keskiviikko 20. heinäkuuta 2022

Polkuopinnoilla kohti ammattikorkeakoulututkintoa


Oletko jo kuullut, että ammattikorkeakouluopinnot voi aloittaa polkuopinnoilla? Polkuopinnoissa pääset opiskelemaan avoimen kautta samassa opiskeluryhmässä varsinaisten tutkinto-opiskelijoiden kanssa. Tavoitteena on suorittaa ensimmäisen vuoden opinnot. Ammattikorkeakoulututkintoon johtavissa opinnoissa laajuus on yleensä 55–60 opintopistettä. Ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtavissa opinnoissa se voi olla 10–30 opintopistettä.

•	Jäit ilman opiskelupaikkaa yhteishaussa •	Yhteishaku meni jo •	Sinulta puuttuu hakukelpoinen tutkinto

Polkuopinnot ovat loistava vaihtoehto silloin, kun et ole päässyt opiskelemaan yhteishaussa tai yhteishaku on jo päättynyt. Sinun ei tarvitse odottaa seuraavaan vuoteen, vaan voit aloittaa tutkintoon tähtäävät opinnot avoimen ammattikorkeakoulun kautta. Polkuopinnot on tarkoitettu kaikille iästä ja koulutustaustasta huolimatta. Voit päästä opiskelemaan polkuopintoja, vaikka sinulla ei olisi ylioppilastutkintoa tai ammatillista tutkintoa. Ylempää ammattikorkeakoulututkintoa voit päästä tekemään polkuopintoina joko ammattikorkeakoulututkinnon tai opistoasteen tutkinnon pohjalta. Voit aloittaa ylemmän ammattikorkeakoulun polkuopinnot ilman kahden vuoden työkokemusta.

Polkuopinnot toteutetaan samoin kuin varsinaiset tutkinto-opinnot. Koulutuksesta riippuen voit opiskella päivä-, monimuoto- tai verkko-opintoina. Polkuopiskelijana saat saman opetuksen, ohjauksen ja tuen opinnoille kuin varsinaiset opiskelijat. Polkuopiskelijana eroat ammattikorkeakoulun tutkinto-opiskelijoista siten, että sinä maksat opinnoistasi. Tavallisesti polkuopinnot maksavat 300–400 euroa lukuvuodessa. Toinen ero on opiskelijakortin puuttuminen. Ruokailusta maksetaan usein henkilökuntahinnan mukaan.

Paikkoja polkuopinnoissa on rajoitetusti ja ammattikorkeakoulut päättävät itsenäisesti tarjottavien paikkojen määrän. Polkuopinnot voi aloittaa opiskelijaryhmien mukana syksyllä ja tammikuussa. Haku opintoihin on sen jälkeen, kun tutkinto-opiskelijat on valittu. Löydät hakuajat ammattikorkeakoulujen sivuilta. Hakuajat vaihtelevat ammattikorkeakouluittain.

Opiskelijat valitaan polkuopintoihin pääasiassa ilmoittautumisjärjestyksessä. Nopeus on siis valttia. Hakuaika on lyhyt ja paikat saattavat täyttyä parissakymmenessä minuutissa. Kannattaa tutkia hakuajat tarkoin ja olla valmiina heti hakuajan alkaessa. Jotkut ammattikorkeakoulut valitsevat opiskelijoita arpomalla tai motivaatiolomakkeen avulla.

Polkuopintojen suorittamisen jälkeen voit hakea tutkinto-opiskelijaksi erillishaun kautta. Ammattikorkeakoulu voi hyväksyä sinut opiskelijaksi, jos olet suorittanut riittävän määrän opintoja vähintään hyvillä tiedoilla. Mikä parasta pääset yleensä tutkinto-opiskelijana jatkamaan tutussa opiskelijaryhmässäsi. Polkuopintojen jälkeen ei haittaa, vaikka sinulla ei olisi hakukelpoista tutkintoa suoritettuna. Polkuopinnoilla olet pystynyt osoittamaan, että sinulla on riittävät valmiudet ammattikorkeakouluopintoihin.

 Polkuopinnot ovat mahtava mahdollisuus päästä aloittamaan ammattikorkeakouluopintoja. Heikkoutena on rahoitus. Polkuopintoihin ei voi saada Kelan opintotukea. Tämä hankaloittaa monen opiskelua. Opintoja voi rahoittaa työnteolla, työttömyysetuudella tai Työllisyysrahaston aikuiskoulutustuella. Voit tutustua eri tukivaihtoehtoihin aiemmassa blogikirjoituksessamme Avoimen opintojen tukimahdollisuuksista. Jos sinulla on kysyttävää, voit aina ottaa yhteyttä Koulutusneuvontaan.

Kirsti
Koulutusneuvoja
Valtakunnallinen koulutusneuvonta

2 kommenttia:

  1. Tekstissä mainitaan kolmen vuoden työkokemus, jota ei siis polkuopintoihin edellytetä. YAMK-tutkintoonkin riittää nykyisin kahden vuoden työkokemus.

    VastaaPoista
  2. Olet aivan oikeassa. Kiitos! Vanha tieto eksyi vahingossa tekstiin. Korjaan sen. -Kirsti

    VastaaPoista