keskiviikko 18. tammikuuta 2017

Kiinnostaako EU-virkamiesura tai harjoittelu EU:ssa?

Tapasin hiljattain MEP Sirpa Pietikäisen, ja hyödynsin tilaisuutta kysyen hänen neuvojaan EU-virkamiesurasta kiinnostuneille asiakkaille. Tässä tiivistetysti keskeiset asiat:

- Tyypillisesti hakijat ovat yliopistosta hiljattain valmistuneita, ja hakevat ensimmäistä EU-virkaansa.
- EU:n toimielimet käyttävät rekrytointi- ja virkakilpailuja, joiden kautta seulotaan sopivat työntekijät. Näihin oikeasti valmistaudutaan kuin yliopiston pääsykokeisiin – ihan tosissaan. Kilpailuihin kuuluu analysointi- ja ongelmanratkaisukykyä sekä viestintä- ja yhteistyötaitoja mittaavia osioita. Näihin on myös oppimateriaaleja, joita voi hankkia. Tietoa lisää mm. täältä: http://vnk.fi/eu/tyopaikat . Kilpailun läpäisseet hakijat kirjataan ns. varallaololuetteloon, josta toimielimet palkkaavat virkamiehiä tarpeidensa mukaan.  Tulos on voimassa tietyn määräajan, esim. viisi vuotta.
- Työpaikkoja on eri tasoilla: aloittelijan tason lisäksi on keskitason asiantuntijapaikkoja ja päällikkötason paikkoja. Näistä asiantuntijoita saatetaan myös palkata suoraan, jos komission sisältä ei löydy osaajia, mutta tyypillisesti uralla edetään ylöspäin. Päällikkötason osaajista on suomalaisten osalta ollut vähän pulaa viime aikoina, kertoo Sirpa Pietikäinen.
- Lisäksi hyödyllinen voisi olla harjoittelijan pesti. Näitä on jokaisella MEP:llä, eri osastoilla, ja ne voivat olla hyödyllisiä hyvinkin monenlaista uraa jatkossa ajatteleville.

Hakuohjeita ja –ilmoituksia: http://europa.eu/epso


- Satu -

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti