- Oma-aloitteinen; poimii roskan lattialta, vaikka se ei kuuluisikaan työtehtäviin. (toimistotyö)
- Sellainen vähäpuheinen maalaispoika. Osaa käyttää konetta kuin konetta, ja oppii kertanäyttämisellä (konepaja).
- Meille sopiva tyyppi pysyy perässäni, kun kävelen rivakasti hallin läpi. (huoltoasema – kahvio)
- No sellainen epäsosiaalinen nörtti, jonka vuorokausirytmi on sekaisin, ja joka syö ateriansakin tietokoneen äärellä. Keskittyy töihin eikä viihtymiseen tai viihdyttämiseen. Nopeasti hyvää jälkeä tekevä. (ohjelmointityö – huumorilla heitettynä, mutta totta toinen puoli)
- Katsoo silmiin ja seisoo ryhdissä, ei lynyssä. (päivittäistavarakauppa)
- Paperit järjestyksessä ja siisteinä kansiossa. (tilitoimisto).
- Sellainen, joka on jotain tehnyt käsillään ennenkin. Vaikka mopoa rassannut. (autojen huoltoyritys)
- Pitäisi olla sekä fyysistä voimaa että sorminäppäryyttä, ja ihmisten kanssa pitää tulla toimeen. (apuvälineteknikko).
- Hyvän työntekijän tunnistaa siitä, että hänellä on aina kehitystarpeita ja hän on valmis kehittämään työtään ja osaamistaan. Yksi hyvä kysymys jo aluksi on, haluaako hakija osallistua koulutuksiin, ja jos haluaa, minkälaisiin. (tuotantoteollisuus)
- Luotettava eli sellainen, joka tulee töihin kun lupaa tulla. Tulee siis työhaastatteluunkin sovittuna aikana. Kaveri, joka osaa toimia itsenäisesti, ettei tarvitse koko ajan katsoa perään. Hoksottimet pelaa. (rakennusfirma).
- Hymy ei saa hyytyä, vaikka asiakas olisi millä tuulella hyvänsä. Ei saa ottaa itseensä tai hermostua, jos asiakas valittaa. (asiakaspalvelu).
- Pitää olla auktoriteettia ja selvä käsitys siitä, mitä täällä tehdään. Ja huumorintajua silti. Oma-aloitteisuutta tarvitaan, ja täytyy pitää lapsista. (päiväkoti).
- Kiinnitän huomiota siihen, että uusi työntekijä sopii mukaan porukkaan. Sooloilijat vain sotkevat asiat. Esim. partio harrastuksena tai jokin vastaava ryhmässä toiminta on plussaa. (markkinointiala).
- Reipas kättely, silmiin katsominen ja se, että puheesta saa selvän – nämä tekevät hyvän vaikutuksen. (kampaamo).
keskiviikko 29. heinäkuuta 2015
Työntekijää valitsemassa
Työpaikkailmoituksen perusteella saattaa tulla satoja hakemuksia. Mihin työnantajat kiinnittävät huomiota arvioidessaan haastatteluun kutsuttuja työnhakijoita? Mitä he toivovat, koulutuksen ja kokemuksen lisäksi? Tässä muutama vastaus eri aloilta, eri puolilta Suomea:
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti