keskiviikko 25. heinäkuuta 2018

Piippolan vaarilla oli talo


Nyt on kesä. Moni suuntaa lomallaan maaseutua kohti, mökkeilemään, sukuloimaan tai vaikka retkeilemään. Oletko ajellessasi nähnyt lehmiä laitumella? Olet varmaan tehnyt saman havainnon kuin minäkin – lehmiä näkyy yhä harvemmin, mutta karjat ovat isompia.
Pienet maatilat ovat vähenemässä, sillä myös maataloudessa tavoitellaan tehokkuutta, erityisesti taloudellista tehokkuutta. Tehokkuus on sitä suurempaa, mitä pienemmin panoksin päästään tavoitteeseen.  Kehitys vie kohti aina vain suurempia tuotantoyksiköitä.

Maaseudun Tulevaisuus -lehdessä esiteltiin toukokuussa (11.5.18) vuonna 2016 käynnistynyttä Etelä-Pohjanmaalla toimivaa MTK:n Varavoimaa farmarille -hanketta. Toimittaja Jukka Sivula oli haastatellut hankkeessa 1,5 vuotta toiminutta hankepäällikkö Marja Lammista. Hankkeen alkusysäys oli tuottajaliiton huolestuminen maanviljelijöiden jaksamisesta.

Varavoimaa farmarille etsii yksilöllisiä ratkaisuja kunkin tilan haasteisiin. Pirkanmaan Sastamala on ollut uranuurtaja maaseutuyrittäjille suunnatuissa työhyvinvointihankkeissa. Vuonna 2012 Sastamalan paikalliset MTK-yhdistykset käynnistivät toiminnan yhdessä Sastamalan seurakunnan kanssa Leader-rahoituksen turvin. Tarkoitus oli tarjota tilatasolla luottamuksellista ja puolueetonta keskusteluapua. Hyvien kokemusten myötä hanke laajeni ensin koko Pirkanmaalle ja nyt se etenee valtakunnallisesti. Kolme neljäsosaa hankkeen kautta tehdyistä MELAn rahoittamista ostopalvelusitoumuksista liittyy jaksamiseen ja henkiseen tukeen, yksi neljäsosa talousneuvontaan. Hankepäällikkö Lamminen toteaa, ettei hanke yksin ole riittävä, mutta se on väylä avun piiriin. Puhuminen auttaa ja ongelmiin olisi hyvä päästä puuttumaan riittävän varhain. Suurin osa avun saajista on ollut miehiä, joista yksi haastateltu toteaa, että ”apua pitäisi osata hakea ajoissa”. Uupumuksen oireet olisi hyvä tunnistaa ja huomata, itsellä ja muilla.

Kaakkois-Suomen ”Virtaa viljelijälle”-hankkeessa on kehitetty viljelijöille suunnattu ja huhtikuussa tänä vuonna julkaistu voimavaramittari yhdessä Kaakkois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Socom Oy:n kanssa.   Mittari pohjautuu Soccan tutkija Petteri Paasion kehittämään hyvinvointimittariin. Mittari on kaikille avoin, se löytyy osoitteesta www.voimavaratesti.fi

Jotta Piippolan vaarilla olisi vielä jatkossakin talo, on hyvä, että tällaisia hankkeita on kehitetty ja ne on saatu toimimaan. Kun tunnistaa tilanteensa tai huomaa toisella ongelman, pystyy siihen tarttumaan. Oikein ajoitettu ennalta ehkäisevä tuki on kuin orastava vilja – se tuo toivon.
Elise


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti