei auta työntekijää työllistymään. On hyvä tietää, että lähtökohtaisesti työkokeilua voidaan miettiä vaihtoehdoksi vain silloin, kun asiakkaalla on tarve selvittää ammatinvalinta- ja uravaihtoehtoja tai kun asiakas on palaamassa työelämään oltuaan poissa sieltä pidemmän ajan. Uusi kuukauden pituinen rekrytointikokeilu on sen sijaan keino päästä näyttämään työnantajalle osaamistaan ja työllistymään. Kuntouttavaa työtoimintaa puolestaan voidaan miettiä silloin, jos asiakas ei työ- ja toimintakykynsä asettamien rajoitusten vuoksi pysty osallistumaan työvoimapalveluihin tai työhön. Huomionarvoista on myös se, että kuntouttava työtoiminta ei ole julkinen työvoimapalvelu vaan kuuluu kuntien järjestämisvastuulle. Tilastonsiivoustyökaluina näitä palveluja ei käytetä, vaikka sekin on toki yksi näkökulma tarkastella asiaa.

Mitä sitten kuntouttava työtoiminta on? Joskus iän ja sairauksien tuomien muutosten keskellä työkyky voi muuttua epäselväksi jos on ollut pidempään työttömänä. Täysi työpäivä vaativissa töissä voi olla liian suuri tavoite, joten turvallisempaa on sopia pienempi, saavutettavissa oleva tavoite, joka voi olla juuri kuntouttava työtoiminta. Toimintaa säätelee laki kuntouttavasta työtoiminnasta.  Sopimus laaditaan yhteistyössä sosiaalitoimen kanssa tarkoituksena tukea asiakasta työelämään pääsyssä, silloin kun tämä ei ole itse löytänyt siihen sopivaa reittiä ja on jo pitkään ollut poissa työmarkkinoilta.

Lopuksi
Tämän tekstin puitteissa ei ole mahdollista esitellä kaikkia TE-toimiston palveluita tai TE-toimiston asiantuntijan työtä yksityiskohtaisesti. Eikä se ehkä olisi mielekästäkään. Johtuen ainakin osittain poliittisen ohjauksen roolista tehtäväkentässä toimintaa määräävä lainsäädäntö muuttuu vuosittain ja samalla saattaa muuttua käytössä olevan palvelutarjottimen sisältö. Ajantasaisimmat tiedot palveluista löytyvät TE-palvelut.fi –sivuilta. Palvelut käydään läpi myös aina kun TE-toimiston asiantuntija ja asiakas ovat yhteydessä toisiinsa esim. puhelimitse tai kasvokkain. Tämän kirjoituksen pääasiallinen viesti lukijalle on, että TE-toimiston asiantuntijan tärkein tehtävä on pyrkiä auttamaan sinua ja etsimään kanssasi vaihtoehtoisia tapoja päästä työelämään tai koulutukseen.

Heli & Marianna

(kirjoitus pohjautuu TE-toimiston asiantuntijoiden ajatuksiin työnsä sisällöstä)