keskiviikko 8. heinäkuuta 2015

Eivätkö ovet auenneet korkeakouluun

Meidän vuodelle 2024 päivitetyt vinkkimme ovat:


1.   Aina kannattaa hakea uudelleen. Haku tapahtuu Opintopolussa

  • Hae opiskelupaikkaa korkeakoulujen lisähaussa. Korkeakoulut päättävät itsenäisesti hakuajat. Kannattaa seurata Opintopolkua tulosten julkaisun jälkeen, sillä tarjonta elää päivittäin. Tällöin haussa vain ne paikat, joita ei ole varasijoilta saatu täytettyä.     
  • Hae uudelleen opiskelemaan syksyn yhteishaussa 28.8.–11.9.2024. Silloin haetaan tammikuussa 2025 alkaviin koulutuksiin.


Avoimen opinnot voi useimmiten liittää osaksi tutkintoa, jos myöhemmin saa opiskelupaikan korkeakoulusta.

Avoimen opintoihin ei valitettavasti voi saada Kelan opintotukea. Opintoja voi rahoittaa työnteolla. Jos töitä ei löydy, työttömyysetuutta voi saada sivutoimisten avoimen yliopiston tai avoimen ammattikorkeakoulun opintojen aikana. Tällöin pitää olla valmis ottamaan kokoaikatyötä vastaan. Opinnot voivat työttömyyden aikana edetä alle viiden opintopisteen verran kuukaudessa. Lisätietoa avoimen opintojen rahoittamisesta saat Panun blogista.


3.   Hae opiskelemaan kansanopistoon

Kansanopistoissa voi suorittaa myös yliopistollisia arvosanoja.

Osaan koulutusohjelmista voi saada Kelan opintotuen. Opiskelu voi helpottaa seuraavan vuoden pääsykokeisiin valmistautumista.

4.   Kartuta työkokemusta

Saat vinkkejä työnhakuun esimerkiksi Suoma suuntaa työnhakuun -sivustolta.

Jos työpaikkaa ei löydy, kannattaa miettiä myös työpajaa tai työkokeilua. Palkkaa näiden ajalta ei saa, mutta työmarkkinatukea voi saada. Kokemus karttuu kuitenkin.

5.   Lähde ulkomaille

Nyt on aikaa nähdä maailmaa. Matkailu olisi mahtavaa, mutta voit hakea ulkomaille myös töihin tai vapaaehtoistyöhön. Vinkkejä vapaaehtoistyöhön, työleireille tai au-pairiksi hakeutumiseen löytyy Allianssin Nuorisovaihdon sivuilta.

Työnhaussa voit hyödyntää Eures-portaalia.

6.   Tutustu nuorisotakuuseen

Nuoret ovat valtion erityisessä suojelussa. TE-toimiston pitää tarjota jokaiselle alle 25-vuotiaalle nuorelle ja alle 30-vuotiaalle vastavalmistuneelle työ-, työkokeilu- opiskelu, työpaja- tai kuntoutuspaikka viimeistään kolmen kuukauden kuluessa työttömäksi ilmoittautumisesta. Työttömäksi työnhakijaksi ilmoittaudutaan TE-toimistoon.

Tarvittaessa Etsivä nuorisotyö auttaa eteenpäin.

Saat paljon hyvää tietoa ja ohjausta myös Ohjaamoista



Ja aina voi soittaa meille Koulutusneuvontaan 0295 020 702. Voit myös chatata meidän kanssamme tai jättää meille viestiä verkossa.

-Kirsti 
Koulutusneuvoja/Valtakunnallinen koulutusneuvonta

Linkit päivitetty 31.10.2024

7 kommenttia:

  1. miten toimia, kun opinnot AMK:ssä alkaa elokuussa, aikuiskoulutustyövuodet 7 ei 8, työpaikka on , työnantaja ei ole irtisanonut vielä, yt- neuvottelut käynnissä, onko mahdollisuus saada Te-tukia opiskeluun, aikuiskoulutustukea ei ilmeisesti saa

    VastaaPoista
  2. Hei! Kiitos viestistä. Jos työsuhde jatkuu ja olet ollut vähintään vuoden ajan saman työnantajan palveluksessa, silloin voit hakea opintovapaata työnantajalta ja opintovapaan ajalle Kelan opintotukea. Koulutusrahaston aikuiskoulutustuessa on yhtenä vaatimuksena vähintään 8 vuotta yleistä työhistoriaa. Kannattaa tarkistaa, täyttyykö työhistoriavaatimus, jos otat huomioon myös ns. työhön rinnastettavan ajan (enint. 2 vuotta):
    https://www.koulutusrahasto.fi/fi/aikuiskoulutustuen-hakijoille/taysimaarainen-aikuiskoulutustuki-palkansaajalle/tyohistoria/

    Opintovapaasta:
    http://suotuisasuunta.blogspot.fi/2016/10/opintovapaa-on-lakisaateinen-oikeus.html

    Jos työsuhde ei jatkukaan ja olet 25 vuotta täyttänyt, kannattaa ilmoittautua työnhakijaksi Te-palvelut.fi -sivustolta ja hakea TE-toimistolta työttömyysetuudella tuettua omaehtoista opiskelua TEM621- ja TEM623-lomakkeilla, jotka löydät Suomi.fi -palvelusta. Toimita lomakkeet oman alueesi TE-toimistoon joko paperisena tai TE-toimiston kirjaamon sähköpostiosoitteeseen skannattuna/kuvattuna. Liitteeksi voi laittaa kopion oppilaitoksesta saadusta hyväksymisilmoituksesta (osa TE-toimistoista vaatii sen). Lähtökohta on, että tukiasiasta pitäisi olla sovittu TE-toimiston kanssa ennen opintojen aloittamista, mutta opinnot voi turvallisin mielin aloittaa esimerkiksi työsuhteen aikana. Tukimahdollisuus perustuu aina TE-toimiston tarveharkintaan.

    Työttömyysetuudella tuettu omaehtoinen opiskelu:
    http://www.te-palvelut.fi/te/fi/tyonhakijalle/ammatinvalinta_koulutus/omaehtoinen_opiskelu/index.html

    Työttömyysetuudella tuettu omaehtoinen opiskelu ei yleensä onnistu, jos joutuu itse irtisanoutumaan työstä pelkästään opintojen aloittamisen vuoksi. -Panu

    VastaaPoista
  3. kiitos kattavasta vastauksesta

    VastaaPoista
  4. jatkoa edelliseen: miten käy, jos työsuhde muuttuu vakituisesta määräaikaiseksi ennen irtisanomista tai sen jälkeen, onko mahdollista saada TE tuettua omaehtoista opiskelua

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. TE-toimisto selvittää asian, jos asiakirjoista tai muuten ilmenee, että työnantaja ja työntekijä ovat sopineet toistaiseksi voimassa olevan työsopimuksen muuttamisesta määräaikaiseksi ja määräaikaisuus päättyy. Jos pätevää syytä tähän menettelyyn ei katsota olleen, voi hyvinkin käydä niin, ettei TE-toimisto lähde tukemaan omaehtoisia opintoja työttömyysetuudella. -Panu

      Poista
  5. Vaikuttaako opintovapaa omaehtoiseen opiskeluun työttömyysetuudella ja tuen saantiin, jos irtisanominen tapahtuu opintovapaan aikana, olenko oikeutettu silloin tuen saantiin(kyseessä irtisanomiseen tuotannolliset ja taloudelliset syyt)?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Kiitokset kysymyksestä. Jos työnantaja irtisanoo tuotannollisista ja taloudellisista syistä johtuen opintovapaan aikana, se ei estä TE-toimistoa tukemasta omaehtoisia opintoja työttömyysetuudella, kun muutkin tukemisen edellytykset täyttyvät.

      Muistathan myös, että jos tulet opintovapaan aikana irtisanotuksi sinusta itsestäsi riippumattomista syistä (esim. TuTa-syyt), ja jos saat silloin Koulutusrahastosta aikuiskoulutustukea, niin jo myönnetty aikuiskoulutustuki maksetaan tukikauden päättymiseen saakka työsuhteen päättymisestä huolimatta. Opintoihin ei voi saada samaan aikaa sekä aikuiskoulutustukea ja työttömyysetuutta. -Panu

      Poista