keskiviikko 15. heinäkuuta 2020

Vinkkejä välivuodeksi


Koronakevään 2020 ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen ensimmäisen ja toisen yhteishaun valintojen tulokset on ilmoitettu hakijoille. Osa hakeneista ja paikan saaneista on siis jo pitkällä tulevan syksyn opiskelun aloittamiseen valmistautumisessa – tosi lämpimästi onnea kaikille opiskelupaikan saaneille! Ilman opiskelupaikkaa jääneillä on sen sijaan edessä pohdinta mitä tehdä syksystä eteenpäin, jos opiskelun aloittaminen oli ykköstavoite, mutta suunnitelma ei nyt lähdekään toivotusti toteutumaan. 

Keräsin tähän blogipostaukseen vaihtoehtoja, jotka voivat viedä ilman opiskelupaikkaa olevia eteenpäin kohti omaa tavoitetta. Näkökulmana on erityisesti lukion tai ammatillisen perustutkinnon pohjalta jatko-opintoihin suuntaavat, mutta yhtä lailla tässä kerrotut vaihtoehdot ovat kaikkien opiskelusta kiinnostuneiden käytettävissä – ei ikärajoja, ei pohjakoulutusvaatimuksia. 

Välivuosi on nimensä mukaisesti kahden pitempikestoisen jakson väliin sijoittuva aika. Välivuoden alkaessa olet joko omasta halusta tai ulkoa päin tulevien syiden johdosta tilanteessa, jossa ehkä ensimmäisen kerran peruskoulun alkamisen jälkeen ei ole selkeitä suuntaviivoja ja aikatauluja arkipäiville. Jokaisen omalle vastuulle jää miettiä miten täyttää päivät ja viikot itselle mahdollisimman mielekkäällä tavalla.

Jos olet juuri saanut tietää, että tulevana syksynä opiskelu ei alakaan alkuperäisen suunnitelman mukaan, mieti ensin tavoite välivuoden jälkeiseen tulevaisuuteen:

* Missä kohdassa haluat olla vuoden kuluttua?
* Miltä alalta haluat opiskelupaikan vaikkei vielä tärpännyt? 

Jos tarvitset apua itselle sopivan ja toteuttamiskelpoisen opiskelu- ja ammatinvalintasuunnitelman pohtimiseen, varaa aika oman alueesi TE-toimiston ammatinvalinta- ja uraohjauksen psykologille. Tästä löydät yhteystiedot ja ohjeet ajan varaamiseksi TE-toimistojen Ammatinvalinta ja uraohjaukseen

Tai soita TE-puhelinpalvelujen Uraohjauksen Ilman ajanvarausta –palveluun (ma ja to klo 12-16, p. 0295 020 720). Sitä kautta pääset keskustelemaan uraohjauksen psykologin kanssa ilman ajan varaamista.

Kun tavoite on selkeytynyt ja tiedät mihin haluat, on aika kääriä hihat ja aloittaa tekemään konkreettisia asioita tavoitteeseen pääsemiseksi.  

Korkeakoulujen lisähaut kesällä 2020

Ammattikorkeakoulut järjestävät lisähakuja täyttääkseen kevään yhteishaussa vapaaksi jääneet opiskelupaikat. Opintopolusta löydät listan näistä erillishakuna järjestettävistä lisähauista ja hakuajoista, jotka vaihtelevat hakukohteittain.

Avoin ammattikorkeakoulu 

Jos tavoitteesi on opiskelu ammattikorkeakoulussa, selvitä löytyykö avoimesta ammattikorkeakoulusta sinulle sopivia opintoja välivuoden ajalle. Avoimen ammattikorkeakoulun polkuopinnot ovat yhteishaun rinnalla toinen reitti alan opiskeluun. Polkuopintojen aloituspaikkoja on tarjolla vähän, ja opiskelijat valitaan useimmiten verkkoilmoittautumisjärjestyksessä, arvonnan tai motivaatiokirjeen perusteella. Selvitä siis heti milloin hakuaika polkuopintoihin on alkamassa sinua kiinnostavassa ammattikorkeakoulussa!
Polkuopinnoissa suoritat ensimmäisen vuoden opinnot varsinaisten opiskelijoiden mukana lähiopetukseen osallistuen. Lukuvuoden aikana suoritettujen opintojen perusteella voit hakea varsinaista opiskelupaikkaa seuraavan kevään yhteishaussa polkuopintoväylän kautta. Polkuopintojen lisäksi avoimessa ammattikorkeakoulussa voi opiskella yksittäisiä kursseja tai opintokokonaisuuksia, verkko- tai lähiopetuksena. Yksittäinenkin kurssi on hyvä tapa päästä kurkkaamaan kyseisen koulutusalan sisältöä. Samalla pääset kokeilemaan millaista on opiskelu ammattikorkeakoulussa, ja miten se sujuu sinulta.
Kattavimmat tiedot avoimen ammattikorkeakoulun koulutuksia löydät ammattikorkeakoulujen omilta verkkosivuiltaAvointen ammattikorkeakoulujen koulutuksia voit hakea myös Opintopolusta.

Avoin yliopisto 

Jos haluat päästä opiskelemaan yliopistoon, tutki avoimessa yliopistossa opiskelun vaihtoehtoja sinua kiinnostavalta alalta. Useita avoimen yliopiston opintokokonaisuuksia on mahdollista opiskella myös verkko-opintoina. Avoimessa yliopistossa suoritetut opinnot on mahdollista saada osaksi myöhemmin suoritettavaa yliopistotutkintoa. Avoimen yliopiston opintoja riittävän määrän (määrä vaihtelee yliopistoittain ja tiedekunnittain) suorittaneet voivat myös hakea tutkinto-opiskelijaksi yliopistoon avoimen yliopiston väylän kautta.

Avoimen yliopiston – kuten myös avoimen ammattikorkeakoulun – opiskelun kautta pääset aloittamaan sinua kiinnostavan aiheen opiskelun sekä kokeilemaan yliopisto-opiskelussa pärjäämistä ja sen kiinnostavuutta. Lisäksi saat erittäin hyvän pohjan seuraavan kevään valintakokeisiin valmistautumiseen. Helpoiten löydät tiedot avointen yliopistojen koulutuksista avointen yliopistojen omilta verkkosivuilta. Avointen yliopistojen koulutuksia voit hakea myös Opintopolusta.
 
Jatkuva haku ammatillisiin perustutkintoihin 

Jos haluat opiskella ammatillisen perustutkinnon kautta sinua kiinnostavaan ammattiin, voit hakea ammatilliseen koulutukseen yhteishakujen lisäksi jatkuvan haun kautta. Jatkuva haku antaa mahdollisuuden hakea ammatilliseen koulutukseen joustavasti ympäri vuoden. Oppilaitokset itse päättävät tarkemmista hakuajoista, hakumenettelyistä ja valintaperusteista. Ota yhteyttä sinua kiinnostavaan ammatilliseen oppilaitokseen, josta saat hakemiseen ohjausta ja neuvontaa. 


Kansanopistot 

Kansanopistot puolestaan tarjoavat lukuvuoden mittaisia eri aloihin liittyviä koulutusohjelmia, joiden yhtenä sisältöjä on usein avoimen yliopiston opintojen suorittaminen sekä muita opintolinjalla tarjottavia opintoja. Kansanopistossa opiskelu auttaa usein seuraavan vuoden pääsykokeisiin valmistautumista, koska olet päässyt tutustumaan tarkemmin sinua kiinnostavaan koulutusalaan ja opiskellut avoimessa yliopistossa alan opintoja. Kansanopistoissa opiskelu on maksullista, ja osaan koulutusohjelmista voi saada Kelan opintotuen. Hae opiskelemaan kansanopistoon
 
Työhön tai työkokeiluun 

Opiskelusuunnitelmien miettimisen lisäksi työkokemuksen kartuttaminen voi olla hyvä tapa selkeyttää omaa ammatinvalintaa välivuoden aikana. Vaikkei heti ole tarjolla unelmatyötä, palkka ja oma raha kuitenkin motivoivat meistä useimpia. Ensimmäisistä työpaikoista saatu yleinen työkokemus kertoo joka tapauksessa positiivista viestiä asenteestasi ja työhaluistasi myöhempiä työpaikkoja hakiessasi.

Jos työpaikkaa ei löydy, kannattaa miettiä myös työkokeilua tai nuorten työpajaa. Palkkaa näiden ajalta ei makseta, mutta Kelan työmarkkinatukea voit saada. Kokemus karttuu kuitenkin. Työkokeilun mahdollisuuksista voit kysyä omasta TE-toimistostasi.  
 
Ulkomaille 

Välivuoden vapaalla matkustelu voisi olla mahtavaa, mutta jos rahat eivät riitä, voit hakea ulkomaille töihin tai vapaaehtoistyöhön. Vinkkejä vapaaehtoistyöhön, työleireille tai au-pairiksi hakeutumiseen löytyy Allianssin Nuorisovaihdon sivuilta. EkaEURES-työpaikka -hankkeen kautta voi puolestaan saada tukea työhaastattelumatkoihin ja muuttokustannuksiin ulkomaille. Tästä blogipostauksesta voit lukea lisää EkaEures-vaihtoehdosta.  
 
Nuorisotakuu

Nuoret ovat valtion erityisessä suojelussa, ja tavoitteena on, että kaikille löytyy sopiva opiskelu-, työ- tai työkokeilupaikka. Oman paikkakunnan Ohjaamoon kannattaa ottaa yhteyttä, kun tarvitset apua missä tahansa työhön, opiskeluun tai arkeen liittyvässä asiassa. Nuorisotakuu tarkoittaa, että TE-toimiston pitää tarjota jokaiselle alle 25-vuotiaalle nuorelle ja alle 30-vuotiaalle vastavalmistuneelle työ-, työkokeilu-, opiskelu-, työpaja- tai kuntoutuspaikka viimeistään kolmen kuukauden kuluessa työttömäksi ilmoittautumisesta. Työttömäksi työnhakijaksi ilmoittaudutaan TE-toimistoon. Tarvittaessa myös oman paikkakuntasi etsivä nuorisotyö auttaa eteenpäin.  
  
Syksyn 2020 korkeakoulujen yhteishaku 

Syyskuussa 2.-16.9.2020 on korkeakoulujen syksyn yhteishaku. Tuolloin haetaan Opintopolussa tammikuussa –21 alkaviin korkeakouluopintoihin – tutustu jo nyt myös näihin tammikuussa -21 alkaviin koulutuksiin.  


Tärkeintä on siis, että: 

1) Selkeytät ja pidät mielessä oman tavoitteesi  

2) Suunnittelet ja teet asioita, jotka vievät sinua tuohon suuntaan välivuoden aikana.  

Jos kaipaat apua toteuttamiskelpoisen opiskelusuunnitelman miettimiseen (mikä ala? mikä ammatti?), varaa aika oman paikkakuntasi TE-toimiston ammatinvalinta- ja uraohjauksen psykologille, yhteystiedot ja ohjeet ajanvaraamiseen tästäTai soita TE-puhelinpalvelujen Uraohjauksen Ilman ajanvarausta –palveluun.

Jos tarvitset apua koulutukseen ja opiskeluun liittyvän tiedon löytämisessä, ota yhteyttä TE-puhelinpalvelujen Koulutusneuvontaan (Koulutusneuvonta Facebookissa).  

Jenni  
Psykologi
TE-puhelinpalvelut, Uraohjaus

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti