Minulla ei nuorena koskaan ollut selkeää unelma-ammattia. Kaupassa tykkäsin olla töissä, joten lähdin lukion jälkeen opiskelemaan yliopistoon markkinointia. Koska olin ollut kaupan alalla töissä koko opiskeluaikani, pääsin töihin heti valmistumisen jälkeen ja etenin urallani, aina ulkomaille asti. Vastuuta oli paljon ja työ oli vaihtelevaa ja mielenkiintoista. Työvuosien karttuessa alkoi kuitenkin jäytää tunne siitä, etten halua tehdä tätä työtä eläkeikään asti. Huomasin, että arvoni ja tahtotilani olivat iän myötä muuttuneet. Työni ei enää motivoinut minua, halusin työn jolla olisi minulle merkitystä. Yritin pitkään lakaista ajatukseni maton alle, koska muutos tuntui pelottavalta. Tämä johti siihen, että uupumus alkoi kolkutella ovella. Tuntui siltä, että joku muutos tilanteessa pitää tehdä. Aloin vakavissani pohtia alanvaihtoa.
Kun ajatukset alanvaihdosta heräsivät, en tiennyt yhtään, mihin suuntaan lähteä. Lähdin pohtimaan asiaa ammatinvalintapsykologin avustuksella. Uraohjaus auttoi minua selkiyttämään arvojani, kiinnostuksiani ja tahtotilaani. Halusin tehdä työtä, jossa saisin olla tekemisissä ihmisten kanssa. Työtä, jolla olisi joku merkitys. Vielä en tiennyt, mitä tällainen työ voisi olla. Ratkaisin akuutin tilanteen vaihtamalla työtehtäviä ja samalla lähdin työn ohessa tutustumaan erilaisiin vaihtoehtoihin. Otin avoimen yliopiston kautta kiinnostavia kursseja ja luin minua kiinnostavaa kirjallisuutta ja ihmisten uratarinoita. Pohdin, mikä minua kiinnostaa ja millaisessa työssä voisin hyödyntää aiemman kokemukseni. Lopulta suunta alkoi hahmottua: halusin ammatinvalintapsykologiksi itsekin. Siinä työssä voisin auttaa ihmisiä, edistää työhyvinvointia ja hyödyntää kaikkea aiempaa kokemustani. Psykologiaan liittyvät asiat taas olivat aina minua kiinnostaneet.
Sitten työpaikallani tuli yt-neuvottelut, joiden myötä oma tehtäväni hävisi. Hyödynsin mahdollisuuden ja pidin opiskelutauon, jona aikana opiskelin avoimen yliopiston kautta psykologiaa ja tein coaching-tutkinnon. Sen jälkeen aloin suuntautua työtehtäviin, joissa pääsin työskentelemään enemmän ihmisten kanssa ja pohtimaan uraan liittyviä kysymyksiä (työhönvalmentaja, uravalmentaja, TE-toimisto) – halusin varmistua soveltuvuudestani alalle ennen opiskelemaan lähtemistä. Työ tuntui erittäin mielekkäältä ja koin pärjääväni siinä hyvin, joten hakeuduin psykologian tutkinto-opiskelijaksi yliopistoon. Töiden ohessa oli hankala löytää tarpeeksi aikaa lukea pääsykokeisiin, joten ensimmäinen pääsykoe ei mennyt hyvin. Toisaalta nyt tiesin, millainen koe on ja sain kokemusta opintoihin hakeutumisesta ja pääsykokeisiin lukemisesta. Toisella kerralla panostin lukemiseen paljon ja käytin lukemisen tukena myös aiempia valintakoekysymyksiä - ja sitten tärppäsikin ja sain opiskelupaikan.
Olin jo kouluun hakeutuessani selvittänyt, paljonko voisin saada hyväksilukuja aiemman tutkintoni ja työkokemukseni perusteella. Opintojen alkaessa kävin oppilaitoksen opintosuunnitelman tarkasti läpi, jotta tietäisin, paljonko opintoja olisi suoritettavana, mitä opintojen suorittaminen vaatii ja kauanko minulla opintoihin menisi. Sitten eikun vain opiskelemaan! Opiskelu aikuisena oli aluksi haastavaa mutta äkkiä siihen tottui. Opinnoissa pystyin suoraan hyödyntämään aiempaa työ- ja elämänkokemustani. Se loi pohjaa asioiden laajemmalle ymmärtämiselle ja pystyin myös hyödyntämään omia kokemuksiani esimerkiksi esseiden tarkastelukohteina. Opiskelukaverit olivat enimmäkseen suoraan lukiosta tulleita nuoria, mikä sai olon aluksi tuntumaan orvoksi. Nuoret suhtautuivat keski-ikäiseen opiskelijaan kuitenkin erittäin hyvin, ja meitä oli onneksi muutama muukin aikuinen alanvaihtaja psykologiaa opiskelemassa.
Omalla kohdallani opinnot kestivät yhteensä 2 vuotta, johtuen aiemmasta korkeakoulututkinnostani ja avoimessa yliopistossa tekemistäni opinnoista, jotka sain suoraan hyväksiluettua tutkintoon. Halusin myös itse tehdä opinnot mahdollisimman nopeasti. Ensimmäisen puoli vuotta opiskelin töiden ohessa hyödyntäen lomapäiviä, lopulle ajalle otin opintovapaata työstä ja hain opintovapaan ajalle aikuiskoulutustukea Työllisyysrahastolta. Opinnot sujuivat suunnitelmani mukaan ja valmistuin psykologiksi ollessani 46-vuotias. Siitä lähtien olen toiminut ammatinvalintapsykologina ja pidän työstäni erittäin paljon. Päivääkään en ole katunut alanvaihtoani, vaikka matkan varrella on ollut myös monia vaikeita hetkiä.
Jos sinua kiinnostaa psykologin ammatti, voit tutustua siihen Työmarkkinatorin Ammattitieto -osiossa. Psykologeja toimii hyvin erilaisissa työtehtävissä yksityisellä ja julkisella sektorilla sekä ammatinharjoittajina. Psykologiliiton sivustolla voit tutustua psykologien erilaisiin työtehtäviin. Psykologina voi toimia vain psykologian maisterin yliopistotutkinnon suorittanut henkilö, joka on saanut Valviralta luvan toimia laillistettuna terveydenhuollon ammattihenkilönä. Psykologian maisterin tutkinnon voi opiskella Helsingin, Turun, Tampereen, Jyväskylän tai Itä-Suomen (Joensuu) yliopistossa – tulevaisuudessa myös Oulun yliopistossa. Täältä löydät tietoa psykologian maisterin opintoihin hakeutumisesta. Psykologian opinnot ovat pääosin samanlaiset eri yliopistoissa, toki valinnaisissa aineissa voi olla eroja sen mukaan, mihin kukin yliopisto on tutkimuksessaan erikoistunut. Lisätietoja löydät yliopistojen nettisivuilta.
Mari
urapsykologi
Oli kyllä rohkaiseksi tarina,harmi ettei aikuiskoulutustukea enää ole :(
VastaaPoistaMoikka! Olipa tarinasi ihana! Itse valmistuin ensimmäiseen yliopistotutkintooni tänä keväänä, ja vahva tuntemus on siitä, ettei tämä nyt ole se, mitä eläkeikääni saakka haluan tehdä. Psykologia kiinnostaa kovasti, ja tavoitteeni olisikin päästä kouluun, viimeistään siihen mennessä, kun täytän 40. Jos vielä luet näitä kommentteja näin vanhaan postaukseen, kiinnostaisi hurjasti tuo, mitä kaikkea sait tiputettua opinnoista pois, sillä tuo 2 vuotta 5,5 vuoden tutkinnosta tuntuu todella vähältä, ja nykyisessäkin maailmassa ilman aikuiskoulutustukea lohdulliselta ja mahdolliselta.
VastaaPoistaTämä postausta ehdottomasti toi jaksamista oman unelman äärellä, toivottavasti olet itse viihtynyt alalla näinä postauksesi jälkeisinä vuosina!
Hei Emma! Kiitos ihanasta palautteestasi 😊
PoistaOpiskelemaan hakiessa hyväksiluvut katsotaan aina kunkin kohdalla erikseen, hyväksilukuja voi saada aiemmista opinnoista ja joskus myös työhistorian pohjalta. Itselläni oli aiempi maisterin tutkinto kauppatieteistä ja sen lisäksi tehtynä psykologian perusopinnot sekä työ- ja organisaatiopsykologian perus- ja aineopinnot avoimessa yliopistossa. Yhteishaussa piti hakea kandi + maisteri -ohjelmaan mutta heti opintojen alettua aiemmasta opintotaustasta hyväksiluettiin aiemman maisterin tutkinnon pohjalta kieliopinnot sekä suurin osa yleisistä opinnoista kuten kvalitatiivinen tutkimus. Lisäksi hyväksiluettiin avoimen kautta tekemäni psykologian perusopintokurssit sekä joitain muita kursseja työ- ja organisaatiopsykologian avoimen opintojen pohjalta – ne mitä ei suoraan hyväksiluettu, liitettiin tutkintoon vapaavalintaisiksi opinnoiksi. Sivuainetta minun ei tarvinnut tehdä lainkaan. Jolloin jäljelle jäivät suoritettavaksi ainoastaan psykologian aine- ja syventävät opinnot. Aloinkin heti opintojen alussa tekemään suoraan aineopintoja ja kandin tutkielmaa. Ensimmäisen opintovuoden aikana tein kaikki aineopinnot, toisen opintovuoden aikana kaikki syventävät opinnot. Opiskelin tosiaan suurimmaksi osin opintovapaalla ja aikuiskoulutustuella, mikä vaikutti opiskelutahtiini. Se, onnistuuko opiskelu tuollaista tahtia, riippuu täysin omasta elämäntilanteesta ja myös siitä, miten hyvin oppilaitos joustaa kurssi-ilmoittautumisten suhteen (eli voiko ilmoittautua esim. 3. vuoden kursseille, vaikka on vasta 2. vuoden kursseja tekemässä). Itselläni niin elämäntilanne kuin oppilaitoskin mahdollistivat tiukan aikatauluni mikä teki omalla kohdallani unelmasta mahdollisen. Sellainen huomio, että syventäviin opintoihin sisältyy loppuvaiheessa 5 kk mittainen palkallinen harjoittelu mikä helpottaa opintojen rahoitusta miettiessä.
Psykologia on erittäin kiinnostava aihealue ja ammattina antaa mahdollisuuksia moneen erilaiseen tehtävään. Myös työllistyminen on hyvällä tasolla. Itse olen viihtynyt alalla oikein hyvin, ihan oikean päätöksen siis aikanaan tein 😊 Jos ala kiinnostaa, suosittelen ehdottomasti – ja tosiaan alanvaihdon voi hyvin tehdä myöhemminkin, elämänkokemus on tässä työssä onneksi vain plussaa!
Terveisin, Mari
Hei, ja kiitokset kattavasta vastauksesta!
PoistaOmakin ajatus oli tehdä mahdollisesti tässä tulevina vuosina noita avoimen yliopiston psykologian kokonaisuuksia kasaan, sillä toiste en halua opiskella pitkää ja raskasta koulutusta vain todetakseni, ettei se ole minua varten kuitenkaan, etenkin kun näihin valitsemiin kouluihin ei ole kovinkaan helppo päästä. Kiitos kuitenkin tsempistä ja inspiraatiosta, näillä jaksaa taas haaveilla ja jatkaa koulutuksen suunnittelua😊
Hei Emma, ilman muuta kannattaa tehdä avoimen kautta opintoja – niin pystyy tutustumaan opintojen aihepiiriin tarkemmin ja varmistumaan siitä, että ala on sellainen, jota haluaa lähteä opiskelemaan pidemmällekin. Onnea matkaan sinulle mitä tietä sitten päätätkin kulkea 😊
VastaaPoistaterveisin, Mari
Ihana ja rohkaiseva tarina sinulla! Kiitos kun jaoit sen! <3 Minä haaveilen psykologin ammatista, heräsin tähän ajatukseen pari vuotta sitten. Minulla on jo yliopistotutkinto, hyvä työ, ikää myös lähemmäs 40v ja kolme lasta. Kaiken tämän keskellä pääsykoeprosessi tuntuu haastavalta. Minua kiinnostaisi kuulla, kävitkö valmennuskurssin tai oletko valmiiksi hyvä matematiikassa/logiikassa, joita nykyinen koe painottaa? Kaikkea hyvää sinulle!
VastaaPoistaKiitos palautteestasi ja viestistäsi 😊 Itse kävin pääsykokeessa vuosina 2015 ja 2016, kokeet olivat silloin hyvin erilaiset kuin nykyään. Silloin niihin luettiin vielä pääsykoekirjat. En käynyt valintakurssia, valmistauduin käymällä läpi vanhoja pääsykokeita, lukemalla pääsykoekirjoja ja harjoittelemalla toisessa pääsykoekirjassa olleita tilastotieteen tehtäviä. Lukiosta oli kauan aikaa, joten matematiikka ei ollut laisinkaan terässä enää tuossa kohtaa. Itselläni oli kuitenkin taustalla lukion laaja matematiikka, joka antoi hyvän pohjan ottaa tilastotieteen asioita itsenäisesti harjoittelemalla haltuun. Yliopistojen valintakokeisiin on tulossa keväällä 2025 muutoksia, joten jos on hakemassa kevään yhteishaussa yliopistoon kannattaa seurata Yliopistovalinnat -sivustoa, jossa asiasta tiedotetaan. Mukavaa syksyä sinulle 😊
PoistaTerveisin, Mari