keskiviikko 1. heinäkuuta 2020

Eka Eures työpaikka –hankkeesta tukea työn etsimiseen Euroopasta



Haaveiletko työstä tai harjoittelusta ulkomailla? Yksi vaihtoehto ulkomaille hakeutumiseen Euroopan komission liikkuvuushankkeet. Niistä voit hakea myös taloudellisesta tukea työllistymisen tueksi.

Nuorille 18–35-vuotiaille EU/ETA-kansalaisille on olemassa liikkuvuushanke nimeltään Eka Eures työpaikka. Oikeastaan hankkeita on useampi, mutta perussäännöt hankkeissa ovat samat.

Mitkä ovat säännöt?
Sinun tulee olla siis EU-maan tai Norjan tai Islannin kansalainen ja asua laillisesti jossain EU-maassa, Norjassa tai Islannissa. Ikää puolestaan pitää olla vähintään 18 vuotta, yläikäraja taas on 35 vuotta. Jos kuitenkin olet tätä vanhempi – ei hätää – yli 35-vuotiaat voivat hakea myös liikkuvuushankkeiden tukea, mutta tuen nimi on tällöin joko TMS- tai Reactivate-tuki.

Eka Eures –tuki myönnetään yleensä työsuhteeseen liittyen, mutta myös harjoitteluun tai oppisopimukseen voi tietyissä tapauksissa saada tukea. Työsuhteen tulisi olla vähintään kuusi kuukautta kestävä ja työajan vähintään 50% kokoaikaisen työntekijän työajasta. Harjoittelun taas pitää kestää vähintään kolme kuukautta.

Tukien ensisijainen kohderyhmä ovat työttömät, mutta tukea voivat saada myös esim. opiskelijat ja työnvaihtajat. Lisäksi tukea voi saada myös siinä tilanteessa, että on jo ollut joskus aiemmin työssä ulkomailla – siitä huolimatta, että hankkeen nimi on Eka Eures työpaikka.

Muita edellytyksiä on, että tukea pitää hakea ennen työn tai harjoittelun alkamista eikä muita tukia voi saada yhtä aikaa. Muuksi tueksi lasketaan esimerkiksi työnantajan korvaamat lentoliput tai asunnon vuokra ja myös työttömän työnhakijan työnhakumatka työttömyyspäivärahalla. Mikäli saat jotain muuta tukea, kannattaa aina tarkistaa hankkeelta, onko se este hankkeen tuille.

Mitä taloudellista tukea voi saada?
Taloudellista tukea voi saada
  • työhaastattelumatkaan
  • muuttoon työn löydyttyä (ns. asettautumistuki)
  • harjoitteluun täydentävää tukea/päivärahaa
  • tutkinnon tunnustamiseen, mikäli tarvitset tutkinnon virallista tunnustamista työn saamiseksi
  • kielikurssiin
  • lisäksi mahdollista hakea täydentävää muuttoavustusta, jos on erityistarpeita
Miten paljon tukea voi saada?
Haastattelumatkatuki on 100–350 euroa riippuen matkan pituudesta. Lisäksi on mahdollista saada päivärahaa 50e/päivä, jos joutuu yöpymään kohdemaassa. Päivärahaa maksetaan enintään 5 päivältä. Muuttotukea voi saada 700–1400 euroa riippuen mihin maahan muuttaa. Tuen määrä riippuu kohdemaan elinkustannuksista esim. 700 euroa saa, jos muuttaa Bulgariaan ja 1400 euroa taas, jos muuttaa Norjaan. Harjoittelun ajalta taas tuen enimmäismäärä on 600 euroa ja sitä maksetaan enintään kolmelta kuukaudelta. Tutkinnontunnustamiseen tukea voidaan myöntää 400 euroa ja kielikurssiin enintään 2000 euroa todellisten kustannusten mukaan. Täydentävä muuttoavustus on puolestaan 500 euroa.

Kuinka valita oikea hanke?
Hankkeita on tällä hetkellä kolme: hankkeita hallinnoivat Ruotsin, Saksan ja Italian työvoimaviranomaiset. Jos mielit Saksan työmarkkinoille, tällöin kannattaa ottaa yhteyttä Saksan-hankkeeseen: Virtuelle Welcome Center. Ruotsin- ja Italian -hankkeista taas voi hakea tukea kaikkiin EU/ETA-maihin.

Jos sinulla ei ole tiedossa työhaastattelua tai työpaikkaa, kannattaa tutustua Italian-hankkeeseen. Hanke toimii niin, että työnhakijat kirjautuvat hankkeen CV-tietokantaan ja hanke pyrkii mätsäämään tietokannassa olevia työnhakijoita tarjolla oleviin työpaikkoihin.

Ruotsin-hanke taas sopii enemminkin omatoimisille työnhakijoille, joilla on jo tiedossa haastattelu tai työpaikka. Toki Ruotsin-hankkeen kautta voi hakea esim. kielikurssitukea tai tutkinnontunnustamistukea vaikkei varmaa työpaikkaa vielä olisikaan tiedossa. Huomaathan kuitenkin, että myös omatoimistenkin työnhakijoiden tulee olla yhteydessä Euresiin ennen tuen hakemista ja saada neuvontaa: lähetä siis sähköpostia osoitteeseen yfej(at)te-toimisto.fi, jos haet tukea etkä vielä ole ollut yhteydessä TE-toimistoon tai Eures-neuvojaan.

Mistä voi kysyä lisätietoa?
Lisätietoa hankkeista ja linkit niiden nettisivuille, löydät Eures-portaalista sekä TE-palvelut-sivuilta:

Voit myös kysyä näistä hankkeista - ja yleensäkin työnhausta ulkomailta - sähköpostilla osoitteesta yfej(at)te-toimisto.fi. Samasta osoitteesta voit kysyä neuvoja, jos haluaisit tietää TMS/Reactivate-hankkeista.

Seuraa Euresia myös somessa: Facebook Instagram Twitter




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti