keskiviikko 16. maaliskuuta 2022

Korkeakoulujen toinen yhteishaku alkaa 16.3. - vinkkejä AMK-hakuun

Kuvituskuva: Nuori nainen kansio sylissä.


Kiinnostavatko sinua ammattikorkeakouluopinnot? Olethan huomannut, että tänään on käynnistynyt korkeakoulujen kevään toinen yhteishaku. Tästä artikkelista löydät vinkkejä AMK-tutkintoihin hakemiseen liittyen.

Taas on tullut yhteishaun aika. Joka kevät ja syksy yhteishaussa on mukana mitä kiinnostavimpia opiskeluvaihtoehtoja ammattikorkeakouluissa ympäri Suomen. Tänään alkavassa haussa ovat mukana ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen suomen- ja ruotsinkieliset koulutukset.

Kun ammattikorkeakouluopintoihin hakeminen on mielessä, hyvä paikka aloittaa on ammattikorkeakoulujen yhteinen Ammattikorkeakouluun.fi -sivusto. Sieltä löydät tietoa siitä, mitä ammattikorkeakoulussa voi opiskella. Sivustolla on listattu AMK-tutkinnot ja oppilaitokset, joissa kyseistä tutkintoa voi opiskella. Koulutuksen tiedoista löydät lisätietoa opintojen kestosta ja sisällöstä sekä siitä, millaisiin tehtäviin tutkinnon suorittaneet yleensä työllistyvät.

Kun olet päättänyt mihin opintoihin aiot hakea, itse hakeminen tapahtuu uudistuneen Opintopolun kautta. Hakuaika on 16.3. klo 8.00–30.3.2022 klo 15.00. Olemme keränneet vinkkejä Opintopolun käyttöön aiempaan artikkeliimme, sen löydät täältä. Opintopolusta löydät myös tekstitetyn opastusvideon, jossa on havainnollisesti kuvattu, miten Opintopolusta haetaan koulutuksia, esimerkiksi haun rajaamista.

Moni ammattikorkeakouluun opiskelemaan haluava tuskailee sen kanssa, että omalla paikkakunnalla ei ole opintoja tarjolla, tai että oman paikkakunnan oppilaitokseen on vaikea päästä sisään suuren hakijamäärän vuoksi. Silloin hyvä vaihtoehto voivat olla monimuoto- tai verkko-opinnot jossain kauempana sijaitsevassa oppilaitoksessa. Monimuoto-opinnoissa pääosa opinnoista tapahtuu etäopiskeluna, verkko-opinnoissa yleensä kokonaan, jolloin opintojen suorittaminen on mahdollista, vaikka oppilaitos sijaitsisi kauempanakin. Koska monimuoto- ja verkko-opinnot ovat enimmäkseen etänä tehtäviä, vaativat ne opiskelijalta motivaatiota, omatoimisuutta ja kykyä aikatauluttaa omaa tekemistään. Toisaalta ne myös yleensä tuovat joustavuutta opintoihin, jolloin opiskelu yleensä on mahdollista esimerkiksi työn ohessa. Opintopolusta löydät monimuoto- ja verkko-opinnot rajaamalla hakua kohdasta Opetustapa, katso kuva alla. Kun sitten teet Opintopolussa haun ja lähdet tutustumaan hakuvaihtoehtoihin, kannattaa vielä tarkistaa hakukohteen tiedoista kohta Koulutuksen perustiedot. Sieltä näet onko opetustavan tai -ajan suhteen ilmoitettu jotain lisätietoja – esimerkiksi montako lähipäivää kuukaudessa monimuoto-opintoihin sisältyy.

Kuva: Opintopolku opetustapa suodatinvalikko

Suurin osa AMK-tutkintojen yhteishakukohteista käyttää opiskelijavalinnassaan todistusvalintaa ja valintakoetta. Jos valintakohde käyttää opiskelijavalinnassaan valintakoetta, samaisella hakulomakkeella, jolla opintoihin haetaan, ilmoittaudutaan myös valintakokeeseen. Valintakokeeseen ilmoittautuessa valitaan koepaikkojen ja -aikojen listalta, missä ja koska kokeen haluaa tehdä. Voit tehdä valintakokeen missä tahansa ammattikorkeakoulussa, jossa AMK-valintakoe on käytössä ja jossa on vapaita suorituspaikkoja, riippumatta siitä, mihin olet hakemassa. Valintakokeet ovat tänä keväänä aikavälillä 30.5.–3.6.2022, kaikki päivät eivät kuitenkaan välttämättä ole käytössä kaikissa ammattikorkeakouluissa. Kokeita järjestetään aamupäivällä klo 9 alkaen ja iltapäivällä klo 14 alkaen. Erillistä kutsua kokeeseen ei lähetetä eli sinun kannattaa ottaa valitsemasi valintakokeen aika ja paikka ylös itsellesi. Löydät sen myös Oma Opintopolku -palvelusta. Huomaathan, että kun koepaikan ja ajan on valinnut, ei sitä hakuajan jälkeen voi enää vaihtaa.

Ammattikorkeakouluun.fi -sivustolta löytyy yleistä tietoa ammattikorkeakouluun hakemisesta sekä valintakokeesta: mitä koe sisältää, mitä kokeessa tapahtuu ja mitä ottaa kokeeseen mukaan. Jos hakukohteesi käyttää valintakoetta opiskelijavalinnassaan, valintakokeesta kertova osio kannattaa lukea läpi huolella. Kokeen sisällöstä kertova osio antaa vinkkiä siitä, millaisiin asioihin kokeeseen valmistautuessa kannattaa keskittyä. Laitteistovaatimuksiin kannattaa tutustua, koska koe tehdään omalla tietokoneella. Huomaathan myös, ilman henkilöllisyystodistusta kokeeseen ei pääse sisälle ja oma kynä pitää olla mukana. Samaisella sivulla on tietoa myös yksilöllisistä järjestelyistä. Jos tarvitset yksilöllisiä järjestelyitä, hakulomake pitää lähettää 6.4.2022 klo 15.00 mennessä sen oppilaitoksen hakijapalveluihin, jonka olet valinnut koepaikaksesi. Hakulomakkeen löydät valintakoe -sivulta. Ammattikorkeakoulun valintakoetta kävi kokeilemassa toissa vuonna myös uraohjauksen psykologimme. Hänen kokemuksistaan yhteishausta ja pääsykokeesta ensimmäisenä koronakeväänä voit lukea blogistamme, linkit kyseisiin juttuihin löydät alta Linkit-otsikon alta.

Onnea hakuun!

Mari
psykologi, uraohjaus

Linkit

http://suotuisasuunta.blogspot.com/2020/08/aikuisena-ammattikorkeakoulun.html 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti