keskiviikko 4. tammikuuta 2017

Miten löydetään kesätyö?

Kesätyö sopii kaikille jotka haluavat työskennellä kesällä. Tästä näkökulmasta suosittelin juuri hakemaan kesäajan kausitöitä nelikymppiselle alanvaihtajalle. Samalla ajattelin nuoruuteni kesätöitä eläinpuiston kahvilassa ja kotikunnan siivoustyössä sekä seurakunnan hautausmaalla, joissa kaikissa kesätöitä tekemässä oli muutamia kesätyöntekijöitä, jotka eivät olleet koululaisia eivätkä opiskelijoita. Ehkä pikemminkin toimeliaita perheellisiä työn etsijöitä, joiden elämäntilanteeseen ja työhistoriaan sopi kesällä työskentely. He toivat vakautta ja elämänkokemusta työympäristöön. 

Kesätyö, kuten muukin työ löytyy helpoimmin siltä alalta josta on itse kiinnostunut ja josta jo valmiiksi tietää jotain. Niinkään en painottaisi paljon puhuttuja ”suhteita”, joista kyllä paljon keskustellaan etenkin kesätöitä vaille jääneiden keskuudessa. Kesätyöt voivat olla varsinaisen henkilöstön kesäloman tuurauksia tai kausitöitä (kuten puutarha- ja marjankeruutyöt, matkailualan työt). Yrityksissä voidaan myös kerätä tehtäviä, jotka eivät vaadi paljoa ammattiosaamista ja tarjota niitä kesäajalla tehtäväksi nuorille, koska silloin on monen alan reipasta työvoimaa hyvin saatavilla.  Pikainen nettiharavointi osoittaa että laajimmin ja helpoimmin kesätyöt löytyvät nettisivulta www.te-palvelut.fi. Etusivulta painamalla nopean työpaikkahaun nuolimerkkiä pääsee laajennettuun hakuun, jossa yhtenä hakutekijänä työn keston kohdalla on kesätyö. Kesätyö –valinnalla näet koko suomen kesätyöt, joita kirjoittamishetkellä tammikuun alussa on tarjolla yli 300.

Kesätyöpaikkoja saatetaan ilmoitella myös yksityisten työnantajien sivustoilla, paikallislehtien sivuilla, ammattiyhdistysten omilla nettisivuilla tai alan lehdissä. Moni löytää paikan myös soittamalla suoraan yritykseen, josta on kiinnostunut vaikka siellä ei olisikaan paikkaa tarjolla. Useimmiten kunnat ja seurakunnat palkkaavat kesätyöntekijöitä, niistä on helppo aloittaa kysyminen. Molemmat tarjoavat kesällä ympäristönhoitotöitä, esimerkiksi hautausmaalla tai nurmenleikkuutöissä, myös siivous-, keittiö-  tai kesäleiriavustajan töitä voi olla tarjolla. Kesäkausina matkailu työllistää: jäätelökioskit, huvipuistot, leirintäalueet ja yleisötapahtumat. Kaupat ja huoltoasemat ovat myös hyviä kesätyöpaikan hakukohteita. Teollisuuden puolella tekniikan alalla ja elintarviketeollisuudessa on myös kesätöitä.  Maatiloilla ja kasvinviljelyssä tarvitaan apua etenkin sadonkorjuuaikaan, kuten vaikkapa marjanpoimintatehtävissä. 

Muutamien suurten yritysten nettisivuilla on tietoa heidän tarjoamistaan kesätyömahdollisuuksista eri paikkakunnilla. Tällaisia ovat esimerkiksi 
* UPM http://www.upm.fi/tyopaikat/opiskelijoille/kesatyopaikat/Pages/default.aspx
* Atria https://www.atria.fi/konserni/tyonantajana/tyopaikat/
* HKScan http://www2.hkscan.com/portal/suomi/suomi/tyopaikat
* Hartwall https://ura-hartwallilla.jelpp.com/open-positions?source=mol
* ABB http://new.abb.com/fi/uralle/uramahdollisuudet/opiskelijat/kesatyo
* S-ryhmän avoimet paikat https://www.s-kanava.fi/web/s-ryhma/avoimet-tyopaikat
* Keskon avoimet paikat http://www.kesko.fi/tyopaikat/k-duuni/kesatyo/
* Lidlin kesätyöt http://tyopaikat.lidl.fi/cps/rde/SID-0ADFEE27-6ABBE0F5/career_lidl_fi/hs.xsl/2316.htm
* TeliaSonera http://ts.easycruit.com/intranet/students_fi/vacancy/1760207/112625?iso=se

Kiivain kesätyöpaikan haku on meneillään tammi-helmikuussa varsinkin paikoissa joihin on enemmän hakijoita. Edellä mainituilla nettisivuillakin monilla hakuaika päättyy helmikuun lopulla. Toki yksittäisiä paikkoja kulkee myöhemminkin, voit kuulla niistä esimerkiksi kesätöissä olevien tuttavien kautta tai löydät niitä TE-toimiston avoimista työpaikoista. 

Kesätyön haku tarjoaa arvokasta elämänkokemusta ja samalla saa tietoa yrityksistä. Ne jotka tulevat valituksi kesätöihin, saavat työkokemusta ja vahvistusta omaan kasvamiseen työntekijänä. Työssä näkee työnsä merkityksen ja kokee saamansa palkan arvon. Työ voi tuoda motivaatiota alan opintoihin tai auttaa löytämään uusia mielenkiinnon kohteita. 

Heli

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti