keskiviikko 4. elokuuta 2021

Tietojen jakaminen Koski-tietovarantoon kirjatuista opinnoista

 

Kuva: Kuva on kuvankaappaus verkkosivulta https://opintopolku.fi/koski/, jossa on kerrottu perustiedot Koski-tietovarannosta. Samat tiedot löytyvät tästä blogitekstistä.

(Päivitetty 20.5.2022)

Tiesitkö, että voit tarkastella tietoja omista (ja huollettaviesi) opintosuorituksista, suoritetuista tutkinnoista ja opiskeluoikeuksista Koski-tietovarannosta? Kosken käyttäminen on helppoa ja ilmaista. Kirjautuminen tapahtuu Oma opintopolku -palvelun kohdasta Omat opintosuoritukseni. Tarvitset kirjautumiseen pankkitunnukset, mobiilivarmenteen tai sirullisen henkilökortin.

Koskesta löytyvät tällä hetkellä tiedot:

  • Peruskoulusta, lukiosta ja ammatillisista oppilaitoksista vuodesta 2018 alkaen
  • Ylioppilastutkinnot vuodesta 1990 alkaen
  • Korkeakoulusta vuodesta 1995 alkaen (tässä voi olla korkeakoulukohtaisia poikkeuksia)

Koski on luotettava tietolähde. Tietojen tallentamisesta vastaavat oppilaitokset ja tietovarannon toiminnasta vastaa Opetushallitus. Koski perustuu valtakunnallisista opinto- ja tutkintorekistereistä annettuun lakiin. Kosken tietoja käyttävät päätöksenteossa muun muassa Kela ja Työllisyysrahasto. Jos havaitset Kosken tiedoissa puutteita, ota yhteyttä oppilaitokseen.

Mihin Koskea voi käyttää? Voit jakaa tietoa suorittamistasi koulutuksista työnantajille, oppilaitoksille tai viranomaisille – myös TE-palveluille – ihan kenelle haluat. Kosken kautta vanhempi voi seurata alaikäisen lapsen opintojen etenemistä. Koski voi myös pelastaa päivän, jos olet kadottanut paperisen todistuksen muuton yhteydessä ja tarvitsetkin yllättäen todistuksen tietoja. Otathan kuitenkin huomioon sen, ettei Koskesta löydy tietoja kovin vanhoista tutkinnoista.

Omien suoritustietojen jakaminen onnistuu näitä askelia seuraamalla:

  1. Kirjaudu sisään (esim. pankkitunnuksilla)
  2. Valitse “Jaa suoritustietoja”
  3. Valitse jaettavat suoritustiedot rasti ruutuun periaatteella
  4. Valitse “Jaa valitsemasi opinnot” → Järjestelmä näyttää sinulle jakolinkin
  5. Valitse “Katso, miltä suoritusote näyttää selaimessa”, josta pääset esikatselemaan miltä jakamasi tiedot näyttävät linkin avaajalle
  6. Valitse jakolinkin voimassaolon viimeinen päivä
  7. Kopioi jakolinkki talteen

Olet valmis! Jakolinkki on ihan tavallinen selainohjelmalla avattava nettiosoite (https://opintopolku.fi/koski/opinnot/…). Voit lähettää jakolinkin haluamallasi tavalla, jolloin linkin avaaja voi tarkastella suoritustietojasi kirjautumatta sisään itse palveluun. Jakolinkin avaaja näkee suoritustietojen lisäksi myös koko nimesi ja syntymäaikasi, mutta ei henkilötunnuksen loppuosaa. Halutessasi voit poistaa jakolinkin käytöstä milloin vain kirjautumalla palveluun, valitsemalla “Jaa suoritustietoja” ja kyseisen linkin kohdalta “Poista linkki käytöstä”.

Loppuun vielä tärkeä muistutus: määrittele jakolinkin voimassaolo mieluummin liian pitkäksi kuin lyhyeksi. Esimerkiksi antaessasi Oma asioinnissa selvitystä opinnoista TE-palveluille, ota huomioon asioiden käsittelyajat. Käsittely voi pitkittyä, jos jakamasi linkin voimassaolo päättyy ennen kuin asia on loppuunkäsitelty.

/Panu

Koulutusneuvoja
Valtakunnallinen koulutusneuvonta

Lähteet

Laki valtakunnallisista opinto- ja tutkintorekistereistä (14.12.2017/884) (viitattu 19.5.2021)
https://finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2017/20170884

Oph.fi: Koski-tietovaranto (viitattu 19.5.2021))
https://www.oph.fi/fi/palvelut/koski-tietovaranto

Opintopolku.fi: Kirjaudu sisään Oma Opintopolkuun (viitattu 19.5.2021))
https://opintopolku.fi/oma-opintopolku/

Opintopolku.fi: Opintoni (viitattu 24.5.2021))
https://opintopolku.fi/koski/

Työmarkkinatori: Töiden ja tekijöiden kohtaamispaikka (viitattu 20.5.2022)
https://tyomarkkinatori.fi/

(Päivitetty 20.5.2022. Päivitettiin linkit ja lähdeluettelo ajan tasalle.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti