keskiviikko 12. huhtikuuta 2023

Uskallanko valmistua? Viisi näkökulmaa pelon käsittelyyn asiantuntijatyötä aloittaessa

Kuvituskuva.

Epäröinti opintojen viime metreillä on varsin yleistä. Moni tuntee yleisen odotuksen, että lukion tai ammatillisen tutkinnon jälkeen on hyvä hankkia korkeakoulututkinto, jotta pääsee hyvää urakehitykseen kiinni. Korkeakouluopinnoissa menestyy melko lailla samoilla strategioilla kuin 2. asteen opinnoissa sitä ennen, joskin kaikkea opiskellaan enemmän. Hyvä opiskeluputki tulee opinnäytetyön myötä lähelle loppuaan. Mielessä on opintojen myötä rakentunut kuva ammatillisista ihanteista – miten työ kuuluu tehdä hyvin, mitä kaikkea on eri näkökulmista otettava huomioon. Opintoihin kuuluvat työharjoittelut antavat käytännön kokemusta työstä. Kokemus voi vahvistaa työmotivaatiota, mutta toisinaan vahvistumaan pääsevät myös epäilykset omasta sopivuudesta asiantuntija-ammattiin. Esittelen tässä muutaman näkökulman ja vinkin, joilla voit aloittaa tilanteesi käsittelyn
  1. Yritä löytää matalan riman työelämävaihtoehto, mistä olisi helpointa lähteä liikkeelle
    Jos harjoittelusta jäi kielteisiä kokemuksia, kannattaa seuraava työkokemus pyrkiä luomaan erilaiseksi. Mieti itseäsi lempeästi, mitä olet osannut eri tilanteissa vaikkapa vapaa-ajalla, ja mistä olet saanut myönteistä palautetta. Mieti myös toisaalta mitä et ainakaan halua. Eri ammattialojen työnkuviin voit tutustua www.toissa.fi -sivulla tai avoimia työpaikkoja etsimällä. Mieti haluaisitko aloittaa määräaikaisessa työssä vai tuntuisiko pidempi työsuhde turvallisemmalta. Kiinnitä huomiota työpaikkoja hakiessa, mitä työnantaja kertoo perehdytyksestä ja onko samaa työnkuvaa tekeviä työntekijöitä työyhteisössä tai muutoin saavutettavissa. Mieti myös rohkeasti sitäkin, mitä teet jos koet työssä haasteita - keneen otat yhteyttä, keneltä saat parhaiten tukea. Huomaa millaista uhkakuvaa pelkäät – mikä olisi pahinta mitä voi tapahtua ja olisiko se kuitenkaan ihan ylitse pääsemätön tilanne.

  2. Tarkenna katse tärkeisiin asioihin
    Huomaa päivittäin, mikä tänään on sujunut ja mitä olet saanut aikaan. Miten edistit opinnäytetyötäsi, tai mitä tänään teit työnhakurintamalla. Jos tavoite on horisontissa siintävä täydellinen ja suuri visio, voi tuntua vaikealta yltää niin suureen tavoitteeseen. Voitko löytää pieniä välitavoitteita, pienimmän mahdollisimman askeleen tavoitteen suuntaan, jonka voisit saavuttaa. Liian stressaantuneena on vaikea edetä. Mieti mikä voisi helpottaa oloasi, mitä tarvitset tällä hetkellä. Toisinaan aikalisäkin voi auttaa, etsi vaikka jotain helpompaa työtä, kuin mihin koulutuksen perusteella olisi edellytyksiä, jotta saat kokemusta työelämästä.

  3. Etsi tukea ja kannustusta
    Joku toinen saattaa nähdä kannustavia ja uusia näkökulmia tilanteeseesi, ei kannata jäädä ulkopuolisuuden tunteisiin liiaksi kiinni. Oppilaitosten opinto-ohjaajat, amanuenssit, opinnäytetyön ohjaajat, opiskelijaterveydenhuolto, te-palvelut, tuttavasi jotka työskentelevät jo sinun alalla – mieti kenestä haet ensimmäistä keskustelukaveria tilanteeseen, niin seuraava askel jo helpottuu. Käy lävitse saamasi palautteen kannustavia puolia.

  4. Ole kärsivällinen noviisi ja arvosta sitä, mikä jo sujuu
    Asiantuntijatyöhön kasvaminen vie vuosia. Ammatti-identiteetti kyllä kehkeytyy ajan kanssa, ja vasta taaksepäin katsoessa voit huomata edistyksen. Epäröinti ja varovaisuus voivat piinata, mutta toisaalta epävarma tekee vähemmän virheitä koska tarkistaa työn jäljen huolellisemmin ja osaa tarkastella asioita useammasta näkökulmasta. Työelämä vaatii erilaisia taitoja kuin opiskeluelämä aiemmin. Katsele uteliaana, miten työympäristöjen sosiaalinen maailma toimii ja kokeile erilaisia strategioita työskentelytavoissasi ja työpaikan päivittäisissä kohtaamistilanteissa.

Lue lisää ammatti-identiteetistä esimerkiksi Katariina Kopakan kandityöstä.

Heli
Uraohjauksen psykologi

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti