keskiviikko 22. helmikuuta 2017

Työllistymistarina


Luin pokkarina Fredrik Backmanin kirjoittaman romaanin Britt-Marie kävi täällä. Kirjalla on selkeä tunneyhteys sekä työvoimatoimiston virkailijan työhön sekä iäkkään kotirouvan siirtymiseen asumuseroon ja uuteen työmaailmaan. Joitakin ammatinvalintapsykologin työtä ja asiakkaita sivuavia romaaneja olen lukenut aiemminkin, mutta tämä vei sydämeni monitasoisuudellaan. Kirja on huumoriltaan aika brittiläistä ja toisaalta skandinaavista, samoja piirteitä löytyy TV-sarjasta Pokka pitää ja toisaalta siinä on Kaurismäen elokuvista tuttua staattisuutta ja yhteiskuntakritiikkiä.

Kirjassa on aistittavissa suru pienen paikkakunnan palvelujen häviämisestä ympäriltä. Korjaava laastari tähän haavaan on lämmin naapuriapu ja yhteen hiileen puhaltaminen, jota ei voi rahassa mitata. Näihin tunnelmiin on helppo samaistua koska sitä tapahtuu monilla suomalaisillakin paikkakunnilla koko ajan: jäädään valtatien varteen ja suuret autot ajavat ohi. Britt-Marien lähtökohdat työnhakuun ovat surkeat pitkän kotiäitiyden ja jumittavien persoonallisuuden piirteiden vuoksi. Hän ottaa pikkupalkkaisen työn ja selättää vastoinkäymiset yksi kerrallaan uskollisella jääräpäisyydellään ja tekee itsestään arvokkaan osan pienen paikkakunnan elämää. Tällaisia voimaantumiskertomuksia TE-toimistossa pääsemme toisinaan todistamaan. Sekä virkailijan että asiakkaan itsensä ennakkoluulot saattavat osoittautua turhaksi, ja ihmisistä voi löytyä taitoja ja elämäntarinoita joista vain osa tulee viestittyä asiakassuhteessa. Työpaikkoja voi löytyä ja kutsumus niihin voi syntyä kaiken ikäisenä.

Kirja virittää myös arvopohdintaan: mikä on ihmisen arvo yhteisössä, ja mikä arvo työllä ja yhteiskunnalla on elämänkuluissa. Tässä kirjassa kohtaavat mukavasti yhteiskuntaluokat, tästä huokuu myötätuntoa, välittämistä ja tulevaisuuden luomista. Alkulähtökohdat karmivat lukijan selkäpiitä niin kaupunkilaisten egoistisuuden kuin köyhän maaseutupaikkakunnan lähtökohtien puolesta. Ihmiset eivät rohkene puhua todellisista tunteistaan ja toimintatavoistaan, mutta lukevat toisiaan rivien välistä ja löytävät yhteyden toisiinsa. Loppupuolella on myös luvassa jännitystä tiukan päätöksentekotilanteen edessä: mihin kirjan alussa erakoituvalta vaikuttava Britt-Marie päätyy sekä työssään että parisuhteessaan? Mitä valintoja Britt-Marie tekee, miksi? Vaihtoehdot ovat ilmeiset, mutta silti Britt-Marie yllättää ratkaisullaan. Suosittelen tämän kirjan lukemista TE-hallinnon virkamiehille ja työtä etsiville.

Heli

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti