keskiviikko 7. maaliskuuta 2018

Lääketieteen moniosaajan Lotta Armfeltin haastattelu

 
Mitkä ovat ammattinimikkeesi ja miksi valitsit kyseiset ammatit?
Olen ammatiltani sekä lääkäri, että eläinlääkäri. Valitsin kyseiset ammatit, koska molemmissa ammateissa pääsee auttamaan muita. Eläinlääkärin ammatista haaveilin jo lapsena, sillä pääsin seuraamaan äitini työskentelyä hänen toimiessaan eläinlääkärinä. Hain lukion jälkeen opiskelemaan eläinlääketiedettä, mutta en päässyt sisälle. Aloitin opinnot Turun yliopiston luonnontieteellisessä tiedekunnassa, jossa opiskelin pääaineena biokemiaa sekä sivuaineina biologiaa, kemiaa, fysiikkaa ja psykologiaa. Näiden opiskelu herätti kiinnostukseni myös lääketieteeseen ja hain opiskelemaan lääketiedettä Turun yliopistoon.
Oliko opiskelemaan pääseminen vaikeaa ja miten kauan kahden lääketieteen tutkinnon suorittamiseen meni aikaa?
Opiskelemaan pääseminen oli vaikeaa. Pääsykokeissa korostuu matemaattinen osaaminen ja jouduin tekemään paljon töitä päästäkseni sisälle. Kun olin päässyt opiskelemaan lääketiedettä Turun yliopistoon, en malttanut kuitenkaan luopua unelmastani eläinlääkärin ammatin suhteen ja kaksi vuotta lääketiedettä opiskeltuani pääsin opiskelemaan eläinlääketiedettä Helsingin yliopistoon. Suoritin molemmat kuuden vuoden tutkinnot kymmenen vuoden aikana niin, että suoritin eläinlääketieteen opintoja kaksi vuotta päällekkäin lääketieteen opintojen aikana. Päällekkäiset opiskeluvuodet olivat raskaita sillä reissasin Turun ja Helsingin väliä useita kertoja viikossa. Monesti aloitin aamun lääketieteen harjoitusten parissa Turun yliopistollisessa keskussairaalassa ja ajoin keskipäivällä Helsinkiin eläinlääketieteen harjoitusten pariin. Valmistuin lääkäriksi vuonna 2012 ja eläinlääkäriksi 2016.
Minkälaista työtä teet tällä hetkellä?
Työskentelen tällä hetkellä lääkärinä kahdessa paikassa. Kahtena päivänä viikosta toimin lääkärinä pitkäaikaistyöttömille tarkoitetussa Party-hankkeessa ja kahtena päivänä otan asiakkaita vastaan Turun työttömien terveyspisteessä. Lisäksi teen kunnan eläinlääkärin sijaisuuksia ja minulla on oma eläinlääkäripalveluja tarjoava yritys: Eläinlääkintäpalvelut Lotta Armfelt. Yrityksen kautta teen pääosin kotikäyntejä pieneläinpotilaiden luokse, sekä tallikäyntejä talleille ja tuotantotiloillekin ajoittain. Asiakkaita on noin 100 km:n säteellä Salosta.
Mitkä ovat työsi positiivisia ja mitkä negatiivisia puolia?
Parasta kummassakin työssä on se, että voi helpottaa jonkun oloa. Välillä auttaminen voi olla henkien pelastamista, välillä voi antaa apua kipuun ja tuskaan ja välillä vain tuoda toivoa ja lohtua vaikeaan tilanteeseen. Toimiminen molemmissa ammateissa on myös hyvin vaihtelevaa. Jonain päivänä autan esimerkiksi masentunutta ihmistä, seuraavana päivänä lehmää vasikoimaan tai leikkaan kissaa. Lääketiede ja eläinlääketiede ovat aloina mielenkiintoisia, jatkuvasti tulee uutta tietoa ja aina oppii itse uutta. Koen myös, että molemmat lääketieteen alat tukevat toisiaan ja ovat syventäneet tietämystäni monessakin asiassa. Lisäksi muut opintoni luonnontieteistä ja psykologiasta täydentävät osaamistani.
Negatiivisena puolena molemmissa ammateissa on suuri vastuu. Aina ei ole varmaa vastausta olemassa esimerkiksi parhaimman hoitomuodon osalta vaan on valittava tarjolla olevista vaihtoehdoista sen hetkisen tiedon pohjalta soveltuvin. Raskasta on myös, jos hoito ei tehoakaan eikä pysty auttamaan. Haluaisin myös hoitaa potilaita hyvin kokonaisvaltaisesti ja tähän ei aina ole sellaisia mahdollisuuksia kuin toivoisin. Välillä tämä johtuu siitä, että potilaat tai potilaiden omistajat haluavat mieluummin pikaratkaisuja, välillä taas organisaatioiden asettamista rajoitteista. Yrittäjänä olo on myös minulle vaikeaa, koska teen työtäni huomattavasti enemmän auttamishalu kuin taloudellisen tuloksen teko edellä.
Toimiiko Suomessa muita sekä lääkärinä että eläinlääkärinä?
Tunnen muutaman muun, joilla on molemmat tutkinnot, mutta melko harvinaista taitaa olla se, että myös harjoittaa molempia ammattejaan.
Mitkä ovat tulevaisuuden tavoitteesi työn osalta?
Haluan jatkaa ehdottomasti kumpaakin alaa myös tulevaisuudessa, sillä pidän niin paljon molemmista ammateistani ja auttamisesta. Käytännön potilastyön haluan aina säilyttää osana työnkuvaa. Pidän tärkeänä, että sekä eläinlääkärin että ihmislääkärin työssä otetaan tarkasteluun kokonaisvaltainen hyvinvointi ja tähän haluan panostaa enenevässä määrin tulevaisuudessa. Tekisin jatkossa mielelläni myös entistä monipuolisempaa työtä, johon voisi kuulua esimerkiksi luennointia tai kirjoittamista ammatteihini liittyvistä aiheista.
Miten vapaa-aikasi kuluu?
Vapaa-aikani kuluu paljolti kolmen oman hevoseni kanssa, joiden kanssa puuhaamme kaikkea kivaa. Hevosten hoitaminen vie myös paljon aikaa. Vapaa-ajalla aikaa kuluu myös luonnossa liikkumiseen ja erilaisten liikuntaharrastusten parissa.
 
Haastattelijana toimi Marianna
 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti