keskiviikko 18. heinäkuuta 2018

Mihin olen tarvinnut ruotsia?


Olin saanut psykologian opinnot päätökseen, mutta odottelin vielä tutkintotodistusta. Opintoihin kuuluivat myös englannin ja ruotsin kielen kirjalliset ja suulliset kurssit ja runsaasti tenttikirjallisuutta molemmilla kielillä. Hain töitä. Minulle soitettiin Lounais-Suomesta ja haastateltiin sosiaalihoitajan sijaisuuteen psykiatriseen sairaalaan. Osa haastattelusta käytiin ruotsiksi. Minut valittiin, olihan minulla jo useamman vuoden kesätyökokemus sosiaalihoitajien sijaisena keskussairaalasta Itä-Suomesta. Ruotsin taitoni riitti.

Meillä oli koulussa innostunut ja taitava ruotsin opettaja. Hänen avullaan pääsin ennen lukiovuosia kesällä kuukaudeksi Ruotsiin. Lensin Tukholmaan ja jatkoin junalla pienempään kaupunkiin, josta minut oli luvattu hakea perille. Kuulin rautatieasemalla kuulutuksen, jonka mukaan juna kyseiseen kaupunkiin on lähdössä, mutta miltä laiturilta ja raiteelta. Löysin laiturin ja raiteen. Ehdin junaan.

Tulin perille sovittua aiemmassa junassa. Soitin perheelle, että olen jo rautatieasemalla heitä odottelemassa. Joku lapsista vastasi. Vanhemmat olivat käymässä jossakin, mutta tulisivat hakemaan, kun palaavat kotiin. Pääsin perille. Opin sinä kesänä paljon. Ruotsin lisäksi itsenäistymiseen liittyviä asioita ja taitoja.

Katsoin Ruotsissa englanninkielistä elokuvaa, jossa oli ruotsinkieliset tekstit. Ihana rakkaustarina. Kuuluisat, ihaillut näyttelijät. Kaikki nuoret halusivat nähdä sen elokuvan, minäkin. Ymmärsin tarinan, puheet ja juonenkäänteet vaikeuksitta.

Pääsin psykologin sijaiseksi Porvooseen. Tein töitä suomen kielellä, mutta meillä oli työkokouksia, missä puhuttiin ja tarvitsi ymmärtää myös ruotsia. Kaikki saivat puhua äidinkieltään. Suoritin siellä valtion hallinnon kielikokeen, jota tarvitaan julkisiin virkoihin hakiessa. Kokeen otti vastaan ruotsinkielisen lukion rehtori. Sain kokeen läpi. Hain ja pääsin ensimmäiseen vakinaiseen psykologin virkaani. Olen tehnyt suurimman osan työuraani julkisen työnantajan palveluksessa, kunnissa ja valtiolla: koulu-, terveyskeskus-, ammatinvalinta- ja urapsykologina. Nykyään virkamiesruotsin voi suorittaa osana opintoja.

Sari

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti