keskiviikko 29. heinäkuuta 2020

Työnhaun suunnittelu







Työnhaussa on useita eri vaiheita, joiden erittely auttaa tekemään työnhakemisesta suunnitelmallista ja tuloksellista. Työnhaku on kokopäivätyötä, ja hyvä suunnittelu säästää aikaa pitkällä aikavälillä. Älä siis lähde suin päin työnhakuun vaan istahda alas ja pohdi, mikä on tämän hetkinen tilanteesi, mitä kaikkea osaamista sinulla on ja mitä haluat työelämältäsi.


Alla muutamia tukikysymyksiä, joita voit käyttää oman tilanteesi tarkastelemiseen:
1. Mikä on ydinosaamisesi, vahvuutesi ja erityisosaamisesi?
2. Minkälaisia taitoja sinulla on (esimerkiksi harrastuksista)?
3. Minkälaiset työtehtävät ja asiat kiinnostavat sinua?
4. Mitkä ovat sinun elämäntilanteessasi mahdollista ja millaisia rajoitteita itsellesi koet työllistymisen kannalta?


Työnhaku on voimia vievää ja joskus hyvin turhauttavaa. Tärkeintä on, että pystyt motivoimaan itsesi aina uudestaan työnhakutilanteisiin. Paniikki ja työhakemusten räiskiminen sinne tänne, ilman suunnitelmallisuutta, näkyy pitkälle ja se aistitaan rekrytointitilanteessakin. Keskity aina…. Ole ylpeä siitä mitä olet jo saavuttanut, ja usko itseesi.


Kun olet miettinyt keskeisimmät asiat itsestäsi, ja toiveistasi työelämässä, voit löytää aivan uusia työkaluja, näkökulmia ja motivaatiota työnhakuun.


Tavoitteet antavat oikean suunnan


On hyvä tutkailla omia tavoitteita ja tulevaisuudensuunnitelmia, vaikka tavoitteenasi olisi vain työllistyä mahdollisimman nopeasti. Kannattaa miettiä, mikä tavoitteesi on, vaikka viiden vuoden päästä ja sitten pohtia sitä, mitkä askeleet auttaisivat sinua pääsemään siihen tavoitteeseesi. Mieti mitkä työpaikat ja työnantajat motivoivat sinua eniten ja panosta niihin.


Tavoitteet kannattaa kirjoittaa ehdottomasti ylös, muuten ne jäävät pelkiksi toteutumattomiksi haaveiksi ja itsensä kiusaamiseksi. Kun tavoitteet on asetettu ja ne ovat ylhäällä, niistä on helpompi pitää kiinni.


Esteet





Kun tavoite on selvillä, niin vain aniharva huomaa olevansa matkassaan jo niin pitkällä että voi suoraan lähteä havittelemaan pitkän tähtäimen tavoitetta. Useimmilla meillä on matkalla este tai pari, joiden ylitse tai ympäri pitää päästä sitä ennen. Esteitä voi olla hyvin monenlaisia, vaikkapa fyysinen sijainti, puutetta osaamisessa tai kokemuksessa, ja niin edelleen.


Missään nimessä ei pidä lannistua, vaikka esteitä tuntuisi olevan useampiakin, vaan jokainen este kannattaa miettiä yksi kerrallaan. Jos este on vaikkapa fyysinen sijainti, eli se että unelmaduuniasi ei ole tarjolla asuinpaikkakunnallasi, niin mieti erilaisia vaihtoehtoja esteen ylittämiseen:



Onko sinun mahdollista joskus muuttaa?


Tarkista vielä, oletko varmasti käynyt läpi kaikki oman alueesi potentiaaliset yritykset, koska kaikkia paikkoja ei laiteta avoimeen hakuun. Tai ehkä joku yritys jo miettii uuden tehtävän perustamista.
Onko unelmaduuniasi mahdollista tehdä etänä? Usein etätyö alkaa niin, että alkuun työtä tehdään toimipisteessä, mutta ajan myötä etätyö voi olla mahdollista.



Jos taas tiedät, että osaamisessasi on jotain mikä tarvitsee täydennystä tai puuttuu kokonaan, mutta et tiedä miten tuon osaamisen voisi hankkia, niin kannattaa ehdottomasti hyödyntää ammattilaisten apua. Kun tiedät mitä osaamista tarvitset, niin Koulutusneuvonnan asiantuntijat osaavat opastaa sinua sopivan koulutuksen löytämisessä, ja opiskelemaan hakeutumisessa.


Suunnittelu kannattaa aina. Ihan kaikkeen emme voi aina itse vaikuttaa. Joskus tulee ennalta-arvaamattomia muutoksia, mutta silloin omaa suunnitelmaa ja tavoitetta voi tarvittaessa hienosäätää. Silti tavoite on aina hyvä olla, vaikka kukaan meistä ei tulevaisuutta osaakaan ennustaa. Suurin osa esteistä tai uhista on kuitenkin sellaisia, minkä yli tai ympäri pääsemme, tavalla tai toisella. Kun tavoite on selkeänä mielessä, on palkitsevampaa ja helpompaa valita pieniä askeleita haluttuun suuntaan, ja etsiä ratkaisuja myös eteen tuleviin haasteisiin. Mitä konkreettisempi suunnitelmasi on, sitä helpompi sinun on seurata, kuinka etenet suunnitelmassasi.






Koulutusneuvonnan yhteystiedot: https://www.te-palvelut.fi/te/fi/nain_asioit_kanssamme/te_palvelut/puhelinpalvelut/puhelin_koulutusneuvonta/index.html


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti