keskiviikko 24. heinäkuuta 2019

Valitseminen on taitolaji











Päätöksentekohetket tuntuvat joskus hankalilta. Mitä tasaväkisempien asioiden välillä joutuu valitsemaan, sen vaikeamman tilanteen edessä on. Minua kiinnostaa, mitä asiantuntijat ja tutkijat ovat keksineet konsteiksi valinnanvaikeuteen. Siispä lähdin selvittelemään asiaa, ja haaviin tarttui Barry Schwartzin ja Sheena Iyengarin tekemät selvitykset näistä aiheista.
                     Psykologi Barry Schwartz esittelee TED-puheessaan omia ajatuksiaan valitsemisesta. Hänen mielestään nimenomaan hyvinvoinnin, kaupallisuuden ja länsimaisen individualismin myötä ihmiset ovat ahdistuneempia. Nykyään pääsee valitsemaan miltei täydellisiä tuotteita kaupassa – jos  et ole valinnut täydellisesti, se näyttäytyy omana huonoutenasi valintojen tekijänä.  Ajattelisin, että valintojen kautta rakennamme identiteettiämme, joka määrittää myös asemamme tai roolimme yhteisössä. Onnistuneet valinnat näyttävät olevan yksilön pääsylippu menestykseen. Onnistuneen valinnan voi todeta vasta, kun päätöksenteon hedelmät ovat kypsymässä. Käytännössä sattumalla ja epävarmuudella on päätöksentekohetkellä paljon suurempi osuus kuin jälkikäteen muistamme. Uskoisin, että toisten ihmisten menestys näyttäytyy mutkattomammalta kuin omalla polulla kulkeminen. Toteutamme päätöksen aina sen hetken osaamisella, taidolla, viisaudella, persoonalla ja temperamentilla. Toteuttamisvaiheessa on mahdollista tehdä valinnasta itselle oikean tuntuinen monella tavalla. Esimerkiksi opiskelemaan lähtiessä ns. oikea opintolinja ei ole viimeinen päätös, vaan vasta alku jossa lähdetään rakentamaan monien päätösten kautta omaa osaamista. Tässä mielessä on hyvä, että toisen asteen koulutuksessa on päädytty opintonimikkeiden karsimiseen, jolloin päätöksiä suuntautumisesta tehdään vasta myöhemmässä opintojen vaiheessa.

Barry Schwartzin mukaan toinen merkittävä tyytymättömyyttä aiheuttava seikka on odotukset – yhteiskunnissa, joissa on matala elintaso, ei myöskään valinnanvaraa juuri ole. Silloin odotukset eivät ole korkealla, ja on todennäköisempää että lopputulos on valinnoissa parempi kuin on osannut odottaa. Paljon valinnanvaraa tarjoavassa ympäristössä on tyypillisemmin suuria odotuksia eli vaativuutta. Nykyään aikaa menee entistä enemmän mahdollisuuksien paljoudessa oman identiteetin varusteluun elintavoilla, hyödykkeillä ja työelämätaidoilla.  Viisas huomaa, että kilpavarustelussa pärjää vähemmillä vaatimuksilla itseään kohtaan ja riittävän hyvät valinnat ovat niitä parhaita.

Toisena tietolähteenä mietinnässäni käytin Sheena Iyengarin kirjaa Valitsemisen taito.  Sheena Iyengar on sosiaalipsykologian tohtori, joka työskentelee liiketalouden professorina. Kirjassaan hän kertoo erilaisista ilmiöistä päätöksentekoon liittyen, ja siitä millaisia seurauksia valintavaihtoehtojen paljoudesta ja esitystavasta on. Myös kulttuurieroista kerrotaan, koska hän on tehnyt tutkimuksia eri mantereilla, sellaisissakin maissa, joissa ei perinteisesti ole ollut paljoa valinnanvapautta. Hän kertoo miksi Japanissa ei saanut vihreän teen kanssa tilattua sokeria ja miksi intialaiset järjestetyt avioliitot voivat tukea pariskunnan keskinäistä vuorovaikutusta. Sheena nostaa esiin myös tarinoiden kertomisen merkityksen – on tyypillistä kertoa sankaritarinoita elämässään onnistuneista ihmisistä. Tarinoita kannattaa hyödyntää (esim. sadut, myytit, elokuvat). Ne voivat innostaa unelmien tavoitteluun. Tarinoissa on epäselvyyksiä, vastoinkäymisiä, mutta myös niiden voittamista ja lopulta päämäärä saavutetaan. Kirjassa Sheena Iyengar esittelee paljon tutkimuksiaan, jotka tuovat hienosti esiin mielen toiminnan epärationaalisuuden. Mieliala, tulkinnat, perustelut ja tiedostamattomat ensivaikutelmat vaikuttavat yllättävän paljon ajatteluun, olemme todella tarinoivia mieleltämme. Päätöksenteko ei ole pelkkää matematiikkaa. Miten voisikaan punnita keskenään vaikkapa hintaa ja henkisiä arvoja. 
Sheena Iyengar on havainnut että jos vaihtoehtojen määrää lisätään, samalla aikaa ihmisen halu valita vähentyä. Hän on päätynyt tutkimustensa perusteella vaiheittaiseen päätöksenteon malliin, jolla karsitaan ja tutkitaan vaihtoehtoja. Hän kiteyttää kirjan lukijalle neljä pikavihjettä onnistuneisiin valintoihin:

1) karsi vaihtoehtojen määrä sellaiseksi, jonka voi hallita (käytännössä 5-8 valinnanmahdollisuutta)

2) luo luottamusta valintoihin hyödyntämällä asiantuntijoiden neuvoja

3) luokittele käytettävissä olevat vaihtoehdot erittelemällä plussia ja miinuksia

4) totuta itsesi valintaan tekemällä ensin pieniä valintoja pienemmästä määrästä vaihtoehtoja, minkä jälkeen voit siirtyä vertailemaan suurempaa määrää monimutkaisempia vaihtoehtoja.
Moni ammatinvalinnanohjauksen asiakas huokaa, että kun ammatteja ja vaihtoehtoja on niin paljon niin mistä voi tietää, mitä kannattaa valita. Ensimmäiset rajaukset vaihtoehtojen määrään voivat olla esimerkiksi opiskelupaikkakunta, opintojen pituus/vaativuus, alan työllistävyys. Ammateista etsitään tietoja ja tarvittaessa asiakas kysyy lisää tietoa oppilaitoksesta. Jotkut käyvät tutustumassa kouluun, tai haluavat työkokeiluun tai määräaikaiseen työhön alan avustaviin tehtäviin, jotta pääsevät työympäristön toimintatavoista perille. Kerättyjä tietoja ja kokemuksia sovitellaan omiin taitoihin, arvoihin ja kiinnostuksiin. Työskentelyn tuloksena lankavyyhdin pää saattaa ilmaantua yllättävästi eteen, ja tilanne alkaa selkiytyä. Tavoitteen kirkastuttua selvitellään viimeiset askelmat, eli miten ja millä aikatauluilla opintoihin haetaan, ja miten valmistaudutaan pääsykokeisiin. Usein epätietoisuus alan valinnan kynnyksellä on vain hetkellinen tilanne, eli yksi osa omaa uratarinaa.

                           Lisäsikö kirjan lukeminen ymmärtämystäni valintojen tekemisestä? Kyllä lisäsi: Sheena Iyengarin tutkimukset olivat havainnollisia ja lisäsivät ymmärrystä turhautumiseen, jota kaikki koemme valintojen äärellä. Mitä opin kirjasta? Ainakin hahmotin, mihin kaikkeen prosessointiin pääkoppa joutuu ihan ajallisestikin valintojen äärellä. Tarkastelen nyt omaa arkeani: missä kohti haluan vähentää valikointia helpottaakseni elämää. Myös kodin järjestely helpottaa valintaa sitä kautta, että esillä on vähemmän asioita, joiden suhteen tarvitsee tehdä valintoja ohi kulkiessaan. Löytyikö valintojen tekemiseen joku uusi konsti? No eipä oikeastaan, mutta mielen alitajuinen, perusteleva ja luova luonne tuli esiin hienosti. Se on elämää rikastuttava asia, millä voi keskinkertaisemmatkin valinnat kääntää voitokseen.  

Heli

Kirja: Sheena Iyengar  (2011) Valitsemisen taito. Suomentanut Margit Heinämäki. Art House, Helsinki. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti