keskiviikko 3. kesäkuuta 2020

Opiskelupaikkaa ei tullutkaan—seitsemän vinkkiä ensi vuoteen

Tämä blogi-teksti on kirjoitettu alun perin juuri peruskoulun päättäneille. Oppivelvollisuuden laajeneminen 18 ikävuoteen saakka muutti peruskoulun päättäneiden kouluun hakeutumista. Opinto-ohjaajat auttavat  jokaista peruskoulun päättänyttä löytämään oman polkunsa. Tämä teksti on tarkoitettu ensisijaisesti niille aiemmin peruskoulun päättäneille, jotka eivät ole vielä päässeet opiskelemaan. Kannattaa silti jatkaa lukemista, vaikka olisit päättänyt peruskoulun vasta tänä vuonna. Toivon, että voin antaa vinkkejä myös sinulle.

Harmi, että et saanut opiskelupaikkaa yhteishaussa. On silti paljon, mitä voit tehdä. Voit vielä päästä opiskelemaan, parantaa ensi vuoden pääsymahdollisuuksia tai hankkia työkokemusta. Alla vinkkejä, miten voit toimia.



Nuori nainen etsii koulutusvaihtoehtoja tietokoneelta.
Koulutushaut löydät Opintopolusta
1. Haen vapaaksi jääneitä koulutuspaikkoja 

Voit hakea lukioon hakuajan jälkeen lukioiden jatkuvien hakujen kautta. Tiedon vapaista paikoista löydät Opintopolusta tai lukioiden omilta sivuilta. Hakuajat vaihtelevat lukioittain.

Ammatillisiin koulutuksiin haet jatkuvassa haussa.

Hakuajat ja hakumenettelyt vaihtelevat koulutusten mukaan. Paikkoja voit etsiä Opintopolusta tai oppilaitosten nettisivuilta.

Jatkuvassa haussa voit päästä opiskelemaan jopa alalle, johon et yhteishaussa olisi päässyt.


2. Haen tutkintokoulutukseen valmentavaan koulutukseen (TUVA) jatkuvassa haussa
  

Oppilaitokset ilmoittavat vapaaksi jääneistä opiskelupaikoista Opintopolussa. Voit kysellä vapaita paikkoja myös suoraan oppilaitoksista. Valmentavan koulutuksen jälkeen on mahdollista saada yhteishaussa kuusi lisäpistettä lisäopetuksesta ja olla samalla viivalla vasta peruskoulun päättötodistuksen saaneiden kanssa.

Tutkintokoulutukseen valmentavassa koulutuksessa saat

  • valmiuksia hakeutua lukiokoulutukseen tai ammatilliseen tutkintokoulutukseen
  • selkeän suunnitelman jatko-opintojen ja työelämään
  • paremmat edellytykset suorittaa lukiokoulutuksen oppimäärä ja ylioppilastutkinto tai ammatillinen tutkinto.
 

Jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkikohtainen opiskelusuunnitelma. Voit siis opiskella omien tavoitteittesi ja osaamistarpeittesi mukaisesti. Koulutus kestää enintään vuoden. Joskus voi käydä niinkin, että pääset kesken valmentavan koulutuksen siirtymään tutkintokoulutukseen.


3. Lähden kansanopistoon
 

Kansanopistoissa voit suorittaa 

  • Vahvistaa opiskelutaitoja ja ohjaa jatko-opintoihin lukioon tai ammatilliseen koulutukseen

  • TUVA-koulutuksen

  • Lukio-opintoja

  • Yleissivistäviä kansanopistokoulutuksia

  • Ammatillisia tutkintoja tai tutkintojen osia 

Opiskelupaikkaa haetaan suoraan oppilaitoksesta.

Vuoden mittaiset kansanopistolinjat tarjoavat 6 lisäpistettä yhteishakuun.


4. Kouluttaudun oppisopimuksella

Ammatillisen perustutkinnon voit suorittaa myös oppisopimuksella. Oppisopimuskoulutus koostuu työssä oppimisesta ja oppilaitoksen järjestämistä teoriaopinnoista. 

Lisätietoja Oppisopimus.fi -sivustolta.



5. Kokeilen jatkuvaa hakua ammattikouluun syksyllä

Voit hakea tammikuussa tai keväällä alkaviin koulutuksiin jatkuvassa haussa. Hakuajat vaihtelevat oppilaitoksittain ja koulutuksittain. Löydät tarkemmat tiedot hakuajoista Opintopolusta tai oppilaitosten omilta verkkosivuilta.


6. Etsin töitä
Nuori etsimässä töitä TE-toimistossa

Tämä mahdollisuus on tarkoitettu teille, jotka ette ole oppivelvollisuuden piirissä. 

Työnteko kannattaa aina. Saat siitä arvokasta oppia tulevaisuuden työelämää varten. Se voi myös auttaa sinua alanvalinnassa.




Nuori nainen tsemppaa 7. Haen apua

 

Jos päätät peruskoulun tänä vuonna, saat apua oman koulun opinto-ohjaajilta. Tarvittaessa myös Ohjaamot ja Etsivä nuorisotyö voivat auttaa sinua eteenpäin. 

Mitä ikinä päätät tehdä, on tärkeää, että hakeudut jonnekin. Peruskoulun juuri päättäneille on yhteishaussa tarjolla kuusi lisäpistettä. Samalle viivalle juuri peruskoulun päättäneiden kanssa pääset menemällä TUVA:lle tai kansanopistoon.

Voit soittaa TE-puhelinpalveluiden koulutusneuvontaan puh. 0295 020 702 tai kysyä meiltä chatissa tai verkossa, jos tarvitset apua koulutusasioissa. Pohditaan yhdessä vaihtoehtoja.


-Kirsti 

Koulutusneuvoja/Valtakunnallinen koulutusneuvonta




Blogi-tekstiä on päivitetty 20.5.2022




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti