keskiviikko 25. tammikuuta 2017

Vähemmän on enemmän

Elämme yltäkylläisyydessä. Materia valuu kodeista täyteen ahdetuille kirpputoreille. Tietoa tulee internetistä kuin kaatosateessa, yhtä kysymystä vastaan koneen näyttö tukkeutuu kaikesta tarjolla olevasta. Työmarkkinoilla tuntuu myös olevan melkoisesti koulutettua ja kokenutta väkeä. Kalenteri ja ehtivien ihmisten elämä tuppautuu täyteen elämäntapahtumia ja juonenkäänteitä. Eikö olekin niin että mitä enemmän on kehitetty kodintekniikkaa ja tietotekniikkaa ihmisten avuksi, niin sitä kiiruumpi meille on tullut?

Kymmenisen vuotta on ollut jo downshiftaus- ja hiljentymistrendi. Minimalismi on tullut myös sisustukseen. Varsinaiseen downshiftaukseen vapaaneuvoksena auringon alla on varaa niillä, jotka ovat menestyneet raha- ja työasioissaan. Sitä voi olla myös niillä jotka ovat tyytyväisiä vähään. Mutta kaikilla on ehdottomasti vara valita. Valita voi monia asioita, kuten omat arvot ja asenteet. Voimme arvioida, tehdä päätöksiä, hankkia tietoa, toimia tilanteen mukaan. Liikkumavaraa on kun kaikenlainen kommunikaatio on tullut lähemmäs tietotekniikan myötä. Olemme kuitenkin varustettuja samalla fysiikalla kuin luolamiehet, eli emme voi lisätä kaikenlaista nykykulttuurin tapahtumaa, kiinnostusta, osallistumista, työskentelyä, pyrkimistä ja työntekoa määräämättömän paljon elämäämme ilman että laatu kärsii. Meidän on valikoitava, keskityttävä, suunnattava huomiotamme, kieltäydyttävä, suojauduttava ettei mieli ryntäile päättömästi kaikkien tarjolla olevien vaihtoehtojen perässä.    

Haluaisin virittää tällä kirjoituksella mietinnän siitä, mitä valintoja olemme itse tehneet jotta olemme päätyneet tähän elämäntilanteeseen? Mitä valintoja voin tehdä tänä vuonna, jotka ehkä kantavat hedelmää vasta lähivuosina? Alkuvuodesta on hyvä aika miettiä tavoitteita, jotka ovat niin pelkistettyjä ja rauhallisia että ne on mahdollista saavuttaa. Jos vähentäisi paljoutta elämässä, niin luultavasti aikaa vapautuisi. Ei sitä varten että ehtisi enemmän, vaan sitä varten että lepo olisi syvää ja uusien asioiden luominen mahdollistuisi. Emme hankkisi ja saavuttaisi enemmän vaan olisimme tyytyväisiä niiden yksinkertaisten ja harvojen asioiden äärellä joihin voi rauhoittua ajan kanssa. Millä elämänalueella vähempi riittäisi? 

- Heli -

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti