keskiviikko 28. huhtikuuta 2021

Verkko-ohjaus urasuunnittelun tukena

 

Kuvituskuva: Ohjaaja ja asiakas työpöydän ääressä

Oletko paras versio itsestäsi? Pitäisikö sinun liikkua enemmän? Aloittaa elämäntaparemontti? Tehdä jotain unelmiesi eteen? Nukkua enemmän, ajatella positiivisemmin, suorittaa elämääsi nopeammin, korkeammalle ja tehokkaammin?

Vai pitäisikö sinun olla armollinen itsellesi? Nyt niin muodikasta life coachausta myydään sekä tehokkuus- ja suorittamispuheella että armollisuuspuheella. Välillä tarvitaankin ulkopuolisen apua kirkastamaan omia tavoitteita ja suunnittelemaan seuraavia askeleita. Jos haluat rauhassa pohtia uraasi jonkun sellaisen kanssa, joka ei hiosta eikä yritä myydä sinulle lisää valmennustunteja tai kaiken korjaavia ihmetuotteita, miksi et hakeutuisi julkisten työvoimapalveluiden uraohjaukseen? Uraohjaus on tukenasi esimerkiksi, kun kohtaat haasteita työelämässä tai etsit uutta ammatillista suuntaa.

Olet itse oman elämäsi paras asiantuntija. Ohjaaja ei anna valmiita vastauksia tai ratkaisumalleja, vaan pyrkii vahvistamaan omaa asiantuntijuuttasi elämäsi suhteen. Ohjauksen tavoitteena on, että hahmotat paremmin vaihtoehdot ja sinulle mahdolliset toimintatavat, jotka johtavat toivomallesi tielle. Ohjauksessa korostetaan asioiden tulkinnanvaraisuutta ja pyritään löytämään uudenlaisia näkökulmia.

Toisen näkökulmaa voi tarvita esimerkiksi omaa kehittymistä pohtiessa. Moni arvioi omaa osaamistaan vain erilaisissa kilpailu- ja arviointitilanteissa, kuten työtä tai opiskelupaikkaa hakiessa. Silloin itsekriittisyys kasvaa ja kriittiset ajatukset voivat estää oman osaamisen laajuuden tai syvyyden hahmottamista. Itsemyötätunto auttaa oman osaamisen tunnistamisessa, mutta suorituskeskeisessä yhteiskunnassamme tarvitaan joskus se ohjauksen ammattilainen, joka antaa luvan olla itselleen armollinen.

Kun uraohjauksessa puhutaan mikrotarinoista, ei niillä tarkoiteta tiktok-videoita tai someen jaettua oman elämän esittämistä. Pikemminkin on kyse oman elämän suunnittelusta (Life Design) sekä toivottavan tulevaisuuden rakentamisesta. Ohjauksessa voi rakentaa oman uratarinansa uudelleen. Ura tai tuleva ura koostuu erilaisista mikrotarinoista ja valintojen hetkistä. Niissä saattaa toistua samanlaisia narratiiveja tai toistuvia toimintamalleja, jotka näkee paremmin ulkopuolelta. Ohjauksen ammattilainen auttaa oman haitallisen ajattelutavan tunnistamisessa ja oman uratarinansa uudelleen rakentamisessa.

Jos sinua kiinnostaa tarinallinen lähestymistapa ammatilliseen suuntautumiseesi, verkko-ohjaus voisi sopia sinulle oikein hyvin. Verkko-ohjauksessa työstät tarinaasi kirjoittamalla ja myös keskustelemalla. Julkisten työvoimapalveluiden uraohjaus on monikanavaista, ja tekstipohjainen ohjaus vain yksi kanava muiden joukossa.

Koko maan TE-toimistoilla sekä TE-puhelinpalveluilla on nyt käytössä uusi verkko-ohjauksen alusta Ohjaustaverkossa.fi. Se sopii oikein hyvin kaikille, joilla on halu muutokseen työuralla sekä aikaa työskentelyyn ammattilaisen tuella. Verkko-ohjauksessa voit pysähtyä pohtimaan siirtymävaiheita, rakentamaan tarinaasi uudelleen sekä kuvittelemaan ja työstämään parempaa versiota tulevaisuudestasi.

Ohjaustaverkossa.fi on tietoturvallinen virtuaalinen alusta, jonka avulla voit

  • käydä ohjaajan kanssa luottamuksellista keskustelua kirjoittamalla
  • jakaa ohjaajalle henkilökohtaisia tietojasi ja tiedostoja turvallisesti
  • työstää ohjaajan suosittelemien aktivoivien tehtävien avulla tilannettasi ja tarinaasi myös ohjauskeskustelujen välissä.

Tarvitset vain nettiselaimen sekä vahvan tunnistautumisen välineet. Hakeudu verkko-ohjaukseen TE-toimistojen tai TE-puhelinpalvelujen ajanvarauskäytännön kautta. Ohjaaja luo ohjaustilan ja lähettää sinulle sähköpostikutsun. Tunnistaudut Suomi.fi:llä ja yhteinen verkkotyöskentely kohti uutta ja toivottavampaa suuntaa voi alkaa.

Satu Meriluoto

Digitalisaation moniosaaja ja verkkovuorovaikutuksen kehittäjä. Innostunut elinikäisen ohjauksen ja jatkuvan oppimisen teemoista aina vain.
Keski-Suomen ELY / Kohtaamo-hanke
Ohjaustaverkossa.fi

Katso myös

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti