keskiviikko 4. heinäkuuta 2018

Työnhaku kesällä

Perinteisesti työnhakumarkkinoilla hiljenee keskikesän ajaksi viimeistään juhannukselta, jolloin työpaikoilla alkaa vilkkain kesälomakausi. Työnhakijan kannalta tämä tarkoittaa usein hiljaista ja turhauttavaakin ajanjaksoa. Työnhaku voi tuntua mahdottomalta. Katkon voi halutessaan hyödyntää esimerkiksi lepäämiseen tai tehden esivalmisteluja tulevaa syksyä varten.
Työnhakuun on hyvä suhtautua jokseenkin samoin kuin työntekemiseen. Siihen menee osa valveillaoloajasta, mutta aikaa täytyy jäädä myös taukoihin, vapaa-aikaan ja palautumiseen. Kesällä aikaa voi käyttää esimerkiksi ulkoiluun. On tärkeää, että sallii itselleen levon myös ajatusten tasolla. Työttömän työnhakijan arkeen ei erikseen kuulu palkallista lomaa, mutta tämä ei tarkoita, etteikö työnhakija olisi oikeutettu lepäämään ja huolehtimaan itsestään. On turha päivittäin tutkailla avoimia työpaikkailmoituksia ja turhautua niiden vähyyteen ja osumattomuuteen. Toimivampiakin keinoja on olemassa.

Työnhaussa yksi keino edetä on vastata avoimiin työpaikkailmoituksiin. Näitä julkaistaan kesäisinkin, vaikka määrä on pienempi kuin loma-aikojen ulkopuolella. TE-palveluiden sivuilla käyttöön kannattaakin ottaa paikkavahti, jonka avulla saa sähköpostiin ilmoituksen, kun kiinnostava työpaikkailmoitus julkaistaan.

Työnhakua voi tehdä myös avoimien hakemusten kautta. Joillakin työnantajilla voi olla käytössään järjestelmä avoimen hakemuksen jättämistä varten. Tämä helpottaa hakemista. Jos järjestelmää ei ole, joutuu ehkä erikseen selvittämään oikean henkilön tai osoitteen, johon olla yhteydessä. Vaivannäköä joutuu siis tekemään enemmän mutta todennäköisesti myös kilpailu on vähäisempää kuin selkeitä kanavia käytettäessä. Avoimia hakemuksia voi jättää myös kesälomakaudella.
Myös selvitystyölle on hyvin aikaa kesäisin. Voi siis kartoittaa potentiaalisia työnantajia, joihin olla esimerkiksi lomakauden jälkeen yhteydessä. Tässä voi käyttää apuna yritysrekisteriä ja ylipäänsä netin tiedonhakua, erilaisia verkostojaan sekä myös omia havaintoja vieraista yritysten nimistä, jotka kannattaa tarkistaa.

Kesää voi käyttää myös opiskeluun. Esimerkiksi kielten opiskelu tai vaikka tietokoneen käyttötaitojen petraus voivat helpottaa työnsaantia ja ne ovat myös hyvä merkintä CV:ssä. Opintomahdollisuuksia voi tarkastella esimerkiksi avoimen yliopiston ja AMK:n tarjonnasta, paikallisen tai lähimmän ammatillisen oppilaitoksen opintovalikoimasta, kesäyliopistoilta sekä kansan- ja kansalaisopistoilta.
Hannele

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti