keskiviikko 3. kesäkuuta 2020

Opiskelupaikkaa ei tullutkaan—seitsemän vinkkiä ensi vuoteenTosi harmi, että et saanut opiskelupaikkaa yhteishaussa. On silti paljon, mitä voit tehdä. Voit vielä päästä opiskelemaan, parantaa ensi vuoden pääsymahdollisuuksia tai hankkia työkokemusta, jos haluat ja onnistaa. Alla vinkkejä, miten voit toimia.


Koulutushaut löydät Opintopolusta
1. Haen vapaaksi jääneitä koulutuspaikkoja 

Lukioon tai lukioon valmistavaan koulutukseen (LUVA) voit hakea hakuajan jälkeen lukioiden jatkuvien hakujen kautta. Tiedon vapaista paikoista löydät Opintopolusta tai lukioiden omilta sivuilta. Hakuajat vaihtelevat lukioittain.

Ammatillisiin koulutuksiin haet jatkuvassa haussa. Hakuajat ja hakumenettelyt vaihtelevat koulutusten mukaan. Paikkoja voit etsiä Opintopolusta tai oppilaitosten nettisivuilta.

Jatkuvassa haussa voit päästä opiskelemaan jopa alalle, johon et yhteishaussa olisi päässyt.


2. Haen perusopetuksen jälkeiseen valmistavaan ammatilliseen koulutukseen
  
Koulutukset löytyvät Opintopolusta. Hakuaika on 19.5.21.7.2019. Valmistavan koulutuksen jälkeen on mahdollista saada yhteishaussa kuusi lisäpistettä lisäopetuksesta ja olla samalla viivalla vasta peruskoulun päättötodistuksen saaneiden kanssa.
Kymppiluokalla (perusopetuksen lisäopetus) voit
  • korottaa peruskoulutodistuksen arvosanoja
  • tutustua työelämään ja eri koulutusvaihtoehtoihin
VALMA (peruskoulutuksen valmentava koulutus) valmentaa sinua ammatillisen tutkinnon suorittamiseen. Opinnoissa voit esimerkiksi kehittää opiskelutaitoja ja tutustua eri alojen koulutuksiin sekä ammattitehtäviin. Opinnot kestävät noin lukuvuoden.

Henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS) tarkentaa, mitä opintoja suoritat ja miten. Koulutukseen voi sisältyä osia ammatillisesta tutkinnosta ja joskus on mahdollista siirtyä opiskelemaan ammatillista tutkintoa jo kesken VALMAN.


3. Lähden kansanopistoon
 
Kansanopistoista löytyy vuoden pituisia opintolinjoja ja lyhytkursseja. Opiskelupaikkaa haetaan suoraan oppilaitoksesta.

Vuoden mittaiset kansanopistolinjat tarjoavat 6 lisäpistettä yhteishakuun.


4. Kouluttaudun oppisopimuksella
Ammatillisen perustutkinnon voit suorittaa myös oppisopimuksella. Oppisopimuskoulutus koostuu työssä oppimisesta ja oppilaitoksen järjestämistä teoriaopinnoista. 

Lisätietoja Opintopolusta.


5. Kokeilen jatkuvaa hakua ammattikouluun syksyllä
Voit hakea tammikuussa tai keväällä alkaviin koulutuksiin jatkuvassa haussa. Hakuajat vaihtelevat oppilaitoksittain ja koulutuksittain. Löydät tarkemmat tiedot hakuajoista Opintopolusta tai oppilaitosten omilta verkkosivuilta.

6. Etsin töitä
Peruskoulun jälkeisestä työkokemuksesta saa lisäpisteitä seuraavassa yhteishaussa. Vuoden työ tuo sinulle kaksi lisäpistettä. Maksimissaan työkokemuksesta voi saada kolme lisäpistettä.

Työkokemuspisteitä saa työn lisäksi osallistumisesta työpajatoimintaan tai työvoimakoulutukseen liittyvään työssäoppimisjaksoon.7. Haen apua


Tarvittaessa myös Ohjaamot ja Etsivä nuorisotyö voivat auttaa sinua eteenpäin. 

Mitä ikinä päätät tehdä, on tärkeää, että hakeudut jonnekin. Peruskoulun juuri päättäneille on yhteishaussa tarjolla kuusi lisäpistettä. Samalle viivalle juuri peruskoulun päättäneiden kanssa pääset menemällä kymppiluokalle, VALMA:an tai kansanopistoon.

Voit soittaa TE-puhelinpalveluiden Koulutusneuvontaan puh. 0295 020 702 tai kysyä meiltä chatissa, jos tarvitset apua koulutusasioissa. Pohditaan yhdessä vaihtoehtoja.
 
-Kirsti 
Koulutusneuvoja/Valtakunnallinen koulutusneuvonta


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti