keskiviikko 25. maaliskuuta 2020

Kannattaako suunnitella alanvaihtoa?



Maailma näyttää varsin erilaiselta kuin kuukausi aikaisemmin. Korona -epidemia osuu juuri tähän kohtaan, kun opintoihin hakeutuminen ja kausityön haku on vilkkaimmillaan. Onneksi on arvioitu, että poikkeustila menee ohitse. Urasuunnittelu saa myötäillä elämäntilannetta. Kun arki vaatii nyt aiempaa enemmän suunnittelua, voi olla järkevää siirtää joitakin asioita kauemmas. Tässä kirjoituksessa esitellyt nettisivut ja palvelut ovat käytössä totuttuun tapaan, myöhemminkin.


Ajatus alanvaihdosta on niin yleinen, että uskon meistä useimpien kysyneen sitä itseltään. Tässä on muutama näkökulma sinulle tueksi vaihtoehtojesi mietintään:


1. Mitä muuta ajattelet elämästäsi tämän kysymyksen yhteydessä?

Joskus alanvaihtotoiveet heräävät silloin kun oman työn jatkumisesta on epäselvyyttä. Aina ei aiempi tai aiemmat alavalinnat tunnu enää sopivilta. Työ voi tuntua vaativalta ja omat voimavarat ovat vähissä työn ja kotielämän vastoinkäymisten myötä. Kannattaa paneutua miettimään, missä kohti kivi hiertää kengässä ja millaisia mahdollisuuksia olisi vaikuttaa nykytilanteeseen. Voit arvioida omaa hyvinvointia esimerkiksi Mielenterveyden käsi –kuvan avulla. Joskus pienikin asioiden esille otto ja sopiminen voi helpottaa kuormaa. Osaanko vaikuttaa tilanteeseen itse, tai auttaisiko keskustelu luotettavan tahon kanssa. Kuka se voisi olla?


2. Terveys

Eri ammatit asettavat erilaisia haasteita terveydelle. Ergonomiaan kiinnitetään huomiota nykyään, mutta siitä huolimatta on töitä, joissa on esimerkiksi vaikea välttyä kemikaaleilta, tai joissa vastuu tai työmäärä rasittaa. Työn tekemisen turvallisuuteen liittyvät seikat ovat myös tärkeitä. Onko sinulla terveyteen liittyviä huolenaiheita nykyisessä työssä, ja muistatko työuran varrelta aikoja, jolloin tilanne on ollut paremmin, ja miltä osin? Onko nykyisessä terveydentilassa seikkoja, jotka pitää ottaa huomioon uutta uraa suunnitellessa?


3. Osaaminen

Mitä osaamista sinulla on? Töitä voi todennäköisesti hakea nykyisellä osaamisellakin ja verrata toisiko työpaikan vaihto riittävän muutoksen. Mieleisen työpaikan saaminen voi viedä aikaa. Sitä aikaa kannattaa hyödyntää miettimällä omia toiveita ja tavoitteita, jotta osaat tarttua tilaisuuksiin oikealla hetkellä. Työstä työhön vaihtaminen on punnitsemista – voi olla asioita joista ei halua luopua, ja toisaalta uusi työ tarjota uusia mahdollisuuksia, mutta myös uusia vastuita. Mihin olet valmis palkan, tehtävien, vaativuuden, työaikojen ja mahdollisen työmatkustamisen suhteen? Pienillä joustoilla voi avautua uusia mahdollisuuksia. Jos mietit opiskelua, ota selvää mitä taitoja uudella alalla tarvitaan. Oppilaitosten opinto-oppaista (Googleta esimerkiksi ”AMK opinto-opas Helsinki” ) tai 2. asteen tutkintojen perusteista löydät tarkimman tiedon, ja kysymällä selviää.

Lue myös aiemmat blogimme kirjoitukset Työnhaku on peliä - valitse millä kentillä ja miten pelaat ja 5 vinkkiä oman osaamisen tunnustamiseen


4. Muutoksen voimavarat

Onko sinulla voimia hakea töitä, ja paljonko aiot käyttää siihen viikossa aikaa? Opintoihin hakeutuminen vaatii sitoutumista, mutta myös henkisiä ja taloudellisia voimavaroja. Miten pitkään opiskeluun sinulla on mahdollista ryhtyä? Miten suuren tavoitteen haluat ottaa ja mitä riskejä siihen sisältyy?


5. Onko osaamisen täydentämisestä hyötyä?

Tarkkaa vastausta tähän ei ehkä ole. Oppiminen ja kouluttautuminen voi lisätä varmuutta omista taidoista. Myös työnantajilla on toiveita ja myös muita työnhakijoita pyrkimässä töihin. Rekrytoinneissa otetaan huomioon hakijan osaaminen, kiinnostus, vuorovaikutustaidot ja nykyään puhutaan myös muutoskyvykkyydestä. Moneen näistä seikoista voit itse vaikuttaa.


6. Huolitaanko minut koulutukseen tai uudelle alalle?

Opiskelu- ja työpaikan saamiseen vaikuttaa monet tekijät. Voit lukea uudella alalla vaadittavista ominaisuuksista Ammattitiedossa. Korkeakouluihin hakiessa voi olla hyötyä hakijatilastoista, jotka löytyvät Vipusesta. Työvoiman tarvetta voit arvioida ammattibarometrin avulla. Katso myös avoimet työpaikat, onko kiinnostavalla alalla paikkoja auki lähistöllä tai koko Suomessa. Paikalliset TE-toimistot ja valtakunnallisista puhelinpalveluista Koulutusneuvonta ja Uraohjaus voivat olla apuna koulutus- ja uramahdollisuuksien selvittelyssä. Jonkun verran epävarmuutta joudut hyväksymään unelmia toteuttaessa, mutta toisaalta myös onnistumiset vahvistavat suuntaasi. Voit ottaa turvallisesti monta askelta kohti uutta uraa, ennen kuin joudut päätöksenteon äärelle.


Elämä on muuttuvaista, joten uramuutoksia kannattaa suunnitella. Ei ole mitään haittaa, että omalle uralle on sekä täydennyskoulutus- että kehittämisvisioita. B-suunnitelma voi olla myös aivan toisella alalla. Uskon, että jos tuntee vahvuuksiaan, toiveitaan ja työelämää, työuran muutoksissa on helpompi löytää itselleen uusia polkuja.



Heli
urapsykologi

linkki päivitetty 21.9.2022
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti