keskiviikko 21. elokuuta 2019

Kohtuullisuuden jäjillä

Kesälomalla luin kirjan Ritva Rajander-Ruustin kirjoittaman kirjan Kohtuus kaikessa, enemmän elämää vähemmällä. Kirjassa pohditaan tasapainon etsimistä työn, ajankäytön ja kulutuksen osa-alueilla. Ritva Rajander-Ruusti (FM) on perehtynyt työelämää, kohtuullistamista ja kuluttamista koskevaan kirjallisuuteen ja hän on myös itse vähentänyt työntekoaan tavoitellessaan parempaa elämää.

Kirjan kirjoittajalla on monipuolinen tapa käsitellä yksilöiden toimintaa osana yhteiskuntaa, jossa törmää markkinavoimiin ja luutuneisiin toimintatapoihin. Kirjassa esitellään monenlaisia tasapainon tavoittelun vaihtoehtoja, kuten työnteon vähentämistä ja opintovapaiden hyödyntämistä, jotta saa aikaa ja voimaa luoviin harrastuksiin. Varsinaisesti aivan uusia ideoita ei paljoa tullut, mutta kirjan lukemisen myötä tuli mietittyä omia tavoitteita ja valinnanmahdollisuuksia. Jotkut kirjan elämäntarinat myös muistuttivat läheisten ihmisten valinnoista. Uskoisin, että tämä kirja voisi antaa vahvistusta sille ajatukselle, että kannattaa tavoitella omaan elämään palauttavia ja antoisia asioita sen sijaan että panostaa pelkästään työhön. Kirjassa esitellään myös keinoja, millä voi edesauttaa jaksamista omassa työssään.

Mielenkiintoinen havainto kirjassa oli, että tilastojen valossa työtunnit ovat keskimäärin suomalaisilla vähentyneet, mutta vastaavasti kodin- ja lastenhoitoon satsataan aikaa paljon aiempaa enemmän. Vaatimustaso lastenhoidon kohdalla on kasvanut paljon; myös vapaa-aikaan satsataan paljon – harrastusvälineistö on kallista ja laadukasta.


Rajander-Ruusti tuo esiin myös kohtuullistamisen kritiikkiä – downshiftaaminen muoti-ilmiönä on hyväosaisten ihmisten ilmiö, koska se sisältää ajatuksen, että työkeskeisyys ja kuluttaminen on ollut liiallista ja sen huomattuaan ihminen ”hyppää oravanpyörästä pois”. Jos arvot ovat olleet kohdillaan jo työelämää aloitellessa, ei muutoksiin ole tarvetta. Toisaalta kaikilla ei ole elämäntilanteen vuoksi valinnanvapautta työnteon määrän suhteen. Viestintä ja kaupallinen markkinointi kertovat tarinaa kuluttavasta ja muodikkaasta elämäntavasta, mikä luonnollisesti vaikuttaa meihin jokaiseen. Kirjan julkaisemisesta on kohta 10 vuotta aikaa, joten nykyään luonnonmukaisuus on entistä vahvempana trendinä näkyvillä. Viisas kuuntelee eri tarinoita ja luottaa arkijärkeen sekä kohtuullisiin ratkaisuihin. Kirjan sanoman voisi kiteyttää ajatukseen, että hyvin toimiva arkielämä luo mahdollisuuksia onnelliseen elämään.
Heli
Ritva Rajander-Ruusti (2010) Kohtuus kaikessa, enemmän elämää vähemmällä. Minerva , Helsinki.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti