keskiviikko 12. elokuuta 2020

Muutoksia aikuiskoulutustuessa



Muutosten tuulet puhaltavat aikuiskoulutustuen ympärillä. Tutustutaan yhdessä niihin tässä blogitekstissä. Aikuiskoulutustuen muutoksilla on tarkoitus parantaa työntekijöiden mahdollisuutta opiskella työnteon rinnalla. Muutokset astuvat voimaan 1.8.2020. Muutokset koskevat kaikkia palkansaajia, jotka hakevat tukea uuteen koulutukseen. Yrittäjien aikuiskoulutustukeen ei tule muutoksia.


Muutokset pähkinänkuoressa:


· Tukien hakeminen muuttuu kaksivaiheiseksi. Tukea haetaan jatkossa ensihakemuksella ja maksuhakemuksella.
· Lisäksi muutoksia tulee aikuiskoulutustuen määrään, tukikuukausien kulumiseen sekä opintosuoritusvaatimuksiin.


Tukien hakeminen kaksivaiheiseksi


Uuden lain myötä hakuprosessi muuttuu kaksivaiheiseksi. Ensimmäisenä tukea hakevan on täytettävä ensihakemus ja vasta tämän jälkeen tukea haetaan kuukausittain jälkikäteen erillisellä maksuhakemuksella. Näin pystyy helpommin yhdistämään työn ja opiskelun. Mikäli ei jostain syystä hae tukea jonain kuukautena, siitä ei tarvitse ilmoittaa Työllisyysrahastolle. Ensihakemuksella voi hakea tukioikeutta kerralla enintään 15 kuukaudelle.


Kun ensihakemus on täytetty, selvitetään tuen perusteena oleva palkka ja muut tuen saamisen edellytykset.


Ensihakemuksella selvitettävät tuen edellytykset:


Tukea on mahdollista saada, jos
· on päätoimisessa työ- tai virkasuhteessa, joka on kestänyt vähintään vuoden yhtäjaksoisesti tai useammassa jaksossa tuen alkamiseen mennessä
· jää työstään opintovapaalle
· suorittaa vähintään 4 opinto- tai osaamispistettä tukikuukautta kohden täysin palkattoman kuukauden aikana tai suorittaa vähintään 2 opinto- tai osaamispistettä tukikuukautta kohden työskentelyn ohessa, kun tuloja saa tukikuukauden aikana yli puolet normaalista palkasta
· opiskelee suomalaisessa julkisen valvonnan alaisessa oppilaitoksessa joko tutkintoa, tutkinnon osaa tai ammatillista lisä- tai täydennyskoulutusta
· ei saa muita etuuksia opiskelun aikana
· on ollut työelämässä vähintään 8 vuotta.


Työllisyysrahasto pystyy hyödyntämään tulorekisteristä ensihakemusvaiheessa palkkatietoja, joiden avulla lasketaan aikuiskoulutustuen ansio-osa.


Ensihakemuksessa kysytään myös suostumusta maksuhakemuksen automatisoituun päätöksentekoon. Ensihakemuksiin ei käytetä automaattista päätöksentekoa. Automatisointi nopeuttaa huomattavasti hakemusten käsittelyaikoja. Automaattiseen päätökseen voi aina hakea muutosta, josta tulee tarkat ohjeet päätöksen mukana.


Tilanteita, joissa hyödynnetään automaattista päätöksentekoa maksuhakemuksissa:

· Hakijalla ei ole mitään tuloja opiskelun aikana.


· Kun hakija on tarkistanut tulojen paikkansa pitävyyden tulorekisteristä tai Kelasta.


Maksuhakemus:


Ensihakemuksen jälkeen, kun päätös on tullut, voi hakea tukea maksuhakemuksella. Hakija täyttää maksuhakemuksen kokonaisille kalenterikuukausille takautuvasti. Maksuhakemuksella selvitetään haetun kuukauden ansiot ja etuudet. Maksuhakemuksia voi lähettää niin monta kertaa kuin tukikuukausia on jäljellä.


Tuen määrä ja tuen kuluminen:


Aikuiskoulutustuen perusosan suuruus on tänä vuonna noin 600,07e/kk. Perusosaan lisätään ansio-osa, joka lasketaan palkan perusteella. Tuen suuruus määräytyy tulojen ja uudistetun laskentakaavan perusteella (laskuri löytyy sivuilta https://www.tyollisyysrahasto.fi/aikuisopiskelijan-etuudet/aikuiskoulutustuen-lakiuudistus/#maarajakuluminen )Tällä uudella laskentakaavalla tehdään työn ja opiskelun yhdistämisestä helpompaa.


Tukipäiviä kuluu kuukaudessa kuukauden tai puolikkaan verran riippuen siitä, kuinka paljon tekee työtä tukikuukauden aikana. Jos saa tuloja tukikuukauden aikana yli puolet normaalista palkasta, tukea kuluu puoli kuukautta. Jos saa tuloja tukikuukauden aikana alle puolet normaalista palkasta, tai tuloja ei ole lainkaan, tukea kuluu 1 kuukausi.


Opintojen laajuus:


Jotta hakijalla olisi oikeus saada aikuiskoulutustukea, tulee hänen suorittaa vähintään 2 opinto- tai osaamispistettä (jos saa tuloja yli puolet normaalista palkasta) tai 4 opinto- tai osaamispistettä (jos ei saa tuloja yhtään tai saa alle puolet normaalista palkasta) opinto- tai osaamispistettä haetun tukikuukauden aikana. Suoritettavien opintopisteiden määrä riippuu siis muista tuloistasi.


Jatkossa aikuiskoulutustuen saajan kannalta opiskelu työnteon ohessa on helpompaa ja joustavampaa.


Antoisia opintohetkiä!


Heli
Koulutusneuvoja
Valtakunnallinen koulutusneuvonta


Lisätietoa: Työllisyysrahaston sivuilta https://www.tyollisyysrahasto.fi/aikuisopiskelijan-etuudet/aikuiskoulutustuen-lakiuudistus/

Tekstiä muokattu: 14.1.2021

5 kommenttia:

  1. Hei, kannattaako aikuiskoulutustuen ensihakemuksen yhteydessä tuen alkamis- ja päättymispäiviksi valita yhtäjaksoisesti koko 15 kuukautta kestävä jakso, vai lyhyempiä pätkiä?
    Voiko tämän muuttaa jälkeenpäin, esim. kesän ajaksi, jolloin olisi mahdollista olla kokoaikaisesti työssä, tai vastaavasti jos kesän ajaksi saakin palkattoman harjoittelupaikan, jolloin aikuiskoulutustuelle olisi tarvetta?

    VastaaPoista
  2. Hei, kannattaa hakea 15 kk aikuiskoulutustukea yhtäjaksoisesti. Voit siis hakea ensihakemuksella tukioikeutta samalle ajalle, kun opintovapaasi on myönnetty.
    Maksuhakemuksilla voit sitten hakea ensipäätöksen kattavalle ajanjaksolle tukea niille kuukausille, joille haluat. Jos et halua hakea tukea tiettynä kuukautena, sinun ei tarvitse ilmoittaa asiasta Työllisyysrahastoon. Kuukaudet, joille et hae tukea, eivät myöskään kuluta tukioikeuttasi.

    Lisätietoja voit käydä katsomassa Työllisyysrahaston sivuilta https://www.tyollisyysrahasto.fi/aikuisopiskelijan-etuudet/aikuiskoulutustuki-alkaen-1.8.2020/#aloita-ensihakemuksesta

    Antoisia opintoja!

    -Heli

    VastaaPoista
  3. Hei! Kaikki kriteerit itsellä täyttyvät, että olisin oikeutettu aikuiskoulutustukeen työllisyysrahaston kautta. Loppuuko tuen saaminen jos itse irtisanoudun töistä opintovapaan aikana?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Kiitos viestistä ja pahoittelut näin myöhässä tulevasta vastauksesta. Aikuiskoulutustuen saaminen päättyy, jos irtisanoutuu itse työstä. Oikeus aikuiskoulutustukeen voi säilyä, jos työsuhde päättyy tukikauden alkamisen jälkeen itsestä riippumattomista syistä. Aikuiskoulutustukeen liittyvistä asioista päättää Työllisyysrahasto, joten suosittelen varmistamaan aina sieltä nämä asiat.

      Mukavaa viikon jatkoa!

      /Panu

      Poista