keskiviikko 28. maaliskuuta 2018

Varautumisen monet konstit

Hätävara, saumanvara, liikkumavara, vierasvara, luonnonvara, voimavara, neuvotteluvara, pelivara, maavara, valinnanvara, joustonvara, kasvunvara


Varautuminen saatetaan mieltää pelokkuudeksi, joskus jopa hätävarjelun liioitteluksi. Voi tuntua tyylikkäältä elää rohkeasti ja varautumatta. Varautuminen on kuitenkin tarkemmin ajateltuna oikein jalo taito viisaasti käytettynä. Käsitöissä ja rakentamisessa on oltava materiaaleilla tietty väljyys – esimerkiksi housut ilman kunnollisia saumanvaroja ratkeaisivat, ja talo saattaisi murtua jos ei olisi ajateltu materiaalien elävän lämpötilanmuutosten vuoksi. Maavara on autoissa ihan käytännöllinen juttu.
Mitenhän varaudumme moniulotteisemmissa asioissa? Joustaako kalenteri, onko neuvotteluissa sopimisen varaa, riittävätkö voimat ja rahat? Toimintatapamme ja tunne-elämämme ovat usein aaltoilevia: välillä olemme tiukoissa päätöksentekohetkissä, toisena aikana epäonnistumme, sitten on unelmoinnin ja levon hetkiä. Olemme yksilöitä, myös varautumisen suhteen. Oman elämän rytmi, temperamentti ja persoona ilmenevät siinä. Myös ihmissuhteissa tilanteet vaihtelevat, ja osaamme esimerkiksi ennakoida joissain tilanteissa tuttujen ihmisten toimintaa.  Varautuminen on parhaillaan joustavaa tulevaisuuden odottelua. Voi miettiä erilaisia visioita, joita on helpompi käytännössä kohdata kun on jo miettinyt, miten niissä toimisi. Varautuminen ilmentää omaa mielenmaisemaa siinä, onko se myönteistä tulevaisuuteen suuntaamista, vai kääntyykö se helposti murehtimiseksi. Luonnollisesti jokaisella voi olla omia pelkoja, vaikka monessa muussa asiassa olisikin myönteinen.

Varautuminen voi tapahtua aika spontaanistikin, suorastaan elämää leppoistaen. Voimme leväten säästää voimia, ja tehdä päivistä mielekkäämpiä. Voimme harventaa kaupassa käyntiä suunnittelulla. Voimme suunnitella loman väljästi, jotta jää varaa lähteä spontaanisti uimahalliin, tai sen sijasta jäädäkin sohvalle lukemaan kirjaa ilman erityisjärjestelyjä. Voimme jättää ostamatta jotain, mitä emme välttämättä tarvitse. Minkä asian sinä haluaisit jättää tänään vähemmälle, niin että liikkuma- tai voimavaroja jäisi enemmän?

Heli

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti