keskiviikko 10. tammikuuta 2018

Mistä löydän tietoa korkeakoulutettujen työtehtävistä?

Kevään yhteishaku lähestyy. Moni tekee keväällä tärkeitä valintoja opiskelupaikan suhteen. Lukion tai ammattiopiston opinto-ohjaaja opastaa 2.asteen opiskelijoita jatko-opiskelusuunnitelmissa, ja sitä kautta saa tärkeitä eväitä tulevaisuuden suunnitteluun. Opiskelemaan korkea-asteelle hakeudutaan myös muissa vaiheissa elämää, joten ajattelin että on hyödyllistä kerrata, mistä löytyy tietoa korkeasti koulutettujen ammateista.

1. Yleisesti eri ammateista löytyy ammatinkuvauksia sivuilta www.ammattinetti.fi, esimerkiksi ammatti- ja haastatteluhaussa voit hakuehdoksi rajata ammattikorkeakoulu- tai yliopistotutkinnon, kannattaa lukea ammattien kohdalla linkkiehdotukset sivun oikeasta laidasta, esimerkiksi ammattiliittojen sivuilta voit löytää lisää uratarinoita

2.  Akava on korkeakoulutettujen keskusjärjestö, heidän sivuiltaan löydät uratarinoita akavalaisista ammateista,

3. Yliopistojen uraseurantatietoja on Aarresaari-sivustolla https://www.aarresaari.net/uraseuranta           

4. töissä.fi –sivulle on talletettuna myös korkeasti koulutettujen uratarinoita

5. www.foreammatti.fi -sivuilta voit katsella työtehtäviä, palkkoja ja työllistymistietoja, tiedot on koottu useammasta eri lähteestä

6. TE-toimistoissa tehtyjä arvioita työvoiman tarpeesta alueittain löydät sivuilta www.ammattibarometri.fi

7. Kannattaa etsiä tietoa ammateista eri ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen sivuilta, niissä opiskelijat tai oppilaitoksesta valmistuneet kertovat opiskeluajoistaan ja työtehtävistään valmistumisen jälkeen. Lista Suomen ammattikorkeakouluista löytyy täältä, ja lista Suomen yliopistoista löytyy täältä.

8.  Jos askarruttaa, onko kiinnostavaan koulutusohjelmaan paljon hakijoita, voit tarkistaa aiempien vuosien tilanteen Opetushallituksen tilastopalvelu Vipusesta, kyseisiltä sivuilta löydät myös tilastotietoa työllistymisestä koulutuksen jälkeen.

On hyvä tehdä muistiinpanoja tiedonhaustaan, mitä on löytänyt eri sivuilta, ja mitkä asiat ovat kiinnittäneet huomiota eri koulutusvaihtoehdoissa. Oppilaitosten hakutoimistoihin tai hakijapalveluihin voi ottaa yhteyttä koulutusohjelmiin ja niihin hakeutumiseen liittyvissä kysymyksissä.

Heli

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti