Haluaisitko opiskella itsellesi uuden ammatin tai kouluttautua nykyisellä alallasi, mutta pelkkä koulunpenkillä istuminen ei välttämättä houkuta? Oppisopimus voisi siinä tapauksessa olla sinulle varteenotettava vaihtoehto!
Mikä ihmeen oppisopimus?
Oppisopimuksella voi suorittaa minkä tahansa toisen asteen ammatillisen tutkinnon, tutkinnon osan tai sitä pienemmän kokonaisuuden. Suomalaisessa tutkintorakenteessa on voimassa olevia ammatillisia perustutkintoja 42, ammattitutkintoja 64 ja erikoisammattitutkintoja 54 kappaletta. Ammatillisiin tutkintoihin ja niiden sisältöihin voi tutustua ePerusteissa. Korkeakouluopintoja oppisopimuksella ei voi suorittaa.
Oppisopimuksen ajaksi solmitaan määräaikainen työsopimus, ja suurin osa osaamisesta hankitaan työpaikalla. Työajan tulee olla keskimäärin vähintään 25 tuntia viikossa. Oppisopimukseen kuuluu lisäksi jonkin verran opiskelua oppilaitoksessa. Oppisopimuksen ajalta työnantaja maksaa palkkaa, jonka pitää olla vähintään alan työehtosopimuksen mukainen. Jos työehtosopimusta ei ole, palkan tulee olla kohtuullinen. Eri alojen työehtosopimukset löytyvät esimerkiksi Finlexin sivuilta.
Oppisopimuskoulutuksen kesto vaihtelee. Kestoon vaikuttavat opiskelijan aiemmin hankittu osaaminen ja tavoitteet. Oppisopimuksella suoritettu tutkinto antaa saman jatko-opintokelpoisuuden kuin oppilaitoksessa suoritettu ammatillinen tutkinto.
Oppisopimuksen osapuolet
Määräaikaisesta oppisopimustyösuhteesta sovitaan opiskelijan ja työnantajan kesken. Oppisopimuksesta tulee ilmetä sopimuksen voimassaoloaika, koeajan pituus, sovellettava työaika sekä opiskelijan palkkauksen perusteet. Lisäksi oppisopimus edellyttää koulutuksen järjestäjän ja työnantajan sopimusta oppisopimuskoulutuksen järjestämisestä. Siinä muun muassa määritetään eri osapuolten tehtävät.
Koulutuksen järjestäjä
Koulutuksen järjestäjä vastaa oppisopimuksen koordinoinnista. Lähimmän oppisopimuskoulutuksen järjestäjän yhteystiedot löytyvät esimerkiksi oppisopimus.fi -sivuston kautta. Koulutuksen järjestäjä hoitaa oppisopimuksen sopimusasiat sekä huolehtii opiskelusuunnitelman luomisesta yhdessä muiden oppisopimuksen osapuolten kanssa.
Koulutuksen järjestäjä vastaa henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelma eli HOKSin laatimisesta ja päivittämisestä opiskelijan kanssa. Oppisopimuskoulutuksessa myös työpaikan edustaja osallistuu HOKSin laadintaan. Koulutuksen järjestäjä suunnittelee opiskelijan tarvitsemat ohjaus- ja tukitoimet sekä seuraa opiskelijan osaamisen kehittymistä.
Oppisopimuskoulutukseen kuuluu jonkin verran opiskelua oppilaitoksessa. Jos työnantaja ei maksa palkkaa oppilaitoksessa opiskelun ajalta, oppisopimusopiskelija voi silloin olla oikeutettu taloudellisiin etuuksiin. Oppisopimusopiskelija voi hakea päivärahaa tai perheavustusta jälkikäteen oppisopimuskoulutuksen järjestäjältä. Myös matka- ja majoituskorvaus voivat olla mahdollisia.
Jos työnantajalle syntyy kustannuksia oppisopimiskoulutuksesta, koulutuksen järjestäjä voi maksaa työnantajalle koulutuskorvausta. Tästä sovitaan erikseen koulutuksen järjestäjän ja työnantajan välisessä oppisopimuskoulutuksen järjestämistä koskevassa sopimuksessa.
Työnantaja
Koska oppisopimus on työsuhde, työnantaja maksaa sen ajalta opiskelijalle palkkaa. Opiskelija on työpaikalla oppimassa, joten hänellä pitää olla mahdollisuus suorittaa ammattiin kuuluvia työtehtäviä. Työnantaja huolehtii siitä, että opiskelija saa riittävästi ohjausta ammattitaidon saavuttamiseksi. Työnantaja ei siis voi teettää mitä tahansa työtehtäviä. Usein kuitenkin opiskelijalle kuuluu muitakin kuin tutkinnon suorittamiseen sisältyviä työtehtäviä. Työnantaja huolehtii työelämässä oppimisen aikana opiskelijan työturvallisuudesta ja vakuutusturvasta.
Oppisopimustyöpaikalla tulee olla käytettävissä koulutuksen järjestämisen kannalta riittävää tuotanto- tai palvelutoimintaa sekä opetussuunnitelman toteuttamisen kannalta tarpeellinen työvälineistö. Työpaikalla pitää olla ammattitaidoltaan, koulutukseltaan ja työkokemukseltaan pätevä henkilöstö. Opiskelijalle nimetään edellä mainitut kriteerit täyttävä työpaikkaohjaaja. Työpaikkaohjaaja suunnittelee työtehtävät, ohjaa opiskelijaa sekä arvioi osaamisen edistymistä. Työpaikkaohjaaja toimii yhteyshenkilönä oppisopimuksen osapuolten välillä. Opiskelijan pitää myös pystyä osallistumaan tietopuoliseen opetukseen henkilökohtaisen opiskelusuunnitelmansa mukaisesti.
Opiskelija
Oppisopimusopiskelijan tulee olla vähintään 15-vuotias. Opiskelijan vastuulla on huolehtia siitä, että hän suorittaa annetut tehtävät asianmukaisesti, perehtyy huolellisesti tehtävien suorittamisen ammattitaidolle asetettuihin vaatimuksiin sekä osallistuu säännöllisesti tietopuoliseen opetukseen. Oppisopimusopiskelija kuuluu työlainsäädännön piiriin aivan kuten muutkin työntekijät, ja hänellä on myös velvollisuuksia. Hänen pitää esimerkiksi noudattaa työturvallisuusohjeita.
Ammatillisen perustutkinnon opiskelu on maksutonta. Sen sijaan ammatti- ja erikoisammattitutkinnosta kouluttaja voi periä maksun, joka jää lähtökohtaisesti opiskelijan itsensä maksettavaksi. Oppisopimusopiskelija on työsuhteessa, joten hän ei ole oikeutettu opiskelija-alennuksiin tai Kelan opintoetuuksiin.
Työvoimaviranomaisen rooli
Työvoimaviranomainen (TE-toimisto tai kuntakokeilu) ei ole varsinainen oppisopimuksen osapuoli. Joskus työnantaja kuitenkin saattaa tiedustella palkkatuen mahdollisuutta oppisopimuspaikan kysyjältä. Palkkatuki on työttömän työnhakijan työllistymisen edistämiseksi tarkoitettu harkinnanvarainen tuki, jonka työvoimaviranomainen voi myöntää työnantajalle palkkakustannuksiin. Työnhakijan kannattaa selvittää etukäteen työvoimaviranomaiselta, onko palkkatuki hänen kohdallaan mahdollinen. Jos on, työnantajan pitää hakea palkkatukea vähintään kaksi viikkoa ennen työsuhteen alkamista työvoimaviranomaiselta.
Jos oppisopimustyösuhde on osa-aikainen, sen aikana voi hakea soviteltua työttömyysetuutta, mikäli hakijalla muutoin on siihen oikeus. Tällöin työnhaun tulee olla normaaliin tapaan voimassa.
Oppisopimuspaikkaa etsiessä kannattaa hyödyntää Työmarkkinatorilta löytyviä avoimia työpaikkoja. Sieltä löytyy yleensä myös jonkin verran oppisopimuspaikkailmoituksia.
Oppisopimus yrittäjälle
Myös yrittäjä voi opiskella oppisopimuksella omassa yrityksessään. Yrittäjän oppisopimuskoulutus perustuu yrittäjän ja koulutuksen järjestäjän väliseen sopimukseen. Osa opinnoista suoritetaan oppisopimuksella yrityksessä ja osa oppilaitoksessa. Oppisopimuksen aikana yrittäjää ohjaa työpaikkaohjaaja-mentori eli henkilö, jolla on kokemusta yrittäjyydestä. Mentorin täytyy olla opiskeltavan alan asiantuntija. Valtakunnallinen mentoripankki voi toimia apuna mentorin etsimisessä.
Oppisopimus on mainio väylä kouluttautua uuteen ammattiin tai vahvistaa nykyistä osaamista työsuhteessa. Oppisopimuksessa kertyy arvokasta työkokemusta aidoissa työelämän tilanteissa!
Laura
Koulutusneuvoja
Valtakunnallinen koulutusneuvonta
Lisätietoa:
ePerusteet https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi
Finlex työehtosopimukset https://www.finlex.fi/fi/viranomaiset/tyoehto/
Laki ammatillisesta koulutuksesta https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2017/20170531
Opetushallitus https://www.oph.fi/fi/koulutus-ja-tutkinnot/tutkintorakenne-ja-tutkinnot
Opetushallitus https://www.oph.fi/fi/koulutus-ja-tutkinnot/tyoelamassa-oppiminen
Oppisopimus.fi https://oppisopimus.fi/
Valtioneuvoston asetus ammatillisesta koulutuksesta https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2017/20170673#Pidm46651395615904
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti