keskiviikko 30. syyskuuta 2020

Miten otan allergian huomioon ammatinvalinnassa?

Allergiset sairaudet ovat yleisiä ja lisääntymään päin. Oireita voi tulla hengityksen, kosketuksen tai ruoansulatuselimistön kautta. Allergia voi vaikuttaa työelämässä monin tavoin - se voi häiritä esimerkiksi tehtävissä, joissa käsiä joutuu pesemään usein, tai ympäristössä jossa on pölyjä ja kemikaaleja. Lääkärit tutkivat allergiaoireita ja antavat neuvoja niiden kanssa pärjäämiseen. 

 Kuvituskuva

Työterveyslaitoksen sivulla voit tehdä pikatestin siitä, minkä verran omat allergiaoireet rajoittavat ammattivaihtoehtojasi, ja mitä kannattaa ottaa huomioon.

Laajemmin löydät allergia- ja alakohtaista tietoa Opintopolusta ja Työterveyslaitoksen sivuilta. Joskus kiinnostukset kuitenkin kohdistuvat ammatteihin, joissa allergia rajoittaa työskentelyä jonkin verran. Silloin kannattaa keskustella tilanteesta useamman tahon kanssa. Lääkärillä voi olla hyviä näkökulmia siihen, onko allergian aiheuttajaa täysin vältettävä, vai riittääkö hyvä lääkitys tai suojavarusteet pärjäämään työssä. Täydentävää näkökulmaa kannattaa hakea oppilaitoksesta hakutoimiston kautta, jos on jo tiedossa mitkä alat kiinnostaisivat. Ammatinvalintapsykologin kanssa voi käydä keskusteluja laajemmin omista valmiuksista, kiinnostuksista ja ammattivaihtoehdoista. Jos lääkäri on myötämielinen jonkun verran riskiä sisältävien työympäristöjen kokeilemiseen, voi olla mahdollista tehdä kiinnostavalle alalle työkokeilu.

Ammatteja on onneksi satoja, joten voit katsella myös turvallisten ammattien listaa. Kannattaa muistaa armollisuus itseä kohtaan, ja rakentaa omaa polkua eteenpäin metri kerrallaan. Työelämässä tarvitaan vahvuuksiasi ja voimavarojasi - kun löydät sopivan paikkasi opinnoissa ja töissä, allergia ei enää tunnukaan niin isolta rajoitteelta elämässä.  

Heli

urapsykologi


linkki päivitetty 21.9.2022

2 kommenttia:

  1. Hei, Pikatestin linkki vie jostain syystä toiselle sivulle. Löysin linkin testiin sivulle johtavan "polun" edellisestä vaiheesta/sivulta. Terveisin, Anni

    VastaaPoista