keskiviikko 15. elokuuta 2018

Murehdinko vai onnistun?

Miten inhimillistä onkaan murehtia! Olisipa nuorena opiskellut pitemmälle. Miksi ei valinnut toista alaa? Voi kun ei silloin viisi vuotta sitten uskaltanut vaihtaa työpaikkaa! Elämässä olisi nyt kaikki paljon paremmin. Jälkiviisaus on helpompaa kuin tulevaisuuden ennustaminen. Palauttamalla mieleen aiempien päätösten perustelut huomaa, että ratkaisut olivat niissä tilanteissa hyvin harkittuja. Nykytilannetta ei silloin voinut tietää.

Moni murehtii myös tulevaa ja ennakoi sitä, ettei kuitenkaan pääse opiskelemaan tai onnistu opinnoissa tai työllistymisessä. Epäonnistumisen ennakointi saa helposti luovuttamaan ja siksi epäonnistumaan. Onnistumisen ennakointi puolestaan herättää toiveikkuutta ja saa ponnistelemaan onnistumisen hyväksi. Silloin onnistumisen mahdollisuudet paranevat. Tekeminen tuottaa kokemuksia ja tuloksia, joiden ansiosta on viisaampi päättämään, kuinka jatkaa. Tarvittaessa voi muuttaa tekemisen ja suhtautumisen tapoja tai tarkistaa tavoitetta.
 
Työttömänä murehtii helposti sitä, ettei kuitenkaan pääse töihin. Hakijoita on paljon, miksi tulisi valituksi. Rahat loppuvat, osaaminen vanhenee. Ei kerry eläkettäkään. Turha yrittää. Mieli tuottaa lannistavia, hyödyttömiä ajatuksia. Niitä ei kannata uskoa. Epäonnistumisen kuvittelu on epäonnistumisen harjoittelua. Onnistumisen kuvittelu on onnistumisen harjoittelua. Säilyttämällä toivotun tavoitteen mielessä ja toimimalla sen toteuttamiseksi voi onnistua ja ainakin saada todellisempaa kuvaa ja palautetta mahdollisuuksista, jolloin on helpompi tarvittaessa muuttaa työnhaun tapoja ja kohteita tai lähteä hankkimaan täydennys- tai uudelleenkoulutusta. Mielikuvilla on vahva voima. Se kannattaa käyttää onnistumisen kuvittelemiseen ja harjoittelemiseen. Aiemmista onnistumisista löytyy keinoja, joita voi hyödyntää uusissakin tilanteissa.
 
Tulevaisuus syntyy valinnoista ja rakennetaan toimimalla itselle tärkeiden tavoitteiden hyväksi. Kaikkeen, mitä tapahtuu, ei voi vaikuttaa, mutta oman suhtautumis- ja toimintatavan voi silloinkin valita. Vastoinkäymisten ja pettymysten kohdatessa tarvitaan myötätuntoista, ymmärtävää ja kannustavaa asennetta itseä kohtaan. Vaikka joitakin ovia sulkeutuu, niin uusia avautuu. Itselle tärkeisiin asioihin ja tavoitteisiin keskittyminen ja niihin panostaminen vievät eteenpäin.
 
Lue lisää ja harjoittele: Satu Pihlaja (2018) Aikaansaamisen taika – Näin johdat itseäsi.
 
Sari

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti